Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A Touch of Cloth első évad: Zseniális brit krimi paródia

Leslie Nielsen vigyorog a sírjában

2012. október 07. - Flankerr

kritika.jpgA brit sorozatok az igazi függők mentsvárai, egyben a legdurvább átkainak célpontjai. Egyrészt legtöbbjük, - legyenek bármilyen stílusúak -, egyediséget, európaiságot, britséget hordoznak magukban. Másrészt viszont az USA-ban szokásos tizenhárom, huszonkettő, vagy huszonnégy rész helyett az átlagos évad hossza hat rész, de nem ritka a három se. Mai kritikám (pontosabban: imádatom) tárgya, az A Touch of Cloth még perverzebben szívatja nézőit: csak KÉT része van, nettó kétszer negyvenöt perc játékidővel.

komment.jpgNa de az megér minden másodpercet, és ezt most tessék szó szerint érteni! A széria ugyanis a férfi- nő zsaru párosokra építő nyomozós filmek és sorozatok kifigurázásról szól, méghozzá a legjobb Leslie Nielsen filmek (Csupasz pisztoly, Drágám, add az életed!, Nagyon Különleges Ügyosztály) stílusában. Tehát a gyanútlan néző percenként akár tucatnyi poént, geget, beszólást, rejtett viccet kap az arcába.

touch1.jpgTeszik mind ezt az írók (köztük Charles Broker, aki a Hulla-Házat is elkövette) a legváltozatosabb formákban: abszurdan eltúlzott sablonok, képi világ, a legfárasztóbb szóviccek, és a háttérben elrejtett események, utalások, kiszólások tömkelege, és még számtalan más. Akinek bejött, nyugodtan nézze újra, fog benne újdonságot felfedezni.

touch2.jpgA történet olyan összeollózása a műfaj klasszikusainak, hogy azért már perelni lehetne: a meggyilkolt felesége miatt kiégett nyomozót új, csinos női partnerével együtt reaktiválják, hogy egy perverz sorozatgyilkos nyomába eredjenek kollégáikkal, köztük egy dögös kórboncnoknővel. A karakterek legtöbbje telitalálat, és a színészválogatás is jól sikerült: a legismertebb talán a férfi főszereplő, John Hannah. aki szerepelt többek között a Múmia 1-2-ben, vagy a Starz Spartacus sorozataiban.

touch3.jpgAz A Touch of Cloth, amit egész ügyesen Pusztító Párosnak magyarítottak tipikusan az, amit rettenetesen el lehetett volna bazilikázni, nem: ez tökéletes lett, talán itt- ott még túl tömény is. Bátran pontozom 10/10-re, mert hát mit, ha nem ezt?

touch4.jpgA brit Sky One már bejelentette a folytatást, sőt, trilógiát szeretnének belőle. Itthon a Cinemax adón lehet elcsípni. Addig is irány a hivatalos honlap, amely számos érdekességgel, videóval, interjúval szolgál. Érdemes!

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr474824080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása