Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Langyos nyomon

A bűn rossz, az RTL KETTŐ

2012. október 05. - wolfclaw

kritika.jpgTíz éve, hogy az akkori tv2 elhatározta, kihűti a „Forró nyomon”-t és Máté Krisztinát beállítja egy vetélkedőbe, hogy eljátszassa vele a dominát. Azt gondolták, ha ő mondja keményen, szúrós tekintettel hogy „Maga a leggyengébb láncszem!”, akkor mindenki bokán fossa majd magát és elhiszi neki. Végül is híradós volt, és egy híradósnak mindent elhisznek. Aztán ahogy a Weakest link magyar változata szépen hamvába holt, a szőke műsorvezetőt is elkezdték hanyagolni, majd szépen férjestül kirúgták. (Persze a műsor 2002-es megszűnése és a 2009-es szerződésbontás között hét év telt el.) Most eljött az idő, hogy visszatérjen a képernyőre, és magával hozza a régi műsorát is, csak ezúttal már az RTL II-re. Magával rántotta volt kollegináját, Hadas Krisztát főszerkesztőnek, és így párosan létrehozták a Napló és a Kékfény kombinációját, ami jó műsor, de nem forró, maximum langyos.

komment.jpgNem szoktam rögtön a főcímnél leragadni, de most muszáj voltam, mert nem tudom értelmezni azt a sok színes bogyót, meg az azokat összekötő sok görbe vonalat. Mi ez a gyöngyfűzés? A virtuális díszlet pedig olyan, mintha a Citadella tetején levő szobor feje egy kilátó lenne, és ennek egyik sarkában áll lecövekelve a műsorvezető, akinek annyi mozgástere van, mint egy aranyhalnak egy pohár vízben.

Az első adásban a Bándy Kata gyilkossággal kezdtek. Bemutatták az egész sztorit annyira szájbarágósan, hogy az néhol már fájt. Aztán jött a nagyinterjú a gyilkossal! Kurvára nem tudtunk meg semmit, mert ami érdemleges lett volna, azt az ügyészség adás előtt egy nappal hirtelen letiltatta, amit meg engedtek, az annyira volt fontos, mintha azt oknyomozták volna, hogy ki fingott a szomszéd cellában.

forronyomon1.jpgEzután jött a két lottógyilkos, akik semmit nem csináltak, mert a másik volt. Na itt sem tudtam meg semmit arról, hogy mi bizonyítja az igazukat, csak ment a „Nem gondoltam volna...”.

A megerőszakolt lányról készült riport már sokkal érdekesebb volt, de bármennyire is sajnáltam a szerencsétlent, nem erre kaptam fel igazán a fejem, hanem a gárdakapitányra. Én most nem kívánok politikailag állást foglalni, de azért finoman szólva is vérlázító, ami a Legeslegújabb Magyar Gárdánál folyik. Kamerának villog és kiöltözik, mint Szaros Pista Krisztus nevenapján, aztán nyilatkozik valami olyasmit hogy hát mi nem láttunk semmit, nem hallottunk semmit. Mi csak kirándulgattunk hegyen-völgyön. Állítólag tökéletes módszerük van rá, hogy kiszűrjék maguk közül a nem oda illó kreténeket (nem mintha nagyon kellene erőlködni. hiszen egy randomgenerátor bármelyikre kidobná ugyanezt az eredményt), de amikor a riporter megkérdezi mi az, akkor Jóskán hirtelen nagyon szűk lesz az az oroszlános mellény és makogni kezd, hogy ezt ő most nem tudja. Végül jöttek az anyák, akiknek a fiai gyilkosok lettek.

forronyomon2.jpgHadas Kriszta itt megvalósítja azt amiért nem lehet a Forró nyomont bűnügyi műsornak titulálni. Elment az ország három különböző pontjára, hogy megszólaltasson három anyát. Ez eddig még rendben is lenne, de amikor azt láttam, hogy az egyik gyilkosság helyszínén sétálgat csak azért ,hogy megmutassa itt ölték meg a tulajt... na akkor hirtelen agyfaszt kaptam. Nem tudom más hogy van vele, de ez a „és itt aludt az áldozat amikor még élt” típusú helyszín- bejárósdi nekem olyan, mintha csak tárlatvezetést tartanának egy gyilkosság helyszínén, vagy megpróbálnák eladni így tévén keresztül azt a baszompusztai házat. Én mit kezdjek ezzel az információval? Meg minek kell ezt nekem egyáltalán tudnom, hogy melyik fal mellett volt az ágya XY-nak amikor még élt? Az anyák elmondták, hogy bármit tett, mégis az ő gyermekük és haragszanak ugyan, de nem fogják megutálni, mert ugye az anyai szív... Amikor pedig várnám a konklúziót, hirtelen vége a riportnak. Akkor minek volt ez az egész cécó? Ez aztán főszerkesztőhöz méltó riport volt az árgyélusát! Ráadásul minden riport után olyan morális levezetések következtek, mintha a csatorna promóit hallanám vissza.

A tíz év után végre újraélesztett műsor így elsőre nagyon lábvíz lett. Elfogadom, hogy ez nem a Kékfény, ahol bűnözők körözési képeit kell mutogatni, de nem is a TV2 Naplója, ahol megmutatják melyik kútnál állt meg hugyálni Gipsz Jolán, mielőtt leszúrták. Tessék eldönteni, hogy oknyomozunk és átmegyünk pszichomókusba, vagy bűntényekről próbálunk beszámolni. Mert amíg nem sikerül addig ez csak langyos nyom.

3.jpg

facebook.jpg

Persze megjegyezném, hogy nem is biztos, hogy ezt az újat a régi műsorhoz kéne hasonlítani. Úgy értem manapság nézettek az ilyen bűntény plusz érzelem kombós produkciók - lásd pl. A gyanú árnyékában.

Tehát nem is teljesen biztos, hogy a műsornak az a célja, hogy bűntényekről tudósítson, hanem valóban a Kékfény és a Napló középutas találkozása, ahol beszámolnak a bűntényről és mellette megmutatják az emberi hátteret is.

Ami nekem hiányzott az pont a bűntény, mert hiába tudja az egész ország, hogy ki volt Bándy Kata, a riport még sem mondott semmit, csak összefoglalta az eltűnés és a gyilkos letartóztatása közötti időszakot. A riport merev volt, vártam volna valami érdekes konklúziót a végére, de nem kaptam, csak néhány kérdést Máté Krisztától a virtuális díszlet közepére szögezve.

[emTomi]

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr954821038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása