Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Archer: a legjobb animáció

Miért nincs ez még itthon?

2013. január 17. - Flankerr

kritika.jpg2012-ben alapvetően nem panaszkodhattak az amerikai sorozatok rajongói. Néhány évvel ez előtthöz képest ma már szinte minden kint futó sorozat látható szinkronosan (hogy hányadik évad, mekkora késéssel, az más lapra tartozik) kis hazánkban. Sokáig a vígjátékok és az animációk kivételt képeztek, de a Comedy Central hazai indulása 2008 októberében ezt gyorsan felülírta. Emiatt is fájó hiányosság, hogy a jelenleg egyik legjobb, rajzolt karakterekkel operáló szériát, a kábeles FX adón futó Archer-t (Nyilas) még nem mutatták be itthon.

archer1.jpg

Pedig érdemes lenne, nagyon-nagyon. A Comedy Central éjjeli animációs blokkjában, a Firka-villa közelében tökéletes lenne. Az alapszituáció nem túl kreatív: egy ISIS nevű civil kémszervezet tagjainak kalandjait ismerhetjük meg. Viszont közöttük több eredeti karakter van, mint egy jól szituált kisdoktori értekezésben. Lássuk, kik is ők:

Sterling Archer (H. Jon Benjamin): Cím és főszereplő, egy James Bondba oltott Burt Reynolds. Egójának méretét csak daruról lehet megfigyelni, emellé rettenet bunkó, szex- és fegyvermániás, lusta és alkoholista. Durva anyakomplexusa már csak hab a tortán. Gyakran menti meg a helyzetet kritikus pillanatokban, amit később előszeretettel dörgöl a többiek orra alá; azt már elfelejti hozzátenni, hogy általában miatta keveredtek bele a mélyen a slamasztikába.

archer2.jpg

Lana (Aishla Tyler): Archer exe, amit már ezerszer megbánt. Gyönyörű, dögös és öntudatos, ő hasonlít legjobban egy titkos ügynökre. Kiválóan tudja oltani a többieket, ott üt, ahol a legjobban fáj. Ha ő nem lenne, az ISIS lehúzhatná a rolót. Krav-Magát tol, jobb, ha nem kezdesz ki vele. Pedig megérné..:)

Malory Archer (Jessica Walter): Archer anyja, az ISIS főnökasszonya. Az élet habzsolásán kívül csak a pénzt szereti jobban. Egy fillért is a fogához ver, ha másról van szó: ő persze simán eltőzsdézi a beosztottjai nyugdíj-előtakarékossági pénzét, vagy drága bútorokra költi a bevételt. Alkoholista, fiatal korában meg volt neki a KGB főnöke is. Durván manipulatív, gátlástalan és erkölcstelen, ideális főnök alapanyag.

archer3.jpg

Cyrill (Chris Parnell): Szemüveges könyvelő. Egy titkosszolgálatnál. El lehet képzelni népszerűségét. Ő a józan ész, az ellenpont: emiatt szopatások gyakori áldozata. Igazi aktakukacként erényeit jól rejtegeti. Lanával jár, de igazán mégse, emiatt Archer különösen pikkel rá.

Krieger (Lucky Yates): Klisékéssel körbevágott őrült tudós, akinek egyetlen társa egy manga lány, de csak egy interaktív hologram formájában. Munkáját álcaként használja a kísérleteihez: jobb, ha nem tudjuk, mifélékhez. Német neve nem véletlen.

Cheryl (Judy Greer): Malory csinos titkárnője. Piromániás, drogos, keresztnevénél már csak férfipartnereit váltja sűrűbben. Egy ocelottal él együtt, többször kezelték már diliházban. És még vannak titkai.

archer4.jpg

Pam (Amber Nash): Személyzetis. Testalkatilag erős kihívásokkal küzdő nő, aki, -ahogy tetovált háta is mutatja-, ennek ellenére nagykanállal falja az életet: éjjel japánokkal driftel, vagy épp négy billiárdgolyót vesz be egyszerre a szájába. Klasszikus pletykafészek, mindenhol ott kotnyeleskedik, ahol nem kéne, és még ki is blogolja. Egy delfinbábbal tudja felidegesíteni a többieket. Jól bírja a fájdalmat és az alkoholt, fedje sűrű homály, miért.

Ray Gilette (Adam Reed): Nem titkoltan a másik ligában játszó szőke férfi, aki emellé még tolókocsis is. Elemző, kivételesen ért is ahhoz, amit csinál. Neki is bőven van rejtegetnivalója.

archer5.jpg

Mindez szép és jó, na de mitől tetszik nekem annyira? Egyrészt az egyedi animációs stílus, és történeti háttér miatt, mely egyszerre hozza a 60-70-s éves hidegháborús és James Bondos hangulatát, mindez számítógépekkel, modern high-tech kütyükkel kombinálva. Másrészt az az eszelős szívatás, beszólás és alázás halmaz, ami a sorozat pedigréje, és a sírva röhögős, szarkasztikus, ironikus, senkit és semmit se tisztelő poénok fő forrása. Mindezek mellé hasig gázolunk a film, zene, könyv (!), vagy pop-kult utalásokban.

archer6.jpg

Nem is akarom tovább húzni az ajánlót: akit az eddigiek nem győztek meg, más se fog. Esetleg az angolul értőket ez a harmadik évados idézet gyűjtemény, Donnie kolléga tollából. Az se véletlen, hogy egyedülálló módon két másik blogra is írtam arcátlanul dicsérő kritikát a sorozatról. Az eddigi három évadát 5/5-re értékelem, és jó szívvel ajánlom bárkinek. Elsőre kicsit furcsa, vad, esetleg prosztó, viszont iszonyat élvezetes. Magyar bemutatóról nincs hír, az egyetlen csatorna, ahová illik (de oda nagyon) a Comedy Central. Esetleg a Viasat6. A negyedik év 2012 január 17-én kezdődik, a szezonkezdésről itt olvashattok!

5.jpg

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr525023739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása