Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Az Aradi Varga Show felvételén jártam

Kókuszt mindenkinek!

2017. április 30. - Ádám // emTV.hu

Márciusban Aradi Varga Show címmel új szórakoztató műsor indult az ATV-n. Az Aradi Tibor és Varga Ferenc József humoristák által alkotott duó produkciója kéthetente egy órában jelentkezik. Részt vettem a tavaszi évad utolsó két adásának felvételén. Szubjektív élménybeszámoló következik.

aradivarga_diszlet.jpg

Kisebb-nagyobb kihagyásokkal a X. kerületben élek immár harminckét éve, így mindig elfog a nosztalgia, ha a volt Kőbánya moziban van dolgom. Működésének utolsó nyolc évében a szomszédságában álló általános iskolába jártam, 1999-es bezárásáig megszámlálhatatlanul sok filmet láttam a vásznán. Érthető hát, hogy különösen izgalmas volt részt vennem szombaton az Aradi Varga Show tavaszi szezonjának záró felvételén, melyen az évad utolsó két adását rögzítették.

Néhány száz méterre lakom az épülettől, melyben 2006 óta az ATV székel, így csak negyed órával a már-már maratoni, kétszer másfél órás felvétel előtt kellett indulnom. Megvallom, ennek jobban örültem, mint egy bő órás budatétényi utazásnak korán reggel az RTL-be.

Egy párral együtt kísértek fel a stúdióba, ahol az Egyenes beszéd díszletével szemben felépített mini-színpad körül hozzávetőleg negyven-ötven ember ült. Súgógépek, néhány kamera és halk lift-zene Pat Metheny a háttérben. A közönség összetételét tekintve kijelenthető, hogy jellemzően harmincas párok alkották, de akadtak fiatalabbak és idősebbek is, illetve komplett családok nagypapával, nagymamával, anyukával és a nagyjából tizenkét-tizenhárom éves fiával. Róla egyébként azt hallottam még a felvétel előtti percekben, hogy kilencéves kora óta rajong a humorista párosért – Aradi Tibor a kedvence. Az erre önként jelentkező családot egyébként a kiköpött George Lucas fizimiskájú asszisztens úr szétültette, hogy a képernyőn ne maradjon üresen álló szék.

Mindeközben Aradi Tibor és Galla Miklós Varga Ferenc József elkezdték bemelegíteni a közönséget, akiket saját bevallásuk szerint név szerint ismernek. Ezt egyebek mellett az is alátámasztotta, hogy azon kérdésre, ki nem volt még a műsor felvételén, velem együtt mindösszesen négyen tették fel a kezüket. Aradi Tibor egyébként az interjú során elmondta, van egy kemény mag, aki fellépésről-fellépésre követi őket; legyen szó akár falunapról, akár a tévéműsoruk felvételéről.

A meglehetősen mulatságos warmup után kisvártatva elkezdődött a show, majd a humorbonbonnal tűzdelt felkonfot követően megérkezett Koltai Róbert. Érdekes, de a jelenettől többet vártam, amikor a Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező és érdemes művész Illetékes Elvtársként "váratlanul" besétált a színpadra. Szinte az egész szkeccs alatt azt éreztem, hogy ez egy nem túl jól sikerült soha véget nem érő impró, mely a közönségnek sem ment át igazán. Kiderül mit hoz majd ki belőle az utómunka. Anélkül, hogy különösebben szpojlereznék azt azért elárulhatom, hogy mivel két adásnyi anyagot vettek fel a színészlegenda közreműködésével, a második etapban nem hiányozhattak az elmaradhatatlan, igen szórakoztató Koltai-versfordítások sem, és azért az Illetékes Elvtársnak is sok remek pillanata volt!

A műsorban látható bejátszások túlnyomó hányadát a felvételkor a közönségnek is levetítik, melyek közül némelyiktől szó szerint potyogtak a könnyeim, annyira nevettem. Az évadzáró igen erősnek ígérkezik, több bejátszója is sírva röhögős, kezdve a Bulvár híradóval. A szópoénok is nagyon fekszenek a párosnak. Többek között ebben áll a Birodalmi híradó sikere, melyből legnagyobb sajnálatomra egy kockát sem láthattunk. A Sláger stop egyik vendége az Óhegy park mellett a Kőér utcán a Harmat utca és az Óhegy utca között Csepregi Éva volt, aki talán komolyabb halláskárosodás nélkül átvészelte a Neoton Holnap hajnalig című számát és annak Aradi Varga verzióját. Egyébként ez az a rész a műsornak, ami nekem egyáltalán nem tetszik. Véleményem szerint semmi szükség a The Late Late Show-s James Corden Carpool Karaoke-jának kicsit sárga, kicsit savanyú majmolására. Az Aradi Varga Show enélkül a betét nélkül is elég eklektikus.

A zenés számok közül a Wellhello Apuveddmeg kókuszos átirata fergeteges volt, Aradi Tibor táncmozdulatait egyetemen kéne tanítani. Fellépett még a Laptop Duó, és volt kókusz is minden mennyiségben. E visszatérő jelenet azon alapul, hogy Aradi figurája nem túl eszes, de kókuszt akar venni, s hol házaspárként, hol apa-fiaként (stb), amolyan Hacsek és Sajó módra beszélgetnek. Aradi remekül hozza a karaktert és a közönség is nagyon szereti a kikacsintásokkal teli kókusz-jeleneteket. A szünetben az udvaron hallottam két lány eszmecseréjét arról, hogy Aradi Tibor vajon mikor jön már be egyszer kókusz szoknyában. Amikor a felvétel után beszélgettem vele, említettem is neki az ötletet, és hogy akár az őszi évadnyitó remek alkalom lenne erre...

A húsz perces szünetben aztán vagy két tucatnyian levonultunk a büféhez, ami zárva volt. Ez azért is fölöttébb ironikus, mert mind Aradi Ferenc József (sic), mind az egyik asszisztens is többször elmondta, lesz lehetőség fogyasztani. Erre kiderül, hogy a büfé háromkor bezárt abban a televízió stúdióban, ahol aznap délután kettő és öt óra között egy szórakoztató műsor felvétele zajlik... Nem maradt más, mint egy kávéautomata. A nagyon segítőkész fiatal asszisztens fiú azért kerített néhány kancsónyi üdítőt és vizet, illetve néhány poharat és azzal kínálgatta a függőfolyosón lézengő közönséget. Az egyik itóka egyébként narancslé volt, mire egy negyvenes hölgy miután abból kért megjegyezte, hogy "nem mintha narancsra szavaznék 2018-ban".

Bár már régóta szerettek volna saját műsort, az Aradi Varga Show ötletével nem a humorista páros házalt, hanem az ATV kereste meg őket és gyakorlatilag azonnal igent mondtak. A produkciót hihetetlenül kis csapat készíti, a felvételen is szokatlanul apró stáb vett részt, de bátran mondhatom, minőségi tartalmat adnak ki a kezük közül, mely kiemeli az Aradi Varga Show-t a csatorna szórakoztató műsorai közül. Érdekes hát, hogy pont az ATV az egyik legnagyobb ellensége. Emlékezzünk csak rá, hogy a premier hetén négy nappal a jó előre beharangozott első adásnapot péntekre, így a bemutatót március 12-ről március 10-re módosították. Ha ez nem lett volna elég, egy alkalommal a kezdési időponttal is machináltak. Ráadásul a televíziós ajánlókon kívül csak a csatorna, valamint a két humorista és az Aradi Varga Show nemrég létrehozott Facebook oldalán folyik bármiféle PR tevékenység. Sem egy sajtóanyag, sem egy post-it nem érkezett arról, hogy ez a műsor lesz/van, létezik, tessék nézni mert jó. Ez elég nagy botorság az ATV részéről, hiszen – bár a nézettséggel állítólag elégedettek –, észre kéne venni végre, hogy az Aradi Varga Show korántsem jut el minden potenciális nézőjéhez!

Ennek ellenére az első rész parádésan sikerült, de elég magasra tette a lécet. Véleményem szerint ezt azóta sem sikerült megugrani, és bár az utolsó két adás is bővelkedett nagyszerű pillanatokban, a műsornak és a két humoristának már érezhetően szüksége van a feltöltődésre. Aradi Tibor elmondta, a felvételek során rengeteget improvizálnak, és előfordul, hogy nem azt mondják, ami a súgóra van írva. Nem csoda, hiszen ilyen mennyiségű minőségi jelenet megírása eléggé kifárasztja az embert. Ne felejtsük el, havi két órányi adásidőről van szó, amit teljes egészében a két humorista ír. Ilyenre egyébként nincs is példa a hazai televíziózásban.

Varga Ferenc Józseftől megtudtam, hogy az utómunka során ugyan tesznek javaslatokat, de azt a szakemberekre bízzák. Ennek elsősorban az az oka, hogy kabarés, humorista aggyal gondolkodnak, ám az eddigiektől eltérően viszont most nem csak a kabaré közönségét, hanem egy szélesebb réteget kell megszólítaniuk. Mint mondta, ez inkább a profi tévések asztala. Hozzátette, hogy hatalmas különbség van a régi és a mai tévés fogyasztói szokásokban is; manapság rendkívül fontos a nézők megtartása, az, hogy ne kapcsoljanak el. Ezen felül mindketten kiemelték, hogy nagyon lényeges a folyamatos újítás, és a minőség szinten tartása, ezért igyekeznek szüntelenül valami újjal szolgálni a nézőknek. Ilyen volt például Koltai Róbert vendégszereplése, és tervezik, hogy a későbbiekben is hívnak majd sztárvendégeket.

Muszáj még említést tennem a műsor üde színfoltjáról, Steinkohl Erikáról, valamint Antók Csaba vezető operatőr gyönyörű beállításairól, és ifjabb Balogh Ferencről, akinek egyebek mellett a Birodalmi híradó kapcsán köszönhetünk nagyon sokat. Mindkét humorista hangsúlyozta, hosszan sorolhatnák a neveket, mert remek csapattal dolgoznak. Elmondták még, hogy főleg most a tavaszi évad végeztével fárasztónak, de egészében nézve izgalmasnak tartják a munkát.

A műsor első etapjából még két epizód van hátra május 5-én és 19-én, pénteken. Ezt követően ősszel tér vissza a show, aminek részeit továbbra is vissza lehet nézni csatorna weboldalán. Az efféle humort persze lehet nem szeretni, nekem sem jött át minden poén, de ennek ellenére remekül éreztem magam, és jó szívvel ajánlom mindenkinek, főleg, aki már unja kicsit a Showder klubos stand-upot vagy a Sas kabarét. Végezetül pedig kókuszt mindenkinek!

Aradi Varga Show
május 5. péntek 21:40
ATV

emTV.hu // fotó: ATV

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr5012468109
süti beállítások módosítása