Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Monumentális daljáték készül a jászok történetéről

Jászok dicsérete

2014. október 02. - emTV.hu

news.jpgMonumentális történelmi daljáték készül a jászok (ős)történetéről: a Jászságban élő, illetve onnan elszármazott alkotók, néptáncosok, kórusok, képzőművészek együttműködésével megszülető Jászok dicsérete produkció a jász öntudat és összefogás fogalmai köré épül.

A daljáték ötlete idén nyáron, a Jászberényben élő Mihályi Gáborral, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjével való beszélgetés során fogalmazódott meg – idézte fel az MTI-nek szerdán Várszegi Tibor, a Malom Film-Színház művészeti vezetője, aki a készülő produkció egyik szövegírója, dramaturgja és társrendezője is egyben.

Mint elmondta, olyan előadást képzeltek el, amely a jászok (ős)történetéről, a jász öntudatról és összefogásról szól, olyan alkotókra épülve, akik a Jászságban élnek vagy onnan származnak. A produkció alappilléreit a néptánc, a kórusének és a képzőművészet jelentik. A szereplők névsora folyamatosan bővül. Már biztosan a közreműködők között van a kilenc jászberényi kórus, a Jászság Népi Együttes, valamint Jászkisér és Jászapáti néptánc együttesei is.

A produkció szövegkönyvét Veszeli Gyöngyi és Várszegi Tibor készíti. A librettót – pontosabban annak erős vázát – a tervek szerint ősz végén tárják a vendégművészként közreműködő zeneszerző, Melis László, a koreográfus-rendező Mihályi Gábor és a látványtervező Soós Andrea elé, hogy közösen vitassák meg az esetleges változtatásokat.

A tervek szerint mintegy kétszáz szereplőt, köztük szólóénekeseket, színészeket és egy vendégként közreműködő szimfonikus zenekart is megmozgató darabban többek közt oszét motívumok és a XII-XIII. századból fennmaradt jász szavak is megjelennek valamilyen formában.

Várszegi Tibor szerint az a cél, hogy a darab a négy hónaposra tervezett próbafolyamat során nyerje el végső formáját, és a szereplőknek ne egy előre megírt művet kelljen betanulniuk. A Jászok dicséretének bemutatója 2015-re várható. A jászsági települések mellett Magyarország egyéb területeire és a határon túlra is szeretnék elvinni a produkciót.

Várszegi Tibor szerint a jászokra mindig is erős, markáns népcsoportként tekintettek a Kárpát-medencében. Ők voltak hajdanán Európa legdrágább katonái: Bizáncot és korábban a Római Birodalom egyes provinciáinak határait is ők védték. Kalandozásaik békések voltak, bőségben éltek, és komoly szerepük volt a tejkultúra elterjesztésében.

A jász összefogás fogalma egészen Mária Terézia uralkodásának idejéig nyúlik vissza, amikor a jászok – ki-ki a maga erejének megfelelően – hatalmas mennyiségű pénzt adtak össze a szabadságuk megvásárlására.

emTV.hu // MTI

fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr826752405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása