Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Migráció és eutanázia az HBO-n

Saját gyártású dokumentumfilmek e hónapban

2012. szeptember 09. - emTV.hu

hbo.jpgAz HBO két saját gyártású dokumentumfilmet mutat be szeptemberben: az USA állampolgár: Körkép az amerikai állampolgárságot megszerzők történeteit meséli el, a Halál Oregonban pedig a címbeli állam eutanázia-törvényéről számol be az érintettek és az ellenzők szemével.

hbodoku_1209.jpgHalál Oregonban

Oregonban – az amerikai államok közül elsőként – 1994-ben lépett életbe az eutanázia-törvény, amely lehetővé tette azoknak a halálos betegeknek, akiknek kevesebb, mint hat hónapja van hátra, hogy orvosi segítséggel véget vessenek a szenvedésüknek. A kezdeményezés nemcsak az Egyesült Államokban, de az egész világon újszerűnek számított, hiszen ilyesmire akkor még csak Belgiumban, Svájcban és Hollandiában volt lehetőség.

Az amerikai államban azóta több mint ötszázan éltek az eutanáziával, a film ezeknek az embereknek a története közül mutat be néhányat: például az ötvennégy éves Randy Stroupét, aki prosztatarákja diagnosztizálásakor határozottan elutasította az orvosi kezelést; valamint az egykor a tévében dolgozó Ray Carnayét, akinek jellegzetes baritonja a torokrák áldozatává vált, így már csak saját temetésére hagyhatott hangüzenetet.

A filmből ugyanakkor az özvegy Nancy Niedzielski történetét is megismerhetjük, aki Washington államban kampányol az eutanázia bevezetéséért, miután férje egy különösen fájdalmas betegségben hunyt el.

A filmben megszólalnak a halálos betegek, családtagjaik, barátaik, és például a Final Exit című „öngyilkossági kézikönyv” szerzője, Derek Humphry is vall nézeteiről. Természetesen a másik oldal képviselőit, az eutanáziát ellenző orvosok és betegek véleményét is hallhatjuk.

A Halál Oregonban című HBO-dokumentumfilmet Peter Richardson rendezte, aki korábban egyetlen, szintén oregoni témájú filmet készített (Clear Cut: The Story of Philomath, Oregon), de ő volt például az operatőre a szintén az HBO-nak gyártott A 895. pelikánnak.

Bemutató: HBO, szeptember 20. csütörtök, 23:00

zzepg_v2.jpg

USA állampolgár: Körkép

Évente mintegy egymillió, a világ több mint 150 országából származó ember kapja meg az amerikai állampolgárságot. Közéjük tartozik a dokumentumfilmet rendező Alexandra Pelosi holland származású férje, Michiel Vos is, akinek története inspirálta a mind az ötven amerikai államot – Hawaiit és Alaszkát is – érintő utazást, melynek során számos frissen amerikaivá vált embert ismerhetünk meg. A néző tanúja lehet például annak a pillanatnak, ahogy 2011-ben, a Függetlenség napján az új állampolgárok leteszik az esküjüket. Kiderül az is, miért hajlandó olyan sok ember hátat fordítani szülőhazájának, hogy az Egyesült Államokban új otthonra találjon.

Az ötven állam több mint ötven lakója mind más-más háttérrel rendelkezik, és mind különböző okból kérelmezte az állampolgárságot: a Koszovóból menekült Maggie Little egyszerűen azért akart amerikai lenni, mert az ország mentette meg az életét, a jamaicai születésű katona, Raymond Fairweather pedig azért szeretne az Egyesült Államokhoz tartozni, mert szerinte az működteti a világ legjobb hadseregét.

A filmben feltűnik az Alaszkában élő Fazekas Lászlóné is, aki annak idején a kommunista rezsim alatt hagyta el Magyarországot, de találkozhatunk többek között Szilícium-völgyben tevékenykedő informatikussal, paralimpikonnal, zsidó rabbival és buddhista szerzetessel is. Megszólalnak olyan első generációs amerikaiak is, mint az Egyesült Államok első női külügyminisztere, Madelaine Albright vagy a KISS frontembere, Gene Simmons, akik mind azt mondják, nem értek volna el ilyen sikereket, ha nem az USA-ban élnek.

Az USA állampolgár: Körkép rendezője a négyszeres Emmy-jelölt Alexandra Pelosi, aki korábban is készített már dokumentumfilmeket az HBO-nak: a legsikeresebb ezek közül a George W. Bush kampánykörútját megörökítő Journeys with George volt, melyet hat kategóriában jelöltek Emmyre, és egyben meg is kapta a díjat.

Bemutató: HBO, szeptember 27. csütörtök, 22:55

zzepg_v2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr994764581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása