Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Schiwert-Takács László: "Az X-Faktor nem egy énekverseny"

A pénteki próba alatt nézhettem körbe a kulisszák mögött

2017. október 28. - Ádám // emTV.hu

Még mindig sokan énekversenyként tekintenek az RTL tehetségkutatójára, holott a keresett x-faktor valami sokkal többet jelent annál, hogy valakinek szép hangja van. Az énektudás mellett fontos az egyéniség, és az, hogy a műsorban látott előadók szinte kivétel nélkül amatőrök, akik néhány hét felkészülést követően igyekeznek hétről-hétre valami olyat mutatni, amivel megnyerhetik a szériát. Ettől függetlenül megoszlanak a vélemények az idei X-Faktorról; míg a szaksajtó többnyire rossz véleményét hangoztatja, a bulvármédia tele van az előadók történeteivel, és a nézettség is azt bizonyítja, van létjogosultsága a hetedik szezonjában járó tehetségkutatónak. Élőben minden jobb, ezért szerettem volna átérezni a műsor feelingjét, s mivel a maratoni hosszúságú élő adáshoz nem vagyok elég mazochista, bekéredzkedtem a pénteki próbára, ahol Schiwert-Takács Lászlóval, az RTL kreatív producerével beszélgettem.

x_faktor_logo.jpg

A titoktartási- és a fotózást megtiltó szerződés aláírása után már meg is kaptam a karszalagomat. Utunk a backstage-en át vezetett, ahol rögtön bele is futottunk Puskás Petibe, akivel néhány nappal az első élő show előtt beszélgettem. Egy gyors üdvözlést követően már el is haladtunk a fodrász és smink, valamint az öltözők mellett, majd az online háttérműsorban sokat látott lihegőn át megérkeztünk az RTL nagystúdiójába, az X-Faktor színpada mögé.

Hiába jártam már számtalan alkalommal a hétszáznegyvenhét négyzetméteres stúdióban, mindig meg tudott lepni, élőben milyen kicsinek tűnik ahhoz képest, ahogyan azt a tévé képernyőjén látjuk. Az óriási helyiség felét a színpad foglalja el, melyen érkezésemkor éppen Serena Rigacci énekelt, aki mindahányszor kellett, teljes erőbedobással adta elő szombati verseny-dalát.

A péntek ugyanis a produkciók próbája. Ez az a nap, amikor az énekesek először adják elő a próbateremben már begyakorolt produkciókat a színpadon. A látvány gyakorlatilag megegyezik azzal, amit szombaton este látunk majd, miközben a stúdió monitorain mindenki azt figyeli, hogy mutat az előadás a képernyőn.

Ekkor ugyanis mindent elpróbálnak, azt is, hogy melyik pillanatban mit mutasson a kamera. Ezt az X-Faktor főrendezője, Koós György dirigálja, aki a keddi kiskamerás próbán dönt arról, hogy mit és hogyan mutassanak meg a nézőknek. Jól megkomponált kotta alapján dolgozik; a produkció azon részeihez, amikor az várhatóan valamiféle hatást vált majd ki a mentorokból, még az a vágókép is előre be van tervezve, amikor a produkció közben néhány másodpercre őket mutatja a kamera. A próba során egyébként csak az előadó saját mentora tartózkodhat a stúdióban, hogy a másik három ítészt valóban az élő adás közben érjék az első impulzusok.

Serena tehát hozza a tőle már megszokott magabiztos hangot. Az érzelmes dalválasztás – amiket a mentorok valóban az énekesekkel közösen választanak ki – nem csoda, hiszen az előző héten a mentorok igencsak megdorgálták, hogy nem mutatja ki az érzéseit. Miközben újra és újra előadja, Kiss Ramóna is megérkezik a színpadra, akinek épp ruhapróbája van. ByeAlex mentoráltja eközben instrukciókat, tanácsokat kap, mígnem a produkció elnyeri végső formáját, és a stáb végre pihenőt tarthat.

Az ebédszünet alatt visszaültem a nézőtérre, miközben a színpadon a táncosok Erdős Viola produkciójának koreográfiáját gyakorolták. Már akkor látszott, erős előadás következik, ezért sajnáltam, hogy az élő show-ban nyújtott teljesítménye elmaradt a próbán látottól. Végül ismét párbajozni kényszerült, ezúttal Abaházi Nagy Líviával, majd a nézők döntése alapján neki kellett elhagynia az X-Faktort.

Egyszer csak felcseng Barta Judit főügyelő hangja: a szünetnek vége, mindenki a helyére! Ő az, aki felel azért, hogy az élő adás alatt minden gördülékenyen menjen; minden és mindenki, akkor és ott legyen, amikor és ahol kell, és a ledfal is akkor nyíljon és csukódjon, amikor kell.

A műsort a stúdiótérben dolgozó szakemberek mellett három vezérlőből irányítják. A megjelenő háttereket néhány más vizuális elemmel együtt koordinálják az egyikből, ahol voltak olyan jó fejek, hogy a ledfalat is megvillogatták nekem. A helyiségben ülő csapat nagyjából százötven világítótestért felel, melyhez nem tartoznak hozzá például a színpadba épített robotlámpák.

A színfalak mögött Schiwert-Takács László, az RTL kreatív producere vezetett körbe, aki többek között a rendezővel, képvágóval, feliratozóval, és a rögzítésért felelős kollégával osztozik a vezérlőn. Itt nyer végső formát annak a hozzávetőlegesen százötven szakembernek a munkája, akik lehetővé teszik, hogy hétről-hétre egy profi show-műsor készülhessen.

Merthogy az X-Faktor egy show-műsor, ahol olyan tehetségeket keresnek, akikben megvan az a bizonyos X. Nem profikról, hanem szinte kivétel nélkül amatőrökről van szó, akik néhány hónappal ezelőtt még csak a fürdőszobában énekeltek.

"Az X-Faktor nem egy énekverseny"

– hangsúlyozza Schiwert-Takács László, miközben a nézőtéren beszélgetünk. Nem elég ugyanis az, ha valaki jól énekel, kell az a bizonyos x-faktor. Az X maga a szórakoztatóipari komponens. A műsort pedig idén különösen sok kritika éri, mivel a mentorok a finalisták közé olyan előadókat is beválogattak, akiknek sokak szerint semmi keresnivalójuk ott. Így fordulhatott elő, hogy az operaénekestől az iskolai tanáron át a vad rapper-csajig elég tág spektrumot ölel fel a mezőny, ami valljuk be, izgalmasabb, mint tizenkét tök unalmas egy kaptafa versenyző.

"A 2017-es X-Faktor szélsőségesebb, bátrabb és karakteresebb"

– teszi hozzá Schiwert-Takács szinte végszóként, miközben elindul Tóth Bettina mind dalválasztásban, mind látványban merész produkciója, amit tátott szájjal bámultam végig. Hiába, a hely szelleme és a produkció látványa engem is magával ragadott.

A vizuális megújulás egyébként a készítők legnehezebb feladata a fiatalítás jegyében, melyért Schiwert-Takács László és fiatalokból álló csapata meg is tesz mindent. Látszik, hogy a kreatív team sokat dolgozik, hogy látványban is igyekezzen mindig valami újat mutatni, és ezt a kreatív producer által mondottak is megerősítik.

A beszélgetés során megtudom azt is, hogy a stúdióban lézengő nagyjából osztálynyi diákkal ellentétben az első élő show-t megelőző próbán feltöltik a nézőteret, hogy a szinte kivétel nélkül amatőr előadók megszokják kicsit milyen érzés lesz az élő adás alatt a közönség ovációjának közepette az X-Faktor színpadán állni.

De nem csak az előadók álltak akkor először azon a színpadon, hanem a műsorvezető is:

"Hogy élvezze!"

– mondja az RTL kreatív producere, mikor arról kérdezem, mit tanácsolt Kiss Ramónának az első show előtt. A Barátok közt Zsófijaként ismerté vált hihetetlen memóriával megáldott fiatal műsorvezetőn már a próbafelvételek során is látszott, meg van benne minden, ami a feladathoz kell. Az előadók és a mentorok mellett ugyanis a műsorvezető a harmadik pillér, amin a produkció sikere nyugszik. Ahogy a Reggeliben, úgy az X-Faktor közben is Schiwert-Takács az, aki a fülesen keresztül közvetlen kapcsolatban áll vele. Segíti, ha kell instruálja, vagy szól, mennyi idő van még a megszólalásból, melyet ha szükséges, a mentorok fülére is rámondja.

Élőben végignézni a produkciókat sokkal hatásosabb, mint tévén keresztül, és a fárasztó tempó ellenére is kitűnő hangulat uralkodott a stúdióban, ahol még nyoma sem volt az adás miatti feszültségnek. Feltételezem, hogy másnap, az élő adás napján tartott próbán már kicsit más a helyzet. Ekkor a teljes műsort az elejétől a végéig egyben is elpróbálják, hogy este minden precízen és gördülékenyen menjen.

Lehet arról vitatkozni, hogy kinek tetszik, kinek nem, és tény, hogy az adrenalintól fűtött mentorok az élő adás hevében sokszor tolják túl a véleményformálást. Néha mintha nem ugyanazt a produkciót látnák és hallanák, mint mi otthon a képernyők előtt, de tény, hogy a helyszínen egy-egy jól eltalált előadás valóban sokkal nagyobb hatást gyakorol az emberre, mint a tévén keresztül. Ráadásul ha a helyén kezeljük, mint egy show-műsort, melyben amatőr előadóknak profi körülmények között kell helytállniuk, fejlődniük, tud szórakoztató lenni és hétről-hétre újat mutatni. Én ebben a szellemben tettem látogatást az X-Faktor stúdiójában, mely lehetőséget innen is köszönök az RTL azon munkatársainak, akik ezt lehetővé tették!

X-Faktor élő-show
szombat 20:00
RTL Klub

emTV.hu [exkluzív] // címlapkép: RTL Magyarország

A stúdiólátogatásra 2017. október 27-én, a harmadik élő show pénteki próbáján került sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr7613111716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása