Üdv az emTV.hu-n!

kapcsolat_2.jpg
szajbarago_kulonora.jpg
archiv_szinesz_interjuk_1.jpg
csatornahang_adatbazis_2.jpg
facebook_1.jpg

Posztajánló

urszekerek.jpg
orville_sdcc17.jpg
sgo_trailer.jpg
std_trailer4.jpg
viacom_okt.jpg

Hirdetés

Partnerek / Barátok

mti.jpg
zzepg.jpg
jooble1.jpg
hirkuthu.jpg
radiosite.jpg
dtvnews.jpg
musorvizio.jpg

fb.com/emTV.hu

R-TECH számtech / biztech

rtech_logo.jpg

tvmustra.hu

zzEPG

zzepg_200.jpg

Szeretjük a Magyar Szinkront

szinkron.jpg

Feedek

Ma százéves Franciaország egyik leghíresebb filmsztárja

1917. május 1-jén született az Egy pesti éjszaka főszereplője

Ádám // emTV.hu // 2017.05.01. / 10:00

news.jpgMa ünnepli századik születésnapját Danielle Darrieux, az 1938-ban készült, Magyarországon forgatott Egy pesti éjszaka főszereplője. A César-díjas színésznő Franciaország egyik leghíresebb filmsztárjaként nyolc évtizedes karrierre tekinthet vissza, mely eddig a leghosszabb a filmtörténelemben.

danielle_darrieux.jpg

Danielle Yvonne Marie Antoinette Darrieux az első világháború alatt született a franciaországi Bordeaux-ban. Tizenhárom évesen Antoinette szerepében láthatta először a közönség az 1931-es Le bal ("A bál") című komédiában. Bár az eltelt időben is rengeteget játszott, a sikert végül az 1936-ban bemutatott, valós eseményeken alapuló A mayerlingi tragédia (Mayerling) hozta meg számára. Ebben Maria Vetsera-t, egy bárónő tizenhét esztendős lányát alakítja, aki találkozik a harmincegy éves osztrák koronaherceggel. Az 1889-ben valóban megtörtént tragédiában a Bécstől huszonnégy kilométerre fekvő Mayerling településen álló vadászkastélyban az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse és szeretője, Maria Vetsera életét vesztette; a bizonyítékok alapján közös öngyilkosságot követtek el. Léteznek azonban olyan teóriák is, melyek politikai gyilkosságról, balesetről és egyéb elképzelésekről szólnak.

Danielle Darrieux férje, a rendező és forgatókönyvíró Henri Decoin bátorítására Hollywoodba ment. Szerződést kötött a Universallal és szerepet kapott az 1938-as Mégis ártatlan (The Rage of Paris) című komédiában, ám ezt követően rögtön visszament Párizsba. Még ugyanabban az évben elkészítette a Katia című drámát, illetve a férje által rendezett Egy pesti éjszaka (Retour à l'aube) című romantikus moziját (plakát). Ez az egyetlen Magyarországon készített filmje, melyet Budapesten, illetve más hazai helyszíneken, például a zichyújfalui vasútállomáson forgattak (kép). Röviden arról szól, hogy Anita, a fiatal parasztlány egy csendes magyar faluban egy másik életről álmodozik. Úgy alakul, hogy nagynénje temetése, illetve a hagyaték miatt Budapestre kell utaznia. Csakhogy miután végzett a formaságokkal, lekési a hazafele tartó vonatot, így egyedül találja magát a magyar fővárosban... Ebben a filmből kivágott videóban a Dans mon coeur ("A szívem") című sanzont énekli cigány muzsikusok társaságában.

A színésznő és énekes 1985-ben életművéért megkapta Franciaország legrangosabb, évente odaítélt filmművészeti díját, a tiszteletbeli César-díjat. Összesen háromszor házasodott. Második férje Porfirio Rubirosa diplomata, a harmadik pedig Georges Mitsinkides szerző volt. A 2010-es Az esküvői torta (Pièce montée) óta csak egy tévéfilmben, és egy róla szóló dokumentum-rövidfilmben szerepelt, de ezzel együtt is több, mint száztíz filmben és tévés produkcióban tűnt fel. A nyelvet értőknek a francia közszolgálati tévé Télématin című talk show-jának idevágó részletét ajánlom, melyben a művésznő századik születésnapja apropóján a műsorvezető William Leymergie, Henry-Jean Servat íróval beszélget.

Joyeux anniversaire, Mademoiselle Darrieux!

emTV.hu // a Wikipedia és az IMDb releváns oldalainak felhasználásával

cimkék: Danielle Darrieux Henri Decoin Egy pesti éjszaka A mayerlingi tragédia