Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Roman Polanski filmje ma este a Paramounton

A zongoristában szakmai tudásán kívül az átélteket is fel tudta használni

2016. november 11. - emTV.hu

paramount.jpgA zongoristát nem hiába sorolják a világ legjobb drámái közé. Az igaz történeten alapuló alkotásban Roman Polanski rendező, akit személyes szálak is fűznek a Paramount Channelön ma látható filmhez, egy, a második világháború borzalmait átélő zsidó származású zongorista sorsát mutatja be.

zongorista.jpg

Akárcsak Wladyslaw Szpilman, a filmet ihlető zongorista, Roman Polanski is zsidó származású lengyel, és ő is átélte a háború szörnyűségeit. Miután koncentrációs táborba hurcolták a szüleit, a még csak tíz éves, leendő rendező megszökött a krakkói gettóból és vidéken bujkált különböző családoknál. A zongoristában szakmai tudásán kívül az átélteket is fel tudta használni.

A hitelesség kedvéért egyébként Szpilmant, a főszereplőt alakító Adrien Brody fokozatosan fogyott le: amíg a film első jeleneteiben 73 kg-ot nyomott, az utolsó jelenetekben már csontsoványan jelenik meg. A siker érdekében hat héten keresztül tartó, szigorú diétára fogta magát: kizárólag zöld teát, főtt tojást, csirkét és zöldségeket fogyasztott. A színész nagy figyelmet fordított arra is, hogy lelkileg is készen álljon a kisemmizett és megalázott zongoraművész szerepére. A forgatást megelőző időszakban ezért eladta gyönyörű lakását és az autóját, és tévét sem nézett. Helyette a magányosan töltött óráiban inkább megtanult zongorázni.

Wladyslaw Szpilman unokája, Daniel Szpilman, és a rendező, vagyis Roman Polanski lánya, Morgane is szerepet kapott a filmben: a kisfiú és a kislány is a varsói gettóban tengődő gyerekeket alakít.

Amennyire árnyalatokban gazdag a kép a film első jeleneteiben, olyan szürke az utolsó hányadában. Ez az operatőr, Pawel Edelman ötlete volt: így akarta érzékeltetni mindazt a pusztulást, ami Varsó városában ment végbe, és amit a főszereplő is átélt.

A zongorista ma 21:00-kor a Paramount Channel műsorán!

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr4811948565
süti beállítások módosítása