Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Kalózrádiót fogott a Forma 1-en az NMHH

Egy DECT telefonok ügyében is intézkedniük kellett

2013. augusztus 01. - radiosite.hu

nmhh.jpgA hétvégi magyar Forma 1-es futamon ezúttal is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei gondoskodtak az esemény biztonságos lebonyolításához szükséges rádiós hírközlési rendszerek megfelelő működéséről, és a frekvenciasávok biztosításáról. Az eseményen egy kalózrádió lekapcsolása és a nem szabványos DECT telefonok ügyében is intézkedtek a hatóság munkatársai.

kalozradio.jpg

Az NMHH szakemberei az idei futamon a szokásos zavar- és iránymérő gépkocsin kívül, egy korszerű mérőrendszerrel is készen álltak a lehetséges rádiótechnikai problémák felderítésére és megoldására.

A verseny alatt a rádiós rendszerek zavarmentes működése elengedhetetlen a tévés közvetítések lebonyolításához és a csapatok belső kommunikációjához egyaránt, de saját, védelmet igénylő rádiófrekvenciát használnak a közönség biztonságáról gondoskodó egységek is. Egy-egy frekvencia engedély nélküli használata vagy egy meghibásodott, illetve nem megfelelően működő rádió berendezés komoly veszélyhelyzetek kialakulásához is vezethet.

Az NMHH munkatársai már a futam elején bemértek egy engedély nélküli, kalóz műsorszóró adót, mely a versenypálya mellett zenés műsort sugárzott, és a frekvenciasáv illegális használatával zavarta a készenléti egységek biztonságos kommunikációját. A mérőrendszer segítségével néhány perc alatt sikerült meghatározni a rádióadás helyét. A házilag barkácsolt és a helyszínen üzembe helyezett műsorszóró kalózadót a hatóság munkatársai azonnal kikapcsolták és elkobozták.

A futamon a versenyző csapatok rádiós eszközeivel is akadtak gondok. A hatóság szakemberei több csapatnál is észleltek olyan vezeték nélküli, elsősorban Amerikában használt DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) telefonokat, melyek használata nem engedélyezett Európában. Mivel ezek a berendezések jelentősen zavarták volna a körzet mobiltelefon-szolgáltatásait, ezért a hatóság a rádiós eszközök helyszíni használatának mellőzésére kérte a csapatokat.

Forrás és fotó: Radiosite.hu

radiosite.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr215437147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása