Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

2013 újoncai: Legit, a pilot

Tengelytörött ausztrál expressz

2013. január 18. - Flankerr

kritika.jpgAz FX nevű kábelcsatorna főleg minőségi drámáiról (Justified, Sons of anarhy, The Shield, sorolhatnám) ismert, de a vígjáték szekcióra is rágyúrtak mostanában. Hozzájuk igazolt át Charlie Sheen (Anger Management), és itt fut az egyik legjobb animáció, az Archer is. Ehhez a blokkhoz próbál csatlakozni egyik újoncuk, ami a Legit (kb.: jogszerű, törvényes, legális) névre hallgat. Lássuk, mit mutat az első rész után.

Legit1.jpg

Az első öt perc semmit. De komolyan, egy másodpercre se mosolyodtam el. Jim egy túlérett kisgyerek, harmincas éveiben járó férfitestben, extra bunkó, megbízhatatlan, gyerekes. Elhatározza, hogy jó útra tér (innen a cím), USA állampolgárságot szerez, (ez ausztrálként nem nehéz) mert eddig illegálisan volt az országban. A megtérés első fázisaként segít a halálosan beteg, nyaktól lefelé lebénult öccsének, hogy harminckét évesen végre elveszítse a szüzességét. Az, hogy ebbe Billy (DJ Qualls) belehalhat, nem izgatja. Steve (Dan Bakkedahl), Jim legjobb barátja némi hezitálás után beleegyezik a dologba, így aztán irány a prosti bár.

Legit2.jpg

A történet ennyi, húsz perctől ne is várjunk sokat, se szakadék mélységű karakterizációt. Elsőre a szériát a főszereplő ausztrál stand-up komikusnak, Jim Jefferies-nek kellene a vállán cipelnie,ő beszél, folyamatosan, hosssszú másodpercekig. Az ausztrál akcentusa keményebb, mint mondjuk a House-os Chase-é, mindenkinek jól jöhet a felirat, mint mankó. Ahogy arra már utaltam, az első öt-hat perc nekem nem volt vicces, talán azért, mert minden megalapozás, információ nélkül dobnak be a vízbe, és nem értjük, miért kellene a gyenge szexista élcelődéseken nevetni.

Legit3.jpg

Aztán a kórházba érve, majd onnan kimozdulva javul a helyzet. Fizikai és képi humor nagyon kevés van (az is sablonos), a főszereplők szövegelésén múlik minden. A kínosság, a gáz szituációk és beszólások, a helyzetre rosszul reagáló, majd arra rátromfoló Jim lenne a nevetés fő forrása. Az utolsó hat-hét perc már egész jó volt, addig el is kellett jutni. Látszik a potenciál, de ennék sokkal összeszedettebb, viccesebb, jobb forgatókönyvű pilottal illet volna kezdeni.

Legit4.jpg

Ezért az értékelésnél bajban vagyok. A rossz kezdés után belendült a sorozat, de a hibáit nem tudom elnézni neki. Ezért az első részre 2/5-öt adok, és csak a kommersz vígjátékoktól megcsömörlőknek ajánlom. Én azért pár részig még maradok, mert érdekel, merre tovább. Nem lepődnék meg, ha nem jutna el hazánkig, és/vagy ha nézettségileg gyorsan bebukna.

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr955025301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása