Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Közmunkásokkal dolgoztat az MTVA

Az elvégzendő munka tényleg fontos, de az MTVA-nak muszáj átpolitizálnia

2015. március 06. - Ádám // emTV.hu

mtva.jpgBeszartam, ikszdé és lefordultam a székről, mikor olvastam az MTVA oldalán 'A tavasz újraindította az archiváló gépeket' című gyöngyszemet. Arról tájékoztatnak, hogy elsején kétszáz közmunkás "nagyüzemben" kezdett archiválni a Kunigunda utcában. Éljen a Párt!

Ahogy fogalmaznak, a közmunkaprogramnak hála indult újra az "értékmentés", mivel március 1-től kétszáz közfoglalkoztatott feladata lett az analóg hordozók feldolgozása.

Az egyébként valóban fontos munka, mellyel száz éves újságokat tartalmazó mikrofilmeket mentenek meg, a letapogatással kezdődik, amellyel az analóg anyagot digitális formátumba hozzák. Ez a formátum jellemzően PDF fájl. A PDF fájlok előnye, hogy sok információt lehet hozzájuk csatolni. Olyan ez, mint amikor régen az írásvetítőre először egy fóliát tettünk, ami csak a kérdéseket tartalmazta, de a második fólia (layer) felhelyezésével plusz infót kaptunk a megfejtésről. Tulajdonképpen itt is ez történik csak modern eszközökkel.

Az eljárás során a matuzsálem anyagokat úgynevezett OCR-rel látják el. Ez egy karakter felismerő rendszer, amelynek segítségével keresni lehet az öreg, archivált anyagokban. Olyan értékhozzáadás ez, ami megsokszorozza, az egyébként is szinte felbecsülhetetlen tartalmak értékét.

A Sajtóarchívum rendszere jelenleg még zárt ajtók mögött működik, de idővel a nagyközönség is találkozhat ezzel az ingyenes szolgáltatással. Emellett folyamatosan bővül a Fotóarchívum digitális állománya is. Az itt működő rendszer, a Fotóbank olyan almárium lesz, ahol könnyen lehet majd keresni és a képekhez pontos leírást is kapunk.

Jelen pillanatban közel kétmillió kép található a rendszerben, amelyek száma folyamatosan bővül. A Fotóbank kapuja a jelenlegi tesztüzem után, még ez évben megnyílik a nagyközönség számára is.

Éljen a közmunkaprogram és az MTVA kiváló együttműködése! Éljen a Párt!

emTV.hu // MTVA

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr827246411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása