Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Ilyen a földi pokol

Megdöbbentő képsorokon a szíriai háború a NatGeon

2017. június 22. - emTV.hu

natgeotv.jpgHogyan kezdődött a szíriai polgárháború? Mi történt Szíriában az elmúlt években? Miként jött létre az Iszlám Állam, és hogyan lett egyre nagyobb mozgástere? Az Oscar-jelölt Sebastian Junger és az Emmy-díjas Nick Quested felkavaró dokumentumfilmje hiteles képet fest a jelenlegi szíriai helyzetről.

A háború közepébe repíti a nézőket a Tribeca Filmfesztiválon nemrégiben bemutatott dokumentumfilm, a Pokol Szíriában: élet az Iszlám Állam árnyékában című alkotás. A film megdöbbentő részletességgel és hitelességgel mutatja be a szíriai helyzetet és azt a folyamatot, amely az ország meggyengülését és káoszba süllyedését, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térhódítását okozta. Junger és Quested, akik korábban már három háborús dokumentumfilmet készítettek közösen, közel ezer órányi megrázó felvételből válogatva állították össze a Pokol Szíriában: élet az Iszlám Állam árnyékában anyagát, – amely azon túl, hogy szemléletesen bemutatja a szíriai háború emberi, politikai és társadalmi következményeit, a nyugat felelősségére is felhívja a figyelmet.

Az alkotók – hogy teljes képet kapjanak a jelenlegi helyzetről –, aktivistákkal, újságírókkal, diplomatákkal, emberjogi harcosokkal és egyszerű átlagemberekkel készítettek interjúkat. Mindemellett bemutatnak egy családot, mely sokáig az Iszlám Állam uralma alatt élt, majd a szenvedéseket megelégelve átszökött Törökországba; kurd harcosokat és shia milíciákat Irakból; sőt még olyan katonákat is, akik az al-Kaida kötelékében harcolnak Aleppó és Rakka környékén.

A filmesek igyekeztek felkutatni és a nézők elé tárni azokat a bonyolult folyamatokat és szerteágazó okokat, melyek Szíria szétesése mögött állnak, és amelyek lehetővé tették, hogy napjainkban radikális iszlamisták alakítsák a történelmet a Közel-Keleten és kövessenek el véres merényleteket szerte a világon. "Ez nem egy könnyen végignézhető film, alaposan felkavarja és próbára teszi az embert. De ez a valóság. Az alkotásunk ablak milliók szenvedésére és a mögötte álló okokra. Azt szeretnénk, hogy az emberek ne dugják homokba a fejüket, hanem épp ellenkezőleg, értsék meg jobban, mélyebben a világban zajló folyamatokat" – mondta Nick Quested, a film egyik alkotója.

A Pokol Szíriában: élet az Iszlám Állam árnyékában című alkotást a National Geographic világszerte műsorára tűzi: a film százhetvenegy országban, negyvenöt nyelven lesz látható. A magyar nézők június 25-én, vasárnap 22 órakor láthatják a NatGeo műsorán.

Pokol Szíriában: élet az Iszlám Állam árnyékában premier
június 25. vasárnap 22:00
National Geographic

emTV.hu // National Geographic
Facebook képünkön egy fiú biciklizik Irak Qayyarah városában, miután az ISIS katonái felrobbantották a környék kőolajvezetékeit, elárasztották olajjal a várost és a földeket, majd felgyújtották.

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr9212612425
süti beállítások módosítása