Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Kép és hanghiba a Comedy Centralon?

Képarány és szinkron

2015. november 20. - emTV.hu

comedy_central.jpgTudtátok mi az oka, hogy egy csomó sorozat, mint például az Így jártam anyátokkal és a Jim szerint a világ 4:3-as képarányról majdnem 16:9-re felnagyítva megy a csatornán? Vagy annak, hogy az Agymenők nyolcadik évadának ötödik része több alkalommal is hibásan került adásba?

cc_keparany_kicsi.jpg

A Szájbarágó különóra indulásakor kértük, hogy amennyiben kérdésetek van, küldjétek el nekünk. Így tett Pali is, aki a magyar humorcsatornával kapcsolatban volt kíváncsi néhány dologra.

Tudtátok, hogy mi az oka, hogy egy csomó sorozatot (például Így jártam anyátokkal, Jim szerint a világ) 4:3-as majdnem 16:9-re felnagyítva adja a Comedy Central? Az emberek feje rendre kilóg a képből, ráadásul elég furcsán is néz ki.

"Egyes sorozatokat egyelőre csak 4:3-as képformátumban tudtunk megvásárolni a tartalomtulajdonosoktól" – tudtuk meg a csatornától. "Mivel a tévékészülékek túlnyomó többsége ma már 16:9-es képarányú, ezért a 4:3-as képet valamilyen módon alkalmassá kell tenni az újabb, lapos képernyőkön való megjelenésre. Erre két elfogadott módszer létezik: vagy fekete sávokkal egészítik ki a kép két szélét vagy kihúzzák a képet a képernyő széléig, azaz belenagyítanak az eredeti képanyagba. A különböző tévécsatornák a nézői visszajelzéseknek és elvárásoknak megfelelve leggyakrabban ma már ez utóbbi módszert alkalmazzák. A Comedy Central külföldi műszaki playout állomása szintén automatikusan ezt az átalakítást végzi el. A beavatkozást mi is szeretnénk elkerülni a továbbiakban, ezért jelenleg azon dolgozunk, hogy lehetőség szerint minden műsorból 16:9-es változatot szerezzünk be a tartalomtulajdonosoktól."

Az Agymenők nyolcadik évadjának ötödik része több alkalommal is hibásan került adásba. Az utolsó kábé egy perc élvezhetetlen. A képpel nincs baj, viszont a hang először ugrálni kezd, majd a végefőcímig már csak sistergést lehet hallani. Mitől van ez, illetve tervezik-e kijavítani? Továbbá van erre ember a Viacom csatornáknál, akik ellenőrzik az elkészült szinkronokat?

Jó hír, hiszen a hibát már sikerült beazonosítani és kijavítani! Hozzá kell tenni, hogy a hanghiba nem a szinkronizálás, hanem az adásba kerülés során keletkezett. Ennek okát a csatorna szakemberei azóta már kiderítették és megtették a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy ez a továbbiakban ne ismétlődhessen meg.

"Az elkészült szinkronokat természetesen minden esetben ellenőrizzük átvételkor, és az egyes Viacom-csatornák adásait is rendszeresen vizsgálják a műszaki központban, de az összes csatorna több tucatnyi hangsávját nyilván lehetetlen egyszerre folyamatosan minden pillanatban figyelemmel kísérni. Amint azonban a legkisebb hibát is észleljük, akkor azt azonnal javítjuk és gondoskodunk róla, hogy a jövőben ne fordulhasson újra elő" – biztosított minket a csatorna. A Comedy Central hozzátette, ezúton is külön köszöni olvasónk segítő észrevételeit!

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr828093210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása