Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Láthatatlan Madárfotós maraton a Spektrumon

December 23-án, 13:25-től

2012. december 06. - emTV.hu

spektrum.jpgHazánk egyik legismertebb természetfotósa, a többszörösen díjnyertes Máté Bence újabb lélegzetelállító képeken dolgozik. Jelenleg olyan témák foglalkoztatják, mint a görögországi Kerkini-tó pelikánjai, madarak éjszakai fotózása és a lenyűgöző afrikai nagyvadak. Eközben a munkáiról szóló Láthatatlan Madárfotós című sorozat operatőre, Tóth Zsolt Marcell díjat kapott az Aranyszem Operatőri Fesztiválon. A Láthatatlan Madárfotós december 23-án, 13:25-től maratoni sugárzás keretében újra látható a Spektrum televízió műsorán.

mate_bence.jpgMáté Bence a 2011-es, díjnyertes pelikános képek után idén nyáron újabb fotósorozatot készített Európa legnagyobb és legritkább veszélyeztetett fajáról. Ezúttal a görög Kerkini- tóban kapta lencsevégre a hatalmas csőrű tollasokat. A kivitelezéshez egy speciális, vízen úszó medencét kellett hadrendbe állítania, melyben meg lehetett teremteni a fotózáshoz szükséges ideális körülményeket. A tó vize ugyanis nem volt elég tiszta a fényképek elkészítéshez, és a madarak az úszó medencét is rendre bemocskolták.

A sikeres görögországi expedíciót követően a természetfotós már újabb terveket sző, és afrikai nagyvadakról álmodik. A rendkívüli akció különleges tervezést igényel, de az élet addig sem áll meg. Míg az előkészületek zajlanak, Bence hazánk madarait fotózza rendkívüli elgondolásban.

mate_bence_foto.jpg"Amiket mostanában csinálok, az nem más, mint játék a fényekkel és az etológiával. A görögországi borzas gödények után most épp itthon vagyok, és madarakat szeretnék lencsevégre kapni úgy, hogy csillagok vannak a háttérben. Az éjszakai fények csodálatos keretet adnának az alanyaimnak. Az új feladatok persze mindig új technikai kihívások elé állítanak. Jelenleg is az köt le, hogy hogyan oldjam meg, hogy éjszakai körülmények között távirányítással több kilométeres távolságból, megfelelő minőségben tudjak fotót készíteni" – mondta el, majd jövőbeli terviről is lelkesen mesélt. "Szeptemberben Afrikában jártam, és nagyvadak fotózásához kerestem helyszínt. Szerencsém volt, mert olyan területre bukkantam, ahol ezek az állatok szép számban előfordulnak. Jövő szeptemberben fogok visszatérni fotózni, de addig még tartok egy terepszemlét. Akkor fogom kitalálni a koncepciót és tervezem majd meg a részleteket."

Bence sikerének titkát és munkamódszerét mutatja be a korábbi projektjeiről szóló Láthatatlan Madárfotós című sorozat. Azt, ahogyan a fiatal tehetség megtanult a madarak fejével gondolkozni, és láthatatlanná válva lencsevégre kapni a természet leggyönyörűbb pillanatait. A műsor komoly sikereket ért el a Spektrumon, nézettségében mind a tavaly decemberi bemutatáskor, mind pedig a januári ismétlésekor valamennyi ismeretterjesztő csatornát maga mögé utasította. Emellett a sorozat a szakma elismerését is kivívta. A nemrégiben kilencedik alkalommal megrendezett Aranyszem Operatőri Fesztiválon ugyanis a Láthatatlan Madárfotós operatőre, a nemzetközileg elismert Tóth Zsolt Marcell díjat nyert érte természetfilm kategóriában. A szakember a fesztivál keretében olyan kiválóságok mellett lett díjazott, mint Ragályi Elemér vagy Koltai Lajos.

Spektrum

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr94951416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása