Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A magyar szinkron és a sci-fi

2018. május 06. - emTV audió

Az emTV.hu kifejezetten a Dance FM-re készített Médiazabálók epizódja igazi csemege lehet a Star Trek rajongók számára, hiszen a science-fiction szemüvegén keresztül beszélget a magyar szinkronról a két műsorvezető, olyan megszólalók társaságában, mint Bogdányi Titanilla, Vass Gábor, Csőre Gábor, Baráth István és a Star Trek rajzfilmsorozat szinkronrendezője, Kő Gergely.

2003-ban a Viasat3 a romániai Zone stúdiót bízta meg a magyar változatok készítésével, melynek eredményeképpen egy minőségileg alaposan megkérdőjelezhető végeredmény született. A szinkronstúdió-váltással a csatorna alaposan megszívatta a Star Trek rajongókat – erről is beszél egy archív felvételen Vass Gábor, aki a Voyagerben Chakotay-t, a hajó első tisztjét szinkronizálta.

Rajongók egy csoportja készít amatőr mivoltja ellenére meglehetősen jó minőségű szinkront a Star Trek rajzfilmsorozathoz (TAS). Kő Gergellyel, a non-profit vállalkozás keretében megvalósuló magyar változat szinkronrendezője volt az Űrszekerek hetente megjelenő kibeszélőjének, az Impulzus Podcast 25. adásának vendége, aki a kezdeti lépések mellett szót ejt a magyarországi profi és amatőr szinkrongyártásról is.

Csőre Gábor neve már-már összeforrt a Star Trekkel, hiszen a Voyagerben hét évadon át kölcsönözte hangját Tom Paris-nek, a hajó kormányosának. A Parallaxis című tudományos és fantasztikus podcast februári epizódjában az egyébként a Star Trek, és elsősorban Az új nemzedék (TNG) sorozat előtt tisztelgő The Orville című sorozat szinkronmunkálatai közben beszélt erről, melyben a Family Guy alkotójaként elhíresült Seth MacFarlane-t, azaz Ed Mercer kapitányt szólaltatja meg – de rengeteg filmben és sorozatban hallhatjuk hangját, az Agymenőktől (Leonard) a Gyűrűk uráig (Frodo).

Bogdányi Titanilla az Orville első tisztjét, Kelly Graysont alakítja, és Csőre Gáborhoz hasonlóan beszél karakteréről, a scifihez fűződő viszonyáról, a Star Trekről és egyéb szinkronmunkáik során szerzett tapasztalataikról. Titanillát ráadásul a legutóbbi, Mindenen túl (Beyond) című filmben hallhattuk először Star Trekben, ahol Jaylah-t szólaltatta meg. A film kapcsán ismerkedett meg Gene Roddenberry univerzumával, és szerette meg, melyről szintén szó esik. Külön érdekesség, hogy a legújabb, Discovery című sorozat főszereplőjét, Sonequa Martin-Greent négy évadon át szinkronizálta a The Walking Deadben, így a rajongók mellett ő is reméli, hogy amikor magyar változat készül a jelenleg a Netflixen csak angol nyelven elérhető sorozatból, ő szólaltathatja meg Michael Burnhamet.

A Parallaxis "Egészséges jövő, szinkron-svungi és wubba lubba dub-dub" című epizódjában láttuk vendégül a Rick és Morty sorozatból Morty magyar hangját, Baráth Istvánt, akivel a Justin Roiland és Dan Harmon által létrehozott világon kívül beszélgetünk még multiverzumról, a szinkronizálásról, sci-firől és fantasy-ről, sorozatokról, Pókemberről, Spongyabobról, a Harry Potterről, és sok egyéb másról is.

Itt találod a Médiazabálók aktuális epizódjának műsoroldalát, ahol különböző formában érheted el, vagy töltheted le a műsort!

emTV.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr9313889140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása