Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Mini dokumentumfilm- sorozat: Amerika Főműsoridőben

Sorozatrajongóknak kötelező

2012. augusztus 30. - Flankerr

axn.jpgTalán nem vagyok egyedül azzal a vágyammal, hogy szeretek a függönyt félre hajtva a titkok mögé nézni. Érdekel mi történik a háttérben, különösen az, hogy miért. Ezért éreztem az AXN Player-ben látható Primetime In America négy részének kétszáz percét jól eltöltött időnek. Bátran merem ajánlani mindenkinek, lássuk miért.

america_in_primetime.jpgAz öt országos kereskedelmi, és számtalan kábeladó mellett hazánkban kevésbé ismert az amerikai PBS csatorna konglomeráció, amely, noha magyar értelmezés nem az, felfogható közszolgálati adónak. Ők sugározták 2011 őszén azt a négy részes riport/dokumentum sorozatot, ahol a tévé műsorok, készítői; írók, rendezők, producerek, és főszereplők beszélnek munkájukról. A tematika egyszerű: a fókuszban a televízió egyik legnagyobb erőssége, a karakterábrázolás.

A részekben érintett altípusok, sorrendben: a független nő, a ház ura, különcök, és hősök. Ezeket az izgalmas témákat sok másik mellett olyan sorozatokon keresztül ábrázolják, mint a The Wire, The Shield, 24, M.A.S.H., Breaking Bad, Modern Family, Weeds, The Good Wife, House, Sopranos, Dexter, True Blood, Homicide Life on The Streets, Office, Taxi, Twin Peaks, Glee, vagy az X-Akták. A készítők között pedig olyan nagyágyúk, mint David Milch, Alan Ball, Shawn Ryan, Chris Carter, vagy épp a rendezőként is világhírű David Lynch.

Láthatjuk, miként reagált a tévé az aktuális társadalmi trendekre, vagy éppen hogyan formálta azokat.  E miatt gyakran fontos szociális, vagy éppen erkölcsi kérdéseket is feszegetnek a riportalanyok. Nagy erőssége a műsornak, hogy még azok is élvezhetik, aki mondjuk az épp érintett sorozatok 80%-t nem látták. Persze a fő célpont az olyan sorozatfüggők, mint én.

A megvalósítás gyakorlatilag hibátlan. Minőségi főcím és inzertek, profi zeneválasztás, képi anyag, vágás. Az AXN-t dicséri az ingyenes internetes sugárzás, a HD felbontás és a szinte tökéletes magyar felirat, mely jól illik ehhez a műfajhoz. 8/10-s pontszám jár a mini dokumentumfilm-sorozatnak, a „levonás” csak a limitált célközönség miatt jár. Junkieknak kötelező, mindenkinek másnak ajánlott, hogy legalább egy részbe belenézzen.

facebook_v2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr714738600

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Média blogajánló 2012.08.30. 09:42:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Média blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása