Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Megszűnt a Magyar Televízió

A közszolgálati televíziózás állami televíziózássá, a hírszolgáltatás hatalmi propagandává vált

2015. július 01. - Ádám // emTV.hu

mtva.jpgA sokáig a mindent jelentő egyesből és a 71-ben indult kettesből előbb MTV1 és MTV2, majd magyar 1 és magyar 2, végül M1 és M2 lett. Előbbi ma már hírcsatorna, utóbbi osztott műsoridőben gyerek- és fiataloknak szóló tévé, miközben a Magyar Televízió ma végleg megszűnt.

A magyar televíziózás története egészen 1946 tavaszáig nyúlik vissza, mikor a Közlekedési- és Posta Kiállításon bemutatták Nemes Tihamér katódsugárcsöves letapogatással működő készülékét. A műsor egy három méter hosszúságú hurokfilm volt, amelyen három nő beszélgetett.

Hét évvel később, 1953. január 23-án döntés született a hazai televíziózás megindításáról, majd 1956 tavaszától kezdve kísérleti jelleggel, 1957. május 1-jétől pedig hivatalosan is elindult a Magyar Rádió és Televízió műsora. 1959-re az előfizetők száma elérte az ötvenezret, 67-re az egymilliót. 71-ben elindult a kettes, 89-től pedig már minden nap volt adás. A rádióról 1974-ben leválasztották, a Magyar Televízió önálló intézményként működött tovább. Egészen máig.

A 90-es években a műholdas és kábeltelevíziók térhódítása, no meg a TV2 és az RTL Klub 1997-es piacra lépése végleg megpecsételte a közszolgálati média jövőjét. A közszolgálati televízió elérte első igazi mélypontját. Bár a helyzet sokat javult, a Nemzeti Főadó maximum a botladozó TV2-t tudja csak nagy ritkán megverni.

A közszolgálati televíziózás állami televíziózássá, a hírszolgáltatás hatalmi propagandává vált

A központosítási gyakorlat újabb elemeként ma egyesül a négy közszolgálati médiaszolgáltató (Magyar Rádió, Magyar Televízió, Duna Televízió, MTI) és egy Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. elnevezésű, rádiós, televíziós, online és hírügynökségi szolgáltatást egyaránt nyújtó társaságként folytatja. Igaz, ezek az intézmények jó ideje már szoros összhangban működtek, tehát valóban nem volt szükség a négy külön társaságra.

Sok jelentősége mondjuk nincs, ez is csak a hatalmi játszma része, Szabó László Zsolt vezényletével a műsorokat régóta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap nevű intézmény készíti. A döntések felső szinten születnek; aki barát, az műsort kap vagy berendelik sorozatát. De kell is a tartalom! Nyolc állami tévécsatorna jön, nem beszélve a rádióadókról és az online felületekről, s a pénz meg csak folyik. Az egyes sem a "királyi egyes" többé. Ott amit megígérnek, azt be is tartják, garantálható, hogy némethbalázska böfögi fel a jóhíreket, amit aztán Béla alaposan kielemez.

Mindeközben a kormány még nagyobb teret kíván engedni a "családi összefogásnak" "baráti megoldásoknak". Állítólag kiszedik az állami médiát a közbeszerzési törvény hatálya alól. A jelenlegi elképzelés szerint a műsorokat és a műsorokhoz szükséges dolgokat nem kellene közbeszereztetni.

emTV.hu

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr167587692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása