Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Kritikák

2013. augusztus 08. - emTV.hu

kritikak.jpg

Csak egy vélemény: Under the dome 1x7
Még mindig nem hullanak sorban a rózsaszín csillagok
Az eheti Under the dome epizódnál láttunk már rosszabbat, bár jobbat is, de még mindig túl vontatottnak érzem a sorozatot. Azt már tudjuk, hogy a két kölyök, Joe és Norrie kulcsfigura lehet, Julia pedig úgy gondolja, hogy a búra egy értelmes entitás, vagy legalább is megvédi és próbálja megnyugtatni őket. Bár a logika, ahogy az előző részben eljutott erre a következtetésre, számomra kicsit homályos. Nem árulok el nagy titkot, de sajnos erre a mostani epizódban sem kapunk választ. Imperfect circles. Spoilerezve folytatom!
BŐVEBBEN »

Télen-nyáron Bulipest
A majdnem való világ
Az RTL úgy gondolta, amit a németek zabálnak, az nekünk is ízleni fog. Elindított egy fiatalokról fiataloknak szóló napi sorozatot, ami lényegében semmit nem mutat. Illetve semmi olyat, amit eddig ne tudtam volna. Az Éjjel-Nappal Budapest a Való Világ egy belvárosi lakásba átköltöztetése csak innen ki lehet járni.
BŐVEBBEN »

Az utolsó Hang jogán
Voice over
Egyik felem örül, hogy véget ért a The Voice a TV2-n, a másik felem viszont bánkódik miatta. Boldog vagyok, mert nem nyújtották végtelen hosszúságúra a vetélkedőt, de ugyanakkor bánkódom is, mert lett volna még benne potenciál. Viszont ha már így alakult elmondom én mit láttam a döntőből és elárulom hol landolt a staféta bőrdzseki.
BŐVEBBEN »

Közszolgálatilag tömörített valóság
Summa summárum
Rájöttem, hogy előítéletes lettem. Igaz, a királyi tévé erre már régen rászolgált (tudjuk mennyire jobbra tart). De most itt egy műsor, ami nem ennyire elfogult, viszont a kiegyensúlyozottsága pont a veszte is egyben. A közszolgálati televízió megpróbált tényleg közszolgálati lenni amikor jött az ötlet, hogy legyen egy olyan műsor ahol olyan témákkal foglalkoznak, amik mellett szeretünk elmenni. Mert ugye amiről nem beszélünk az nincs is.
BŐVEBBEN »

Szuperül kihűlt Mokka
Avagy ami reggelről a kávéfőzőben maradt
Az ember reggel félkómásan bekapcsolja a tévét, hogy a munkába készülődéshez valami adja az ütemet. Mivel az RTL-es Csak csajok annyira lelkesítő mintha pisztránggal csapkodnának tarkón és a közszolgálati adókra még tévedésből se kapcsol így kizárásos alapon a Mokkát választja.  Már tudja hogy mennyire van időben mert ha még a múlt heti gyilkosságot elemzik huszonötödik féleképpen akkor még rendben van, de ha már a Karda Bea fülcimpájáról szóló tegnapi Aktív riportot ismétlik akkor rohadtul késésben van. Na de mi van akkor ha délelőtt kapcsolja be a zajládát és a tévépláza nem ébreszt benne olthatatlan vásárlási lázat?  Átkapcsol a SuperTV2-re hogy megnézze a Super Mokkát (aki ezt a címet kitalálta és először merte leírni annak az ujjait egyesével tördelném le és dugdosnám a kávédarálóba) és itt követi el élete legnagyobb hibáját! Mert amit kilencig nem tudtak elcseszni azt itt sikeresen bepótolják!
BŐVEBBEN »

Szulejmán – Szultános, szerelmezős
Törököt fogtam, nem ereszt
Anno az Ezel című sorozat kapcsán örvendeztem, hogy végre nem ilyen Esmeralda Punciella dél-amerikai borzasztó szappanokkal bombáznak, hanem kapunk valami érdekesebb, egzotikusabb nézni valót török sorozatok formájában. Seherezádé kicsit nyálasabb volt de még tűrhető. Ezután jött A szív útjai ami viszont már nem is csöpögős, inkább folyós volt. Attól féltem ez már csak rosszabb lesz ha egy nagy történelmi alakról készítenek sorozatot de szerencsémre kellemesen csalódtam.
BŐVEBBEN »

Archer: így indult a 4. évad
Emlékszel, hogy emlékszel-e?
Pár napja már agyba-főbe dicsértem az Archer első három évadját. Mert megérdemelte. Szerencsére a készítők ott folytatták, ahol majd egy éve abbahagyták, így a most indult negyedik évad indulása is rekeszizomgyilkosan jóra sikeredett. Némi meglepetésre Bob burgerfalodájában kezdünk, ahol az Archerre megszólalásig hasonlító Bobot akarja kinyírni egy KGB halálosztag. Lássuk a részleteket.
BŐVEBBEN »

2013 újoncai: King of the nerds, a pilot
Szórakoztató geek versengés
A TBS adó feljövőben van, mint a talajvíz, és eltökélt abban, hogy méltó konkurenciája legyenek a Comedy Centralnak. Ehhez megmentették a Cougar Town-t, és leigazolták az NBC által csúnyán átvert Conan O’Brian-t. Legújabb saját gyártású műsoruk egy nyolc részes, reality elemekkel átszőtt vetélkedő. Lássuk, mi mutat a King of the Nerds az első rész után.
BŐVEBBEN »

2013 újoncai: Legit, a pilot
Tengelytörött ausztrál expressz
Az FX nevű kábelcsatorna főleg minőségi drámáiról (Justified, Sons of anarhy, The Shield, sorolhatnám) ismert, de a vígjáték szekcióra is rágyúrtak mostanában. Hozzájuk igazolt át Charlie Sheen (Anger Management), és itt fut az egyik legjobb animáció, az Archer is. Ehhez a blokkhoz próbál csatlakozni egyik újoncuk, ami a Legit (kb.: jogszerű, törvényes, legális) névre hallgat. Lássuk, mit mutat az első rész után.
BŐVEBBEN »

Archer: a legjobb animáció
Miért nincs ez még itthon?
2012-ben alapvetően nem panaszkodhattak az amerikai sorozatok rajongói. Néhány évvel ez előtthöz képest ma már szinte minden kint futó sorozat látható szinkronosan (hogy hányadik évad, mekkora késéssel, az más lapra tartozik) kis hazánkban. Sokáig a vígjátékok és az animációk kivételt képeztek, de a Comedy Central hazai indulása 2008 októberében ezt gyorsan felülírta. Emiatt is fájó hiányosság, hogy a jelenleg egyik legjobb, rajzolt karakterekkel operáló szériát, a kábeles FX adón futó Archer-t (Nyilas) még nem mutatták be itthon.
BŐVEBBEN »

Közmédia: egy kis matek
A közmédia költségvetése ebben az évben a NASA-éval verseng
Az MTVA nagyvonalúan úgy döntött, hogy húsz – azaz húsz – emberrel csökkenti azoknak a számát, akiket most a harmadik körben elküldenének. Méltányolhatják(?!) azok kegyelmi kérvényét, akiknek kevés van a nyugdíjig; akiknek sok, vagy tartósan beteg a gyerekük. Ennek örömére a sztrájkbizottság feloszlik, a szakszervezetek pedig nem harcolnak tovább, ennyire futotta az erejükből. Az MTVA nem és nem enged abból, hogy márpedig a műsorok elkészülnek jóval kevesebb emberrel is.
BŐVEBBEN »

Kossuth Rádió - A savak ereje
Mindezek ellenére hallgatom
Be kell valljam: hírfüggő vagyok. Meg tájékozódás- és információfüggő. Fentiek miatt évek óta rá vagyok tapadva a rádióra, tévére és a netre – első sorban a magukat hiteles tájékoztatást adónak vallóakra. Akad ilyen is a hazai piacon, de – adófizető állampolgárként – első sorban a köztévétől és a közrádiótól várnám el, hogy hitelesen tájékoztasson.  Nah persze,  nem a Marson élek: tisztában vagyok vele, hogy mivé változott az úgynevezett közszolgálati média az elmúltkétévben… Mégis… Minden nap figyelem, minden nap adok egy esélyt: hátha ma nem fogok hangosan káromkodni a kocsiban a reggeli rádióműsort hallgatva és nem röhögök nagyon, miközben a Híradót nézem este… Igyekszem nem a botrányokra fókuszálni: inkább a műsortartalom érdekel. Mivel szinte egész nap autóban ülök, nem tudok a neten lógni, így a rádió az első számú hírforrás.
BŐVEBBEN »

2013 újoncai: The Carrie diaries a pilot alapján
Kellemes ikon reboot
Amikor bejelentették a Szex és New York előzménysorozatát, nem gyorsult fel azonnal a vérkeringésem. A méltán kult státuszba lépett szériából csak egy- két részt láttam, és noha a maga módján szórakoztatott, nem kapartam minden este a falat a folytatásért. A fiatal nézőkre koncentráló CW adón tegnap bemutatott előzmény-sorozat, a The Carrie diaries már más ligában játszik. „Ifjúsági”, a 80-as évek hangulatát próbálja hozni, mindezt az országos adón való sugárzás miatt (a Sex and the city kábeles volt) cici és káromkodás nélkül. Lássuk, mivel próbálják a táska és ruhafétises hölgynézőket a tévé elé ültetni, főleg, hogy a sorozat tavasszal már érkezik a Viasat3-ra.
BŐVEBBEN »

A nagy svindli
Hazugság, csúsztatás, lódítás, mellébeszélés a tévécsatornák sajtóközleményeiben
Felelős szerkesztői mivoltomban az átlagolvasónál sokkal gyakrabban olvasom a televíziós adók sajtóközleményeit. Mindezt „súlyosbítom” azzal, hogy én viszem az oldal nézettségi rovatát. A PR szakemberek generálta bullshit eloszlatására született meg a két részes nézettségi kiskáté írásom, hogy a téma iránt kevésbé érdeklődő és védett legyen. Viszont most eljött az idő, hogy tényekkel alátámasztott tockosokat osszak ki azoknak a csatornáknak, akik ez szorgos munkával kiérdemelték.
BŐVEBBEN »

Bűnök és szerelmek - a viselhető sorozat
Rágós tetkó
Amikor a TV2 sajtótájékoztatóján megtudtam, hogy egyszerre két saját sorozattal akarnak erősíteni, még mosolyogtam ezen a túlzott magabiztosságon. Aztán amikor megláttam a Családi titkok című überborzalom scripted reality-t, már inkább a sikítófrász kerülgetett. Éppen ezért nem sok jót vártam a Bűnök és szerelmektől, sőt, mondhatnám azt is, hogy előre leírtam magamban a sorozatot. Ennek ellenére vagy épp ezért képes voltam leülni és megnézni az első epizódot. Nem kellett pisztolyt tartani a tarkómhoz hogy kibírjam azt a fél órát, mert érdekel mit lehet kihozni ebből a mai magyar Rómeó és Júliából.
BŐVEBBEN »

2013 újoncai: Deception, a pilot
Szappanopera főműsoridőben
2013 január hetedikén, azaz a poszt megjelenése előtt mindössze pár órával mutatta be az NBC a Deception (kb. megtévesztés, becsapás) nevű új, hétfő esti midseason sorozatát. Készítője a nagysikerű Friday night lights egyik fő írója, Lis Heldens, és egyik főszereplője az Alias (és sok minden) ikonikus színésze, Victor Garber. Következzék egy spoiler-mentes kritika az első részről.
BŐVEBBEN »

Leszakad a pofám az MTVA közleményétől
D. Tóth Kriszta nélkül is övék a DTK
A DTK megszűnéséről és a Maradj Talpon! esetleges pihentetéséről szóló híreket az MTVA egy borzasztóan pofátlan, átlátszóan félrefogalmazó, a kérdést valójában kurvára nem megválaszoló, semmitmondó közleményben cáfolta. Tudjátok, olyanban, mint mikor én félrebeszélek, hazudok valamit, de te tudod, hogy hazudok, én meg tudom, hogy te tudod. Na valami ilyesmi lett az MTVA közleménye.
BŐVEBBEN »

Végre kiteszik Mezei Dánielt a Forma 1-es közvetítésekből
Helyét Szujó Zoltán veszi át
Egy év kínszenvedés után végre megszabadították a Forma 1-es közvetítéseket a Magyar Televízióban nyomon követő nézőket a leírhatatlanul idegesítő, folyton bakizó, badarságokat beszélő Mezei Dánieltől. Mit ne mondjak, ideje volt. Helyét Szujó Zoltán veszi át. Az MTVA-nak egy egész szezon kellett ahhoz, hogy a nézőket megszabadítsák ettől az ámokfutástól. A 2013-as F1-szezon első futamát egyébként március 17-én rendezik majd az ausztráliai Melbourne-ben.
BŐVEBBEN »

Csak a hang nem számít!
Levél a The Voice-nak egy elkeseredett szeretőtől
Kedves The Voice! Ezt a levelet azért kapod mert csalódtam benned és elegem lett. Azzal csábítottál el, hogy jobb leszel velem, mint az X-Faktor volt, és te majd olyanokat mutatsz, akik nem teszik tönkre a hallójárataimat, mert neked csak a hang számít! Mostanra viszont kiderült, hogy te is csak a bulváréhségemre hajtasz és az igazi érték iránti vágyam az neked smafu! Úgy döntöttem, mielőtt elhagylak, még egy utolsó esélyt adok és elmondom neked, hogy mi a bajom veled.
BŐVEBBEN »

2012 újoncai: Transporter - The Series (egy rész alapján)
Csomagtartóban leszállított csalódás
2011 elején érkezett a hír, hogy sorozatot készítenek a Jason Statham és Luc Besson fémjelezte Szállító filmtrilógiából. A főszereplő a Prison Break negyedik évadából ismert Chris Vance, és Osvárt Andrea. A pletykák szerint a széria hamarosan érkezik az RTL Klubra. Következzék egy spoiler-mentes kritika egy rész alapján.
BŐVEBBEN »

Dead Set: Hulla-ház ajánló
18+-os horrorkaland a Big Brother házban, avagy zombi testvér megesz téged
Különleges élményben lesz részük azoknak, akik ma 22:05-kor az AXN-re kapcsolnak, és egy seggel végigüli a Hulla-ház (Dead Set) című sorozatot. Egyrészt ritkán látni horror, vagy arra hajazó sorozatot a magyar tévében, pláne nem zombisat. Mert ugye az USA-ban és világszerte több mint hetven országban ultrasikeres, az USA-ban országos tévés sorozatokat nézettségben alázó The Walking Dead lassan két év után se tud eljutni a magyar (halihó AXN, HBO!) nézőkig.. Következzék egy spoiler-mentes ajánló kritika.
BŐVEBBEN »

A harmadik X-faktor fináléjának margójára
Amikor vége az utolsó dalnak is
Drága feleim, kedves barátaim! Tragikus nap ez a tegnapi nekünk, mert a világvégénél is rosszabb történt. Véget ért az idei X-Faktor! Jaj szegény fejünknek, ezután mit lehet majd fikázni? Mibe lehet majd belerúgni? Már csak a retinánkba sült képek és a hallójáratainkat hazabaszó nyervogások emlékei maradnak ránk. Még néha visszacsengenek majd a mentorok szép frázisai, de már nem lesz ugyanolyan semmi, mint amikor még szombatról szombatra izgatottan vártuk ki mit fog úgy elénekelni, hogy rá se ismerünk majd. Utolsó meghatározó emlékként idézzük vissza a harmadik szezon fináléját, mert szépen összegezte azt a szart, amit hónapokon keresztül talicskaszám hordtak elénk.
BŐVEBBEN »

Scripted dokureality magyar módra
A gyanú árnyékában és Családi titkok
Egy kőbányai lakópark, egyik házának földszintjén él Gipsz Jakab kliséraktáros negyvenhárom éves feleségével, Jolival. A nyugodt életüket megzavarja amikor a férj egyik szabadnapjám bekapcsolja a televíziót és meglátja benne nejét, amint éppen rúdtáncol majd nyilatkozik Kovács Kázmérné néven.
BŐVEBBEN »

Családi Titkok: van még lejjebb
Kérem vissza az agysejtjeimet!
A TV2-nél valakik úgy gondolták, hogy a mostanában folyamatosan elveszített 19:30-20:30-as idősávot egy scripted dokureality-vel fogják újra megnyerni. Ez az, amiben valós történeteket dolgoznak fel, amatőr színészekkel. Hogy amatőr tálalásban, az csak akkor derül ki, ha elkövetik azt a hibát, amit én, és megnézik az első részt. Elöljáróban annyit, hogy ehhez képest az EZO TV egy BBC.
BŐVEBBEN »

Quo vadis RTL II és SuperTV2?
Mi lesz a két új adóval 2013-ban?
Ez az a kérdés, amire a választ a csatornák döntéshozóin és bennfentesein kívül most még senki se tudja. Viszont az Olvasókért Lovagrend tagjaként kötelességem tájékoztatni törzsközönségünket legalább nagy vonalakban: vajon mi várható 2013-ban a nagy csinnadrattával elindult új adókon, a sorozatok szempontjából? Ehhez az irányvonalat az aktuális kínálat szabja meg.
BŐVEBBEN »

Alter X
Egy másik valóság tehetségkutatója
Hölgyeim és Uraim! Fantasztikus programot kínálunk szombat estére! Elviszük önöket egy alternatív valóságba, ahol a hamis hangot dicsőitik és akit támogatni kellene, azt lehúzzák a pokol bugyraiba. Kérjük lépjenek be az X-Faktor 2012-es szezonjának kapuján és köszöntsék nagy szeretettel a házigazdát, a Vastüdő nagyasszonyát, aki már épp csak tigrisbukfencet nem hányt a bevonulásakor, Ördög "Már Elismerem, Hogy Terhes Vagyok” Nórát!
BŐVEBBEN »

2012 újoncai: a Last Resort - hét rész után
Ez a tengó keményebb Stallone-nél
A kedves olvasók talán nem tudják rólam, de már a felhasználói nevem és avatarom is árulkodik arról, mekkora nagy rajongója vagyok a modern haditechnikának. Emiatt nem is volt kérdéses számomra, hogy a 2012-es év tévés újoncai közül a Last Resort (kb. utolsó menedékhely/esély) lesz a legvárósabb, de sok más blogger és tévékritikus is top háromba tette. Ebben az erős alaptörténet (lásd lejjebb) mellett nagy szerepe volt a sorozat egyik fő írójának, Shawn Ryannek, aki többek között az ikonikus The Shield kitalálója és írója. Következik a Last Resort gyakorlatilag spoiler- mentes kritikája.
BŐVEBBEN »

December 3-án indul a TV2 dokureality-je
Családi Titkok
Már a TV2 Csoport szeptemberi sajtótájékoztatóján kiderült, még idén elindítják a maguk scripted dokureality-jét. A TV2-es Családi Titkok nyolc hónappal az RTL-es A gyanú árnyékában után, december 3-án startol. Az előre megírt dokureality lényege, hogy amatőr szereplőkkel mutat be hétköznapi eseteket: szülőket, akik nem tudnak megbirkózni azzal, hogy gyerekük drogos, vagy fiatalon teherbe esett anyákat, akiket átvert egy szélhámos házasságszédelgő. A történetek biztos mindenki számára ismerősek lesznek majd, hisz' minden nap találkozhatunk ilyen és efféle emberi drámákkal, hétköznapi esetekkel a saját környezetünkben.
BŐVEBBEN »

Gazdásodj okosan!
Hángérien Dallas
Pálinkás jó estét kívánok kedves nézőinknek! Itt állunk Máriaszüttyösön, a semmi közepén de mindjárt bepattanunk a Lándróverembe, osztán elviszem ezeket a libuskákat Miki Gazdáhó', hogy ottan tüsténkedjenek izibe. Így is kezdhette volna Lilu a műsort ha kicsit bevállalósabb és illeszkedni akart volna a vidéki realitynek álcázott nem is tudom mihez. Mert a "Házasodna a gazda" olyan, mint a vajas popcorn. Valaha kukoricaként kezdte, aztán feldolgozták és félresiklott az élete.
BŐVEBBEN »

ElKÓDorgók
A Kód
Azt hittem, hogy a kupakpöckölős meg baseballsapkára fellóbált teafilteres rettenet után sikerül valami olyat rittyentenie az RTL-nek amiről elismeréssel szólhatok majd. Mert a The Exit List az a műsor, ahol szívesen gondolkodik együtt az ember a játékosokkal és izgul értük, hogy emlékezzenek a visszafelé útra és a listára amit meg kell jegyezzenek. De amit az ITV sikeresen meg tudott oldani, azt mi sikeresen el tudtuk baszni. Ugyanis A Kód olyan mintha megint A Széf lenne adásba,n csak más díszletben és más szabályokkal.
BŐVEBBEN »

Dr. Gregory House emlékére
Egy legenda ma véget ér a TV2-n
House M.D. Hat és fél éves masszív sorozatfüggőségem egyik legkorábbi sarokköve. Még senki se tudta, magam se, hogy menthetetlenül rákattanok a tévés műfajra, amikor már többen jelezték: ezt néznem kell. Elkezdtem, és noha ma már nem tudnám felidézni a pilot egy másodpercét se, tíz részt néztem meg egyhuzamban, és még a csecsemőosztályos rész se riasztott el.
BŐVEBBEN »

Szürreális választási műsor az ATV-n
Amerika választ
Végigszenvedtem a nem sokkal hajnali egy előtt kezdődő és tulajdonképpen reggelig tartó ATV-s elnökválasztási műsort és elmondhatatlanul sajnálom, hogy nem Kálmán Olga vezette. Vagy akárki más, csak semmiképpen se legyen Bánó András az. A 63 éves Pulitzer- emlékdíjas veterán újságíró ‒ aki egyébként a csatorna híradóinak főszerkesztője is ‒ úgy baszta szét a műsort, mint Hoffmann Rózsa az oktatást.
BŐVEBBEN »

Énekelni és hatni hagyni
James Bolond – Az X ügynök
Éppen a „Hangok háborúja” című posztomat tárgyaltuk ki részletesebben az egyik kommentelővel, amikor megszólalt a mobilom. Egy üzenetet kaptam „em”-től melyben azt írta, hogy sürgősen akcióba kell lépnem mert úgy tűnik, hogy az RTL végleg át akarja írni a médiatörténelmet és tönkre akarja tenni az X-Faktort. A lány látva sietős öltözködésemet megpróbált kicsit még tartóztatni, de nem maradhattam vele már sokáig, hiszen hívott a kötelesség. Utoljára még egy ártatlan trükkel próbálkozott: Legalább azt áruld el, hogy mi az igazi neved! Erre én csak annyit válaszoltam: A nevem Bolond. James Bolond.
BŐVEBBEN »

Így Jártam Anyátokkal 8. évad, négy rész után
Anyátok, Te tehetsz mindenről!
Nem is olyan régen értékeltem a kis hazánkban egyik legnépszerűbb vígjáték sorozatnak, a How I met your mother-nek a hetedik évadát. Az idő repül, az írók dolgoznak, így a tengerentúlon már elindult a nyolcadik szezon, ami vagy az utolsó lesz, vagy nem. Annyit elöljáróban jelzek, az évad jobbnak ígérkezik az előzőnél. A sorozatot magyarul követők számára az írás spoileres, csak óvatosan!
BŐVEBBEN »

Charlie Angyalai 5-6-7-8. rész
Szódával. Nagyon-nagyon-nagyon sok szódával
Lassan szappanoperává válik kapcsolatom Charlie angyalaival. A pilotról, majd a negyedik részig bezárólag részről is megírtam mennyire rosszak lettek. Ezután talán jobb lett volna messzire elkerülnöm a maradékot, de mivel menthetetlenül komplettista és enyhén mazochista is vagyok, csak sort kerítettem rájuk.
BŐVEBBEN »

Totál K(om)ár
Miről szólt a 42.hét?
kritika.jpgErősen gondolkodnom kellett miről írjak, hiszen semmi kiemelkedő mozgás nem volt előrejelezhető a nézettség tekintetében. Az X kontra V kérdést már az előző posztomban kitárgyaltam, új műsor nem lépett a képbe, a SuperTV2 indulásáig meg még van idő. Aztán a hét közepére összegyűltek a dolgok. Új útra gurult a Totalcar, elment a magyar Elvis, és persze megint bebizonyosodott, hogy már az RTL sem veszi komolyan a faktorozást.
BŐVEBBEN »

Hogyan akar hülyének nézni minket az RTL II?
Ordas csúsztatás, hazugság az RTL II honlapján
Tegnap délután az RTL II ezt az írásukat promózta a hivatalos facebook oldalukon. A cikk címe és első néhány sora után pedig hamarosan úgy érezzük, a szerkesztő már nem csak átlépte a kattintásvadász marketingduma határát, már mérföldekre jár onnan.
BŐVEBBEN »

Strike Back 3. évad
Kevesebb csöcs, több minőség
Az első négy rész után kicsit leszedtem a keresztvizet a Strike Backről, mert a forgatókönyvvel, az erőltetett cliffhangerekkel komoly problémáim voltak, és nem csak nekem. Szerencsére ezeket nagyjából korrigálták a készítők, a sorozat feljavult a második felére. Spoiler- mentes kritika következik a harmadik évadról.
BŐVEBBEN »

Totalcar negyedik nekiindulás, első rész
Majomfej méterrúd akcióban a doQ-n
A forgatáson való részvétel, majd a Bazsó Gáborral lebonyolított beszélgetés után nem maradt más feladata az egyszeri kritikusnak, mint megnézni az első adást, és stílusosan alkatrészeire szedni azt. A megújult főcím zenében, designban, történetben jobban bejött, mint az előző, animált verzió. A felvezető szövegnél csak azt sajnáltam ugyan, hogy nem maradt benne, amint Winkler le Activity-zi a Koenigsegg-et.
BŐVEBBEN »

Hangok háborúja
A hangos hantázás és hanghajhászás hete
Lehet rám azt mondani, hogy elfogult vagyok, de mivel a nézettségi adatokat nem nálam mérik, így teljesen objektíven tudom azt mondani, október második hete a hangok háborújáé volt. Most hogy elindult a Voice végre van alternatíva és ellenszer az X-Faktor ellen. Bár ahogy elnézem az RTL sikerrel küzd azért, hogy nézőket veszítsen, akár a TV2 segítsége nélkül is.
BŐVEBBEN »

Remek művészeti műsor
KorTárs a közmédián
Meglepően jó műsort találtam az M1-en. A kormányszóvivő feleségének KorTárs című műsora eddig kiesett nekem, megmondom őszintén, hogy afölött is elsiklottam, hogy Giró-Szász Krisztinának egyáltalán művészeti magazinja lett a közmédián, pedig tavaly október elején volt az első. Aki hozzám hasonlóan nem ismerte; a KorTárs alapvetően a hazai kortárs képzőművészet és a hazai vizuális kortárs kultúra egyéb - design, építészet, belsőépítészet, fotó, divattervezés, formatervezés - legérdekesebb, legszínvonalasabb "projektjeit" mutatja be.
BŐVEBBEN »

Totalcar forgatáson voltunk
Pillantás a kulisszákról
Alig pár hetes a hír, hogy tizenkét év (nem folyamatos) házasság után elválnak a Totalcar és a TV2 útjai, és kis hazánk legjobb autósműsora átköltözik a megújuló doQ csatornára. A tesztek felépítése, és a képileg mögöttük álló OMG Visuals szerencsére marad, viszont az átkötő szövegek stílusa változik. Ezeket ezentúl kvázi élőben, közönség előtt rögzítik Budapest egyik hangulatos éttermének alagsorában. Az első ilyen felvételen jártam, következzék a beszámoló.
BŐVEBBEN »

Mereven meredtünk a mentorokra
Nézettség, ahogy én látom – 40.hét
Furcsán egyszerű hét volt. Én arra számítottam, hogy az RTL II indulása azért nagyobbat durran, annak ellenére, hogy sok helyen még nem lehet látni. Ehelyett maradt minden úgy, mint előző héten. A Mentorok elvitték a hétvégét, mögöttük Berényiék meneteltek és a harmadik helyre beküzdötte magát az Elrabolva című film első része. Egyedüli meglepetés, hogy mintha Ewingék már nem lennének annyira népszerűek a mizantróp doki ellenében. Vajon mi történt ha nem történt semmi?
BŐVEBBEN »

A Touch of Cloth első évad: Zseniális brit krimi paródia
Leslie Nielsen vigyorog a sírjában
A brit sorozatok az igazi függők mentsvárai, egyben a legdurvább átkainak célpontjai. Egyrészt legtöbbjük, - legyenek bármilyen stílusúak -, egyediséget, európaiságot, britséget hordoznak magukban. Másrészt viszont az USA-ban szokásos tizenhárom, huszonkettő, vagy huszonnégy rész helyett az átlagos évad hossza hat rész, de nem ritka a három se. Mai kritikám (pontosabban: imádatom) tárgya, az A Touch of Cloth még perverzebben szívatja nézőit: csak KÉT része van, nettó kétszer negyvenöt perc játékidővel.
BŐVEBBEN »

Family Guy - 11. évadkezdet
Seth, ezt csúnyán elbaszTED
Seth MacFarlane, a Family Guy (az American Dad, és a Cleveland Show) megalkotója és svájcibicska (író, producer, szinkron- és énekhang) atyaúristene nagyon jó passzban van. Sorozatai biztonságban, e mellé még újraindíthatja majd a Frédi és Bénit. Első filmje, a Ted a nyár megasikere lett világszerte, extraként pedig bezsákolta a Game of Thrones szőke szépségét, a nála csekély tizenhárom évvel fiatalabb Emilia Clarke-t. A 2013-as Oscar-díj átadó ünnepség házigazdasága ezek után már csak málnaszem a hab tetején.
BŐVEBBEN »

Langyos nyomon
A bűn rossz, az RTL KETTŐ
Tíz éve, hogy az akkori tv2 elhatározta, kihűti a „Forró nyomon”-t és Máté Krisztinát beállítja egy vetélkedőbe, hogy eljátszassa vele a dominát. Azt gondolták, ha ő mondja keményen, szúrós tekintettel hogy „Maga a leggyengébb láncszem!”, akkor mindenki bokán fossa majd magát és elhiszi neki. Végül is híradós volt, és egy híradósnak mindent elhisznek. Aztán ahogy a „Weakest link” magyar változata szépen hamvába holt, a szőke műsorvezetőt is elkezdték hanyagolni, majd szépen férjestül kirúgták. (Persze a műsor 2002-es megszűnése és a 2009-es szerződésbontás között hét év telt el.) Most eljött az idő, hogy visszatérjen a képernyőre, és magával hozza a régi műsorát is, csak ezúttal már az RTL II-re. Magával rántotta volt kollegináját, Hadas Krisztát főszerkesztőnek, és így párosan létrehozták a Napló és a Kékfény kombinációját, ami jó műsor, de nem forró, maximum langyos.
BŐVEBBEN »

Gjoni Joker – a szerelem mindent visz
Nicsak, mily nagy kan vagyok!
Igen, perverz vagyok! Sőt, self-mazo, aki azzal kínozza magát, hogy vadássza a szarabbnál szarabb műsorokat! Ezt csak azért bocsátottam előre, mert amikor többeknek megemlítettem, hogy két éve várom a most kritizálandó műsort, azt mondták, ilyen hülye perverz is csak én lehetek. Nem volt elég Benkő „Lantlengető” Dániel és Alekosz nejkereső szörnyűsége, most Delhusa feleségvadászó showja is kell nekem. Na de mit tehettem volna? Egyszerűen  nem hagyhattam ki, ha már az RTL II indulásának előestéjén végre elém tették az „I love Gjoni”-t.
BŐVEBBEN »

Jailhouse rock
Bábel adótornya
Soha nem volt a szívem csücske a Magyar Televízió. Mindig azt hangoztattam, hogy ha a Maradj talpon!-t és az Esti mesét nem veszem figyelembe (Forma-1 nálam nem nyom a latba e tekintetben), akkor a királyi tévé adása nézhetetlen. Most ha nem is dőlt le a fal, de hajszálrepedés keletkezett rajta, hála a „Sapkás lovag” női változatának.
BŐVEBBEN »

A TV2 brandezi sorait
Egy sajtótájékoztató margójára
Egy kávéház egyik asztalanál üldögél Hacsek, amikor betoppan rég nem látott barátja, egy TV2-es logóval ellátott szatyorral a kezében.
- Jó napot Hacsek!
- Jó napot Sajókám. Látom bevásárolt.
BŐVEBBEN »

Mulder mester muffra megy
Nyerj többek között egy "Kaliforgia" posztert!
Sokáig kerülgettük egymást, a Californication és én. Tudtam, hogy jó: a plakátok, a megnyert Emmy és Golden Globe, a sok dicsérő poszt a blogokon. Csak hát az idő, a drága idő.. Végül szolid szerkesztői noszogatásra megnéztem a pilotot, majd rögtön nyolc másik részt.
BŐVEBBEN »

A Nagy Alma helyszínelői (CSI: NY)
Nyerj többek között egy "CSI: NY" posztert!
Egyszer volt, hol nem volt. Volt egyszer egy Anthony E. Zuiker nevű fickó, aki kitalálta, mivel lehetne feldobni a szokványos krimisorozatok kínálatát. Legyen az a koncepció, hogy az utcáról menjünk be a bűnügyi laborba és a helyszínelők munkája legyen előtérbe tolva hogy szegényekről ne gondolják egész nap a mikroszkópra tapadva élik az életüket. Így született a CSI: A helyszínelők. Azt nem vágom hogy miért pont Las Vegas lett a sorozat helyszíne, de fogjuk rá, hogy azért, mert ez a kaszinók és a romlottság városa. Aztán 2002-ben megjelent az első spinoff, a Miami helyszínelők. Horatio Kane hadnagy két évvel később egy repülőgépszerencsétlenség és egy szökött sorozatgyilkos miatt New Yorkba utazik, ahol találkozik Mac Taylorral és csapatával. Innen indul a New Yorki helyszínelők története.
BŐVEBBEN »

Az antiszociális zseni
Nyerj többek között egy AXN-es "Dr. House" posztert!
2004-ben David Shore, gondolt egyet, és kitalált valamit, amit addig még senki. Gyártsunk egy dokis sorozatot! "Fú, micsoda ötlet!", gondolhatta bárki, hiszen az ilyenekkel már tele a padlás. Ám David elképzelése tényleg bejött: felejts el mindent, amit eddig kórházas sorozatokban láttál!
BŐVEBBEN »

Hamarosan folyatódik A Bárka
Nyerj többek között egy AXN-es "A Bárka" posztert!
Annak idején nagyon rákattantam "A bárka" című sorozatra. Véleményem szerint a sok szerelmes évődés ellenére, amit a hajón élők minden részben produkálnak (nettó 40-60% és az első évadban hetvenöt perces, míg a másodikban másfél órás epizódokról beszélünk), egy hihetetlenül jól kitalált sorozat.
BŐVEBBEN »

Ki mer ma?
Játék és music center huszonöt percben
A Viasat megtalálta azt a játékot, amihez nem kell jó sok pénzért építeni díszletet, nincs szükség különleges biztonságra a pénz őrzéséhez, és még a stáb is elfér a nappaliban. Megszerezte az új generációs Gundit és sikerült létrehozni az eddigi legegyszerűbb, de mégis legnagyszerűbb game showját.
BŐVEBBEN »

Strike Back 3. évad 1-4. rész
Kőkemény Kommandósok Kalandjai
Bármennyire is színes és örvendetesen széles a minőségi sorozatskála 2012-ben, valódi akció szériát még fehér hollóból készült nagyítóval is nehezen találunk. Véget ért a 24, sajnálatosan elhullott az irgalmatlanul jó Human Target. Üdítő kivétel a már harmadik évadát taposó Strike Back, amely első kiadása Válaszcsapás néven futott az M1-en, és a Viasat6-on jelenleg is megy, John Port küldetései néven. A második és a harmadik pedig az HBO-n, utóbbi kezdésének következik a spoiler-mentes kritikája.
BŐVEBBEN »

Dallas 2.0 - Melegített whiskey
Öreg Ewing nem vén Ewing
Amikor még fiatal srác voltam, anyámnál kötelező program volt a péntek esti Dallas. Hét éven át szenvedtem attól, hogy egy lakótelepi lakásban ülve azt nézzem miképpen ölik egymást egy családon belül, hogyan tolják literszámra a piát a fejükbe egy amerikai ranchen és hogyan dobálóznak dollármilliókkal. Mégis, azért titokban érdekelt miképpen tudja Jockey hétről hétre átbaszni a fél világot, és milyen bárányszemekkel csodálkozik Bobby a testvérének minden egyes lépésén. Aztán eltelt nagyon sok év, míg egyszer csak a TNT bejelentette, folytatódik a Ewingok története. Most, hogy hozzánk is eljutott az új Dallas, és mert ennyire rágörcsölt az RTL Klub, megnéztem tudtak-e valami újat nyújtani, de rájöttem, Southforkon a helyzet változatlan.
BŐVEBBEN »

Mini dokumentumfilm- sorozat: Amerika Főműsoridőben
Sorozatrajongóknak kötelező
Talán nem vagyok egyedül azzal a vágyammal, hogy szeretek a függönyt félre hajtva a titkok mögé nézni. Érdekel mi történik a háttérben, különösen az, hogy miért. Ezért éreztem az AXN Player-ben látható Primetime In America négy részének kétszáz percét jól eltöltött időnek. Bátran merem ajánlani mindenkinek, lássuk miért.
BŐVEBBEN »

Az NBC új vígjátékai: Go On és Animal Practice
A vicces és az átlagos
A négy nagy országos amerikai tévé társaság között a sport nélkül évek óta stabil negyedik NBC ügyesen kihasználta az olimpiai közvetítései magas nézettségét, és két újonc vígjátékának is leadta az első, pilot epizódját. A lépés elsőre bejött, brutális nézettséget ért el mindkettő. Most lássuk, melyiknek milyen esélye van a szeptemberi sikeres folytatáshoz.
BŐVEBBEN »

Lángzárta
Londoni fáklyaoltás
Véget ért a harmincadik nyári olimpia, amit a köztévé aránylag jól leközvetített. Oké, elismerem, magukhoz képest már ez is kiemelkedő teljesítmény. A megnyitóról írt posztom kapcsán bőven kaptam a nyakamba (csak mert a Gettómilliomos rendezőjének nagy volumenű színdarabja nem nyerte el a tetszésemet), ezért már most a legelején kérem, hogy akinek tetszett a londoni olimpia záróünnepsége Annie Lennoxostúl, Madnessestül és/vagy a köztévén Szujó Zoliék közvetítése, vagy csak feltétel nélkül szereti a karika egyest nézni, az ne fáradjon a mostani írásom elolvasásával. Bámulja nyugodtan az aranymetszés szerinti logót és izguljon rá a Hacktion harmadik évadára. A többiek kérem fáradjanak velem, hogy elmondhassam miért gondolom az ünnepséget és a magyar közvetítést laposabbnak mint egy defektes versenycanga kerekét.
BŐVEBBEN »

Tiráda a tavaszi Totalcarról
Igen, tudták még fokozni
Még egy év se telt el, de már harmadjára vagyok „kénytelen” agyba- főbe dicsérni a TV2-n leadott Totalcar adások műsorvezetőit, operatőreit, kreatívjait. Szerencsére, ahogy én fogyok ki a jelzőkből, ők annál több kiváló tesztet tárnak elénk.
BŐVEBBEN »

Akiket a fáklya lángja megkapott
Olimpiai nyitány a megújult királyin
Vártam a londoni olimpia kezdetét, de én nem azért mint mások. Nem annyira a magyar csapat sikereire, hanem a közvetítés elbarmolására vagyok ráizgulva. Tudom gonosz, lelketlen dög a magamfajta, aki lesben áll és tenyerét dörzsölgetve várja a lehetőséget mikor márthatja tollát a vitriolos üvegbe.
BŐVEBBEN »

True Blood 5. évad hat hét után
Alan Ball keményen keveri a véres málnaszörpöt
A Charlaine Harris regényfolyama ihlette True Blood (Inni és Élni Hagyni) első négy évada egyértelműsítette, hogy Alan Ball (Sírhant Művek) showrunner véresen komolyan veszi a sorozatot, ami  vámpíros témánál nem hátrány. Hullanak a statiszták, fröcsög a vér, a szereplők szappanoperákat megszégyenítő fordulatokkal gabalyodnak egymásba, és lassan könnyebb lesz olyan misztikus lényt mondani, ami még NEM szerepelt. Farkasember, tündér, boszorkány, alakváltó kilőve. A következőkben spoileresen értékelem a friss, ötödik évad első felét.
BŐVEBBEN »

A Rejtélyről, és annak negyedik évadáról
Nem rejtély, hogy a Fringe egy jó sorozat
A tomboló nyár közepén fontos célnak tartom, hogy oldalunk hű és kitartó olvasói figyelmébe ajánljak olyan jó sorozatokat, amikről itt kevés szó esett eddig. A következőkben a Lost és az X-Akták szerelemgyermekeként is emlegetett Rejtély, eredeti címén Fringe-t, és legutóbbi, negyedik évadát mutatom be, spoilermentesen.
BŐVEBBEN »

A Felejthetetlen - pilot
Megéri a procedúrát
A Felejthetelen (Unforgettable) bemutatójának apropóját ismét az AXN szolgáltatja. A friss, 2011-es újonc sorozatot dicséretes gyorsasággal, már november 9-én este tíztől szinkronosan kezdi el vetíteni a csatorna. Az AXN Playerben pedig már most interjúkat, kulisszatitkokat láthatunk. Ezt a szokást más csatornák is átvehetnék.
BŐVEBBEN »

Charlie Angyalai 2.0 - pilot
Komolyan? Komolyan.
Az utóbbi években az amerikai tévé adóknál a döntéshozók többször is úgy gondolták, régi sorozatot modern köntösbe önteni (nemsokára például jön a Dallas) jó dolog. Aztán általában nagyobbat buktak (Bionikus Nő, Knight Rider, Melrose Place; a 90210 se nagy siker) mint egyszeri befektető a görög államkötvényeken (a brit szériák remakeje más tészta). A Charlie angyalai se kivétel: mégis figyelmet érdemel, mert az AXN szélvész gyorsan elhozza a friss szériát és szinkronosan láthatjuk a lányok és férfi társuk (vajon belengetik-e az összejövök egyikkel szálat?) kalandjait.
BŐVEBBEN »

Charlie Angyalai - 2-3-4. epizód
Hónaljszőrmentes izzadtságszag
A pilot után nem sok jóra számítva ültem le Charlie Angyalainak újabb kalandjai elé. Nagyjából azt kaptam, amire számítottam: ez a harmatgyenge kezdés után akár javításnak is felfogható. Aki nem akar drága idejéből sokat vesztegetni, érje be ennyivel: ne nézze a sorozatot. A többiek a tovább után megtudhatják, hátha mégis maradt (nem Viagra kompatibilis) potenciál a lányokban.
BŐVEBBEN »

Mr. Sunshine
Sportcsarnok Úr, avagy a néző és Matthew Perry többet érdemel
2012 első napjának estéjén, amikor sokan még a mézespálesz/bármi kombót próbálták kiheverni, a TV2 fiókadója, a Pro4 hazai sorozattörténelmet hajtott végre: egyhuzamban, szakszóval maratoni vetítésben leadta a Mr Sunshine (ez maradt a magyar cím is, szerencsére) című szituációs komédia mind a tizenhárom részét. Premier sorozattal ilyen még nem esett meg hazánkban. Ezzel méltatlanul bántak el a jobb sorsra érdemes szériával, no de minden relatív: a nagyságrendekkel jobb Better Off Ted-ről még semmi hír, pedig a pletykák szerint (el)készül(t) a szinkronja.
BŐVEBBEN »

A féreglyukon át, Morgan Freemannel
A Discovery Science egyik legjobb műsora
Férfiasan bevallom, hogy a tudományos, ismeretterjesztő, vagy természetfilm csatornák műsorai eddig hidegen hagytak. Elcsípve tetszik az „Állítólag”, vagy a „Hogyan készül?”, és a történelmi témák, vagy a fegyverek is érdekelnének, de magamtól nem nézek ilyeneket. Baráti ajánlásra kezdtem el nézni a Discovery Science „Through The Wormhole” című műsorát, és nem bántam meg.
BŐVEBBEN »

És Ubul
Új magyar animáció a Comedy Centralon
Készül egy új magyar gyártású animációs sorozat, mely címe: „És Ubul”. Ubul egy kissé ütődött figura, aki minden részben egy-egy klasszikus mese történeté fogja akarva-akaratlanul átrendezni.
BŐVEBBEN »

Így jártam anyátokkal 7. évad
Vadász, vadász, te is így jártál..
Reménykedem abban, hogy egyszer egy akadémiai kutatás feltárja: miért szeretik egyesek, ha szánt szándékkel szanaszét szívatják személyüket. Márpedig a HIMYM kitartó nézői (köztük én) e fenti népcsoportba tartoznak. Figyelem, a sorozatot magyarul követők számára szolid spoilerek is következnek!
BŐVEBBEN »

Két Pasi Meg Egy Kicsi 9. évad összefoglaló
Felnőtt a kicsi pasi, avagy gyorséttermi menü változatosan
Ashton Kutcher lubickol a szerepében, akárcsak a hazánkban ismeretlen, de kiváló brit színésznő, Sophie Winkleman, aki kislányával együtt komoly szerepet kapott az évad második felében. Ennek ára az lett, hogy az iróniából kigyúrt, szatírában fürdő bejárónő, Berta sajnos kevesebbet szerepel, Herbert és Judith pedig gyakorlatilag teljesen eltűnt. Ha javítanának az arányon a tizedik évadra, hálás lennék érte.
BŐVEBBEN »

Na söprés!
Nagytakarítás (TV2)
A TV2 szerzett magának egy műsort, ami látszólag hasznos és érdekes, mert a lakáson belüli tisztaság fontosságára hívná fel a figyelmet. De valójában nem erről szól, hanem a szponzorok termékeiről. Ezt a heti fél órát átjárja a tömény Domestos- szag!
BŐVEBBEN »

Totalcar tavaszi kiadás, első adás
Visszatértek, velük tartok
Amikor ősz végén leköszönt a sokadjára megújult Totalcar TV új évada, még maguk a készítők se voltak biztosak benne, lesz-e tavaszi évad. Erre minden okuk megvolt: a „nézőbarát” vasárnap éjjel fél tizenkettes slotban kétszázezernél is kevesebb néző figyelte őket a TV2-n. Szerencsére a két őrült visszatért, immáron kedd éjjel fél tizenkettőkor. Ha így folytatják, kiütik a Jóban-Rosszban-t.
BŐVEBBEN »

Totalcar TV - harmadik nekifutás
Űbersikeres újraindítás
Inkorrekt dolog lenne tőlem, ha nem jelenteném be azonnal ólomsúlyos elfogultságom a műsorral szemben. Egy generációba tartozom Bazsó Gáborral, és Winkler Róberttel, együtt mindkettőjük stílusát nagyon kedvelem. A szerelem 2001 elején az estébe nyúló, legendásan unalmas (Az gyakorlat és tanszékvezető háromszázszor mondta egy óra alatt, hogy tehát. Nem vicc, megszámoltuk!) infó laborgyakorlaton kezdődött. Elalvás ellen valami érdekeset kerestem és a Totalcar cikkeit egy 3.5 collos 1.44 MEGAbájtos kislemezen vittem haza, hogy otthon olvashassam őket. Az egyedi és szórakoztató tévé adásokat később fedeztem fel és akkor már nem volt megállás: végérvényesen és maciamálnásan belezúgtam a Totalcarba. Karottát idézve: Vigyázat! Gusztustalan  ömlengés következik.
BŐVEBBEN »

A TV2 a The Voice-szal támad
Hallod-e majd a "mestoráltak" hangját?
A Megasztár legutolsó évada nagy valószínűséggel a széria utolsója is volt. Még egy bikicsunájt se tudott kitermelni, a szándékosan fiatalra vett casting se vezetett átütő sikerhez. A döntő 1,33 milliós nézettsége közepes, a 18-49-s 32.4% SHR nem rossz, de egy zászlóshajónak szánt produkciótól kicsit kevés.
BŐVEBBEN »

Vágót vagy semmit!
Újratervezés...
Az elmúlt három évben nem sűrűn dicsértem, mert a köztévé, illetve a nagy kereskedelmi csatornák talicskaszám hordták elém a fost, én pedig próbáltam még melegében a fejükre borítani. Épp ezért gondoltam az utolsó posztomban valami pozitívat kellene írjak, ehhez pedig egy megfelelő műsort kellett választanom. Úgy véltem a kvízprofesszor új vetélkedője pont megfelelő lesz erre a célra. Hála az égnek nem tévedtem nagyot, mert a műsornak talán csak egy nagy hibája van. Olyan csatornát választott Vágó István, amit jóformán a kutya sem néz.
BŐVEBBEN »

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr374634543
süti beállítások módosítása