Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Dead Set: Hulla-ház ajánló

18+-os horrorkaland a Big Brother házban, avagy zombi testvér megesz téged

2012. december 21. - Flankerr

kritika.jpgKülönleges élményben lesz részük azoknak, akik ma 22:05-kor az AXN-re kapcsolnak, és egy seggel végigüli a Hulla-ház (Dead Set) című sorozatot. Egyrészt ritkán látni horror, vagy arra hajazó sorozatot a magyar tévében, pláne nem zombisat. Mert ugye az USA-ban és világszerte több mint hetven országban ultrasikeres, az USA-ban országos tévés sorozatokat nézettségben alázó The Walking Dead lassan két év után se tud eljutni a magyar (halihó AXN, HBO!) nézőkig.. Következzék egy spoiler-mentes ajánló kritika.

deadset1.jpgSebaj, addig is itt van nekünk ez a 2008-as brit gyártású slasher-reality-dráma hibrid, amely öt részével (45 perces pilot + 4 darab 25 perces rész) ősi angol szokás szerint csak egy hosszabb mozifilmnyi élvezetet nyújt, na de az odab*sz rendesen. Már az alapötlet is jó: egy Big Brother széria forgatására érkezünk, ahol épp felsővezetéknyi feszültség szikrázik a kiszavazó-show miatt. Eközben ismeretlen eredetű járvány tör ki, ami UV fehér szemű sprinter zombikká változtatja áldozatait, akik vérgőzösen keresik az élőket, traccsparti helyett egy laza széttrancsírozás céljából.

deadset2.jpgAz egész országot elárasztó élőhalottak az ünneplő tömeget és a stábot is megtámadják, fröcsögő vér és belső szervek repkednek mindenfelé. És a kamera nem fordul e szemérmesen, ezért teljesen indokolt a 18-as karika. Az operatőri munka kiemelkedő: a kézi kamerás, olykor rángó, dülöngélő (de ezt túlzásba nem vivő) képek mellett remek feszültségkeltő beállításokat használ, és a bekamerázott BB ház is sok játékra ad lehetőséget.

deadset3.jpgA sorozat egyik fő fegyvere az atmoszféra, amiből itt annyi van, hogy meghajtana még egy gőzmozdonyt is. A kiszavazó show-s, és régi BB arcokat (aki önmagukat alakítják) újra összehozó műsort tartalmazó részeket a valódi angol Big Brother házban, élő közönség előtt vették fel; másrészt a vezérlőhelységet, és a fő helyszínként szolgáló Házat is olyanok készítették, akik láttak már ilyet belülről. A házlakók pont úgy csesztetik egymást, mint a való valóságban, a stábtagok hangyaként szaladgálnak össze-vissza az élő közvetítés előtt.

deadset4.jpgA versenyzők (akik közül a zombiként cameozó író-rendező többet is valódi versenyzőkről mintázott) között megtaláljuk a tipikus karaktereket: extrovertált magamutogató, szőkepicsa, filozofáló mindent tudó negyvenes, jóképű fiatal, IQ-harcos izomarc. Na nekik kell a zombik miatt a túlélő stábtagokkal összefogniuk az életükért. A sorozatot finoman átszövi a legendás brit abszurd fekete humor. Egy jó zombi apokalipszishez méltóan a külső képi világ sötét, komor, a hangulat méltó az eseményhez. A világvége hangulat végig ott lebeg a szemünk előtt: megalapozza az olykor szürreális képi világ, a kiváló zene.

deadset5.jpgEgy ilyen műsor gyorsan elvérezne a rossz castingon, de szerencsére nem ez a helyzet. A főszereplők hazánkban kevésbé népszerű színészek, de azért a Torchwood, Luther, Strike Back, vagy Terra Nova rajongók ne lepődjenek meg, ha ismerős arcot látnak. Aki elviszi az egész sót, de még a borsot is elviszi, az a producer: egy telibe talált figura, aki külsőre Winkler Róbert és Uj Péter titkolt szerelemgyereke, belsőre pont olyan bicskanyitogató bunkó, mint ahogy azt elképzeljük. Emellé hiperrealisztikusan hozza a beképzelt, pojáca, seggfejet, akinek mindenki beverné az arcát, ha találkozna vele, de ő mégis szuggesztív manipulációval irányítja a körülötte lévőket.

deadset6.jpgNagyon jól vannak ábrázolva azok a mini tragédiák, amit egy ilyen vészhelyzet mindenkiből kikényszerít, az emberi reakciók, az hogy egy karakter mit lép az adott helyzetben. Mert bizony ilyenkor dönteni kell, és cselekedni. A képi világ erős, ömlenek a belek, gurulnak a testrészek mindenfelé, de nem túlzóan, nem öncélúan. Na jó, az utolsó részben van egy jelenet, ahol igen, de az meg szándékosan van kikarikírozva, tehát nem számít.

deadset7.jpgA történet alakulása, főleg a körítés fényében, inkább csak közepes. Ám ez csak az utolsó részig igaz! Ott olyan eseményeket és lezárást kapunk, amire még a rutinos John Romero/Walking Dead rajongók is lerágják mind a tíz ujjukat. Nem is mennék bele a részletekbe, fedezze fel mindenki maga. És cáfoljon rám, ha más véleménye van. A szinkron pont jó, elég minőségi ahhoz, hogy ne zavarjon, Holl Nándorral, Markovics Tamással, Seszták Sándorral.

deadset8.jpgMindennel együtt a közbülső részek enyhén klisés történései miatt visszaveszek a pontszámból, de nem sokat: az egész sorozat 4/5 nálam. Nézze mindenki, aki kicsit ki akar szakadni az amerikai sorozatok világából, és nem fél szétszakadó emberi hullákat nézni. Ráadásul az AXN egybe le is adja mid az öt részt, szóval teljes élményt kap az, aki ma a tévé elő ül. Pacsi az adónak, így kell stílusosan köszönteni a világ végét.

Az Antenna Hungária és az AXN Magyarország együttműködése alapján 2012. december 21. és 2013. január 6. között az AXN csatorna kódolatlanul lesz elérhető az összes MinDigTV néző számára, napi 24 órában.

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr654976674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása