A magyar szinkron és a sci-fi

2018. május 06. 20:00 - emTV audió

Az emTV.hu kifejezetten a Dance FM-re készített Médiazabálók epizódja igazi csemege lehet a Star Trek rajongók számára, hiszen a science-fiction szemüvegén keresztül beszélget a magyar szinkronról a két műsorvezető, olyan megszólalók társaságában, mint Bogdányi Titanilla, Vass Gábor, Csőre Gábor, Baráth István és a Star Trek rajzfilmsorozat szinkronrendezője, Kő Gergely.

2003-ban a Viasat3 a romániai Zone stúdiót bízta meg a magyar változatok készítésével, melynek eredményeképpen egy minőségileg alaposan megkérdőjelezhető végeredmény született. A szinkronstúdió-váltással a csatorna alaposan megszívatta a Star Trek rajongókat – erről is beszél egy archív felvételen Vass Gábor, aki a Voyagerben Chakotay-t, a hajó első tisztjét szinkronizálta.

Rajongók egy csoportja készít amatőr mivoltja ellenére meglehetősen jó minőségű szinkront a Star Trek rajzfilmsorozathoz (TAS). Kő Gergellyel, a non-profit vállalkozás keretében megvalósuló magyar változat szinkronrendezője volt az Űrszekerek hetente megjelenő kibeszélőjének, az Impulzus Podcast 25. adásának vendége, aki a kezdeti lépések mellett szót ejt a magyarországi profi és amatőr szinkrongyártásról is.

Csőre Gábor neve már-már összeforrt a Star Trekkel, hiszen a Voyagerben hét évadon át kölcsönözte hangját Tom Paris-nek, a hajó kormányosának. A Parallaxis című tudományos és fantasztikus podcast februári epizódjában az egyébként a Star Trek, és elsősorban Az új nemzedék (TNG) sorozat előtt tisztelgő The Orville című sorozat szinkronmunkálatai közben beszélt erről, melyben a Family Guy alkotójaként elhíresült Seth MacFarlane-t, azaz Ed Mercer kapitányt szólaltatja meg – de rengeteg filmben és sorozatban hallhatjuk hangját, az Agymenőktől (Leonard) a Gyűrűk uráig (Frodo).

Bogdányi Titanilla az Orville első tisztjét, Kelly Graysont alakítja, és Csőre Gáborhoz hasonlóan beszél karakteréről, a scifihez fűződő viszonyáról, a Star Trekről és egyéb szinkronmunkáik során szerzett tapasztalataikról. Titanillát ráadásul a legutóbbi, Mindenen túl (Beyond) című filmben hallhattuk először Star Trekben, ahol Jaylah-t szólaltatta meg. A film kapcsán ismerkedett meg Gene Roddenberry univerzumával, és szerette meg, melyről szintén szó esik. Külön érdekesség, hogy a legújabb, Discovery című sorozat főszereplőjét, Sonequa Martin-Greent négy évadon át szinkronizálta a The Walking Deadben, így a rajongók mellett ő is reméli, hogy amikor magyar változat készül a jelenleg a Netflixen csak angol nyelven elérhető sorozatból, ő szólaltathatja meg Michael Burnhamet.

A Parallaxis "Egészséges jövő, szinkron-svungi és wubba lubba dub-dub" című epizódjában láttuk vendégül a Rick és Morty sorozatból Morty magyar hangját, Baráth Istvánt, akivel a Justin Roiland és Dan Harmon által létrehozott világon kívül beszélgetünk még multiverzumról, a szinkronizálásról, sci-firől és fantasy-ről, sorozatokról, Pókemberről, Spongyabobról, a Harry Potterről, és sok egyéb másról is.

Itt találod a Médiazabálók aktuális epizódjának műsoroldalát, ahol különböző formában érheted el, vagy töltheted le a műsort!

emTV.hu

komment

Végleg egy párttévé szintjére süllyedt a TV2

2018. április 06. 17:50 - Ádám // emTV.hu

Az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, és a vidéki rádiókat szép csendben felfaló Rádió 1 hálózat tulajdonosa által állami hitelből megvásárolt kereskedelmi tévé propagandistái a "Választ az ország!" főcímet követően a kamerába nézve kampányolnak Orbán Viktor mellett. Sokszor mondtuk már, de most tényleg leértek az aljára. Nézed, és magad sem hiszed el.

tenyek_studi_sajto_bejaras_20.JPG

Tovább
komment

Egészséges jövő, szinkron-svungi és wubba lubba dub-dub

2018. március 29. 18:00 - emTV

Megjelent a tudományos és fantasztikus podcastünk második adása

Márciusi műsorunk első felében a világ egyik legőrültebb animációs sci-fi sorozatával, a Rick és Morty-val foglalkozunk. Vendégünk Morty magyar hangja, Baráth István, és egy korább interjúból kiderül, mit gondol karakteréről Háda János. Az adás második felében pedig az orvostudomány rövid és hosszútávú kilátásai mellett a sci-fikben vázolt orvosi jövőképek megjelenéséről is beszélgetünk Meskó Bertalan orvosi jövőkutatóval.

parallaxis_mortycover.png

Tovább
komment

Oltári közönségtalálkozót tartottak az Árkádban

2018. március 12. 12:40 - Ádám // emTV.hu

A hangulat remek, a helyszín viszont teljesen alkalmatlan volt

Csodásan napsütéses nap volt vasárnap, így ebéd után remek délutáni programnak tűnt az RTLII saját gyártású telenovellájának, az Oltári csajoknak a közönségtalálkozója a budapesti Árkádban. A sorozat népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy rengetegen érkeztek a három órakor kezdődő eseményre. Családok, kisgyerekek és tinilányok tolongtak az általában a bevásárlóközpont ruhatáraként funkcionáló beugró előtt, melyben a színpad volt található.

oltarikozonseg_1.JPG

Tovább
komment

Kabai Zoltán: "A tévének kell kitalálnia, hogy a néző mit akar"

2018. március 08. 13:00 - Ádám // emTV.hu

Interjú a Comedy Central csatornák regionális program- és brandigazgatójával

Az interjúban szó esett a kezdetekről, amikor még fordítóként tevékenykedett az egyebek mellett tanári diplomával rendelkező Kabai, aki egy időben szociális munkásként is dolgozott egy gyermekotthonban. A tanárbácsiból később a Viasat csatornák szinkronért felelős főnöke lett, majd a TV6 indulásakor lehetősége nyílt arra, hogy beleszóljon a csatorna szerkesztésébe. A beszélgetésből kiderül, hogyan váltott nevet a Viasat6, és hogyan lett a csatorna a pankráció hazai otthona, illetve, hogy milyen nehézségekbe ütköztek a Dragon Ball vásárlása kapcsán. Onnan a Chello Médiához igazolt, majd az AMC Networks-ös felvásárlást követően kapott lehetőséget az AMC csatorna elindítására. Távozása, és egy év parkolópálya után került a Viacomhoz, ahol a Comedy Central csatornaigazgatója lett. Az újonnan indult Médiazabálók című podcast első adásában Kabai Zoltánnal, a Comedy Central csatornák regionális program- és brandigazgatójával beszélgettem munkáról és magánéletről egyaránt. 

kabaizoli.jpg

Tovább
komment

Isten és Vajna – Csak ez kell az éterbe?

2018. március 01. 18:25 - Ádám // emTV.hu

Miközben a Rádió1 terjeszkedése szép csendben kinyírja a vidéki rádiókat, és úgy néz ki, hogy a Class FM helyén Andy Vajna filmügyi kormánybiztos cégének tavaly távozott ügyvezetője, Bakai Mátyás indíthat rádiót, a mai napon elstartolt a Sola Rádió a fővárosi 101.6 MHz-en. Az új vallási-kulturális adó célja a média evangelizáció – adta hírül a Radiosite.

Tovább
komment

A nemzeti ünnepen kap új logót az ATV

2018. február 23. 21:50 - Ádám // emTV.hu

A majd' harminc éve eredetileg agrár televízióként indult ATV idén március 15-én új logót kap – és frissíti arculatát is. Ahogy a hírről elsőként beszámoló DTV News írta, eddig ugyan nem érkezett hír a teljes váltásról, de a nemzeti ünnepen élesedő rendkívül minimalista logó mellé várhatóan az arculat további elemeinek frissítése is társul majd.

atv_uj_hatter.jpg

Tovább
komment

Elkezdődött a Csillagkapu: Eredet – vélemény

2018. február 19. 13:45 - Dave // emTV.hu

A websorozat első három része összesen harmincegy percnyi játékidőt, szerény vizuális megjelenést, olcsó kulisszákat, és visszafogott színészi játékot kínál – a cselekmény a húszas, a dramaturgia és a kidolgozottság minősége viszont valahová a nyolcvanas évekbe röpíti a nézőt. Van még ezután remény a franchise sikeres visszatérésére? Megnéztük az első három webizódot – íme a szubjektív, spoilermentes benyomások.

stargate_origins_s01e03_1080p_web-dl_aac2_0_h264-btn_mkv_snapshot_00_02.jpg

Tovább
komment

Menő promót kapott az Agymenők Viasatos indulása

2018. február 14. 17:00 - emTV

Február 26-án az első évadtól indul a Viasat3-on a világ legnépszerűbb kockasorozata, az Agymenők (The Big Bang Theory). A csatorna szupermenő promójában Penny, azaz Kaley Cuoco foglalja össze a sorozat, illetve a karakterek történetét, melyből természetesen éppúgy nem maradhatott ki Spock és a klingon nyelv, mint Howard anyja. A Viasat3 egyik csatornahangja egyébként Mezei Kitty, aki az Agymenőkben pont Penny-t szinkronizálja.

tbbt_v3_promo.jpg

Tovább
komment

Zachary Quinto a History Channelön vezet majd műsort

2018. február 13. 18:00 - Dave // emTV.hu

Quinto már nem csak Spock szerepében követi néhai kollégáját: a negyvenegy éves színész, aki eddig három Star Trek mozifilmben alakította a Leonard Nimoy által csaknem öt évtizeden át megszemélyesített legendás vulkánit, most egy másik műsorban is átveszi a Star Trek ikonikus színészének helyét, és ered majd a rejtélyek mögött megbújó igazságok nyomába.

Tovább
komment

Majd' harmincéves tudósítás a Danubius Rádióról

2018. február 13. 09:00 - Ádám // emTV.hu

Három évvel az indulása után már éjszakai intim hangú rádióműsort tervezett a Danubius Rádió – derül ki az 1989. április 11-i Híradó tudósításából. A korszak hangulatáért, a korabeli eszközökért és rádiós technikáért, illetve a huszonhét éves Rónai Egonért és a fiatal Siklós András frizurájáért egyaránt érdemes kattintani!

ronaiegon_danubius_1989.jpg

Tovább
komment

Exkluzív backstage galéria a Family Guy főcímforgatásáról

2018. január 25. 12:40 - emTV

Két hete indult a Family Guy új évada a Comedy Centralon, melyhez a csatorna készített egy spéci pormót – konkrétan a szinkronhangok közreműködésével újraforgatta a sorozat főcímét: Vándor Éva, Kerekes József, Hamvas Dani, Schnell Ádám, Dolmány Attila, és a Nemes Takách Katát helyettesítő Tóth Kern Enikő személyében keltek életre a népszerű rajzfilmszereplők.

fotó: Antal Zsani // © Comedy Central Magyarország

Tovább
komment