Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Ma este indul az utazás a Vörös Bolygóra

Megnéztük a Mars – Utunk a vörös bolygóra első részét

2016. november 13. - Ádám // emTV.hu

natgeotv.jpgMozgalmas hetei vannak a magyarországi FOX-nak; először kitették őket a Telekom jövő évi csatornakiosztásából, aztán mégsem, de ami talán most a legfontosabb, hogy ma indul a Mars – Utunk a vörös bolygóra című félig fikciós dokumentumfilm, melyet szerdán mutattak be a hazai sajtónak.

Egy elég rendhagyó eseményen, a Csodák Palotája Playbarban egy kiállításmegnyitóval és díjátadóval egybekötött vetítésen mutatták meg a hét közepén a hazai sajtó képviselőinek a Mars – Utunk a vörös bolygóra című hat részes hibrid sorozat első epizódját, melyet ma este két csatornán is bemutatnak.

A félig fikciós, félig doku-sorozatban párhuzamosan láthatjuk azokat a valós, 2016-os történéseket, melyek megalapozhatják, és a sorozat szerint meg is alapozták az emberiség vörös bolygóra lépésének lehetőségét. Valódi tudósok, valódi nyilatkozatait hallhatjuk, valódi történéseket láthatunk. A sorozat ezen részének magyar változata egyébként a dokumentumfilmekhez hasonlóan hangalámondással készült, azaz a narráció alatt halljuk az eredeti hangsávot is, ami ez esetben igen zavaró. Ezt elsősorban annak köszönhetjük, hogy míg egy valódi dokuban a teljes hangsávot (a nyilatkozó eredeti hangját, a zenét, effekteket) halkítják le, ez esetben csak az éppen hallható személy hangját. Ez viszont hála az égnek nincs így a fikciós jeleneteknél. A 2033-as történések valódi szinkront kaptak. (Ne zavarjon meg senkit, hogy a fent is embedelt ajánlóban végig hangalámondást hallunk!)

A történetről csak annyit, hogy az első rész viszonylag lassan pörög fel, mely 2016-os eseményei nagyjából a Space X körül forognak, míg a fikciós rész elsősorban az indulás előtti időkkel, valamint a leszállás közben történtekkel foglalkozik, hiszen talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a Marsra érkező csapat rögtön egy hatalmas krízissel találja szembe magát.

haumann_sarbo.jpg

A rendezvényen ott volt a többségében hazánkban forgatott sorozat két magyar szereplője Sarbó Kata és Haumann Máté, aki a Nemzetközi Tudományos Mars Alapítvány egyik vezetőjeként segíti a Daedalus űrhajó Marsra jutását. Az IMSF egy kitalált, valóságban nem létező szervezet, amely a sorozatban a Mars-missziót finanszírozza. "Én egy vezetőt alakítok, aki a fontosabb megbeszéléseknél van jelen, melyeket jellemzően krízishelyzetekben tartanak. Ő egy olyan figura, akinek hideg fejjel kell meghozni a legkomolyabb döntéseket is, ezért nagy nyomás nehezedik rá. Nem szabad hibáznia, hiszen választásai a misszió egész kimenetelére hatással lehetnek" – mondja Haumann Máté, aki számára megdöbbentő, hogy ez a Mars-misszó a valóságban is milyen elérhető közelségbe került. "Bár most még csak filmet készítünk róla, kétségtelen, hogy ez az egész már elkezdődött, és jelenleg is rengetegen dolgoznak azon, hogy a Marsra jutás ne csak fikció legyen, hanem valósággá váljon. Láttam például egy űrsétát, amit a NASA közvetített, és elgondolkoztam azon, hogy mennyire közel kerültek, milyen személyessé váltak ezek a dolgok. Ma már szinte nincsenek távolságok, egy lépés csak a világűr" – mondta a színész, aki ennek ellenére nem szívesen költözne a Marsra, a forgatásokat viszont nagyon élvezte. "Nagyon profi csapat volt, minden óramű pontossággal ment, és mindenki tökéletesen tudta a dolgát. Ugyanakkor családias hangulatú volt a forgatás, a szereplők nagyon közvetlenek voltak. Én például sokat forgattam Olivier Martinezzel, aki egy kedves és kifejezetten szórakoztató ember. Manapság már sok nemzetközi produkció forog itthon, és mindig jó érzés a stábban ugyanazokkal a magyar szakemberekkel találkozni. Úgy látom, hogy az a szervezettség, profizmus, technikai felkészültség és szakmai alázat, amivel a magyar filmesek dolgoznak, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre több külföldi produkció készül hazánkban."

sarbo_kata.jpg

Mindjárt az első epizódban láthatjuk Sarbó Kata által alakított Ava Macon matematikust, aki szaktudásával segíti a Daedalus űrhajó irányítását és landolását a Marson. "Számos olyan szakkifejezés volt a szövegemben, melyeket még magyar nyelven sem ismertem, nemhogy angolul. Ráadásul a rendező elvárta, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk az űrkutatás és a Mars-kutatás terén, ezért minden nap kaptunk tőle tudományos cikkeket, háttéranyagokat. Amikor nem forgattam, akkor is egyfolytában ezeket az anyagokat bújtam, folyamatos tanulás volt számomra ez az időszak" – mondta Kata, akinek egy háromnapos felkészítő tréningen is részt kellett venni a forgatás előtt. "Az űrhajós felkészítést Mae Jemison, egykori NASA-asztronauta tartotta. A tréning során megismertették velünk, hogy milyen fizikai és lelki megterhelést jelent az űrutazás, és milyen nehézségekkel szembesülnek az asztronauták a világűrben. Ez sokat segített abban, hogy még jobban megismerjük a karakterünket, és valósághűen tudjuk megformálni a szerepet" – emlékszik vissza. A színésznő számára az is könnyebbséget jelentett, hogy egy tökéletesen felépített díszletben zajlottak a forgatások. "Itt nem imitálták a helyszíneket, hanem valóban megépítették a bázist vagy az űrhajó belsejét. Ezáltal sokkal könnyebb volt belehelyezkedni a szerepbe, hiszen nem kellett eljátszanunk, hogy mi most egy irányítótoronyban vagyunk, amit később speciális effektekkel megjelenítenek, hanem megteremtették körénk azt a világot, amelyben teljesen átadhattuk magunkat a szerepnek."

mars_kiallitas.jpg

A műsorhoz kapcsolódóan a csatorna novemberben ingyenesen megtekinthető fotó- és makettkiállítást is nyitott , amely egész novemberben ingyenesen megtekinthető a Csodák Palotája Playbarban. Fontos része a kiállításnak az a tizenöt makett, amelyek a NatGeo és a Csodák Palotája közös makettpályázatának legkiemelkedőbb alkotásai, és melyeket ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos gyerekek készítettek. A maketteken a azt kellett bemutatniuk, miként képzelik el a Marsra jutást és a marsi életet. A pályázatra több mint nyolcszáz diák jelentkezett az ország különböző iskoláiból. Ezen a linken megnézhetitek a kiállított pályaműveket!

Idehaza az Origo Filmstúdió területén építette fel a teljes Mars-bázist és a Daedalus űrhajót a NatGeo, de felvételeket készítettek a Planetáriumban, a Bálnában és a gödöllői Szent István Egyetemen is. A hazai forgatások a Pioneer Stillking filmgyártó cég segítségével valósultak meg, a statiszták között és a stábban is rengeteg magyar szakember dolgozott, sőt több hazai színész szerepet is kapott a sorozatban. A Marsot Marokkó "alakítja". A magyar hangok listáját itt találod! Tudjuk, hogy nem teljes, ahogy megérkeznek az új infók, frissíteni is fogjuk.

A sorozattal kapcsolatban a csatorna nyereményjátékot is hirdetett. A ma esti rész megnézése után egy nagyon egyszerű kérdésre kell válaszolni, részletek itt!

Egy hete pedig még javában arról cikkezett a hazai sajtó, hogy a Telekom kitette jövő évi kínálatából a FOX csatornáit, ám egy szerdán küldött közleményük már arról tájékoztat, hogy "az ügyfelek érdekében, véleményüket figyelembe véve a FOX Networks Group és a Telekom megállapodott a folytatásról. A National Geographic Channel, a NatGeo Wild és a FOX csatorna megszakítás nélkül továbbra is szerepel majd 2017 januárjától a Telekom csatornái között" – írják.

Mars – Utunk a vörös bolygóra premier ma 21:00-kor a NatGeo és a FOX műsorán!
további részek vasárnap 21:00-kor a NatGeo műsorán

emTV.hu // FIC

fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr6811957587
süti beállítások módosítása