Érdekességek a szülinapos Meryl Streepről

2016. június 22. 11:05 - emTV

A Paramount Channel három napon át tiszteleg az Oscar-díjas színésznő előtt

paramount.jpgMeryl Streep ma ünnepli 67. születésnapját és az évfordulót mi sem koronázhatná meg jobban, mint hogy a legújabb filmjéről máris Oscar-esélyesként beszélnek. Tegnap, ma és holnap a Paramount Channel az Oscar-díjas színésznőt ünnepli; ma Féltékenység, holnap Távol Afrikától.

feltekenyseg.jpg

Streep 2004-ben elhunyt apja német és svájci származású volt, ezen az ágon a felmenői eredetileg Streeb-nek írták a nevüket. Édesanyjának – aki 2001-ben halt meg – angol, német, ír, skót és francia felmenői is voltak, egyik anyai dédnagymamája, Mary Agnes McFadden Írországban született. Apja egy gyógyszertár vezetője volt, anyja pedig művészből lett háziasszony, aki stúdióját továbbra is működtette a ház mögött. Szülei rajongtak a zenéért – amíg apja zongorázott, anyja énekelt –, így a kis Meryl is hamar elkezdett énekelni.

A világsztárrá válás előtt sok színészhez hasonlóan Streepnek is volt civil foglalkozása, pincérnőként dolgozott a Hotel Somersetben a New Jersey állambeli Somerville-ben. A színésszé válást azonban nagyban megkönnyítette számára, hogy állítólag fiatalabb korában fotografikus memóriája volt: egyszeri olvasás után képes volt megjegyezni a szövegeket.

Majdnem megkapta a főszerepet az 1979-es A nyolcadik utas: a Halál című filmben, ami végül barátjához és osztálytársához, Sigourney Weaverhez vándorolt. Streep ugyanakkor szintén hozzájárult a sorozat sikeréhez. A végső megoldás: Halál különleges effektjeinek egy részét a forgatás után Angliában készítették, és szükség lett volna Weaver-re, hogy formába önthessék a fejét egy jelenethez. A színésznő azonban időközben visszatért az Egyesült Államokba, így a filmesek kénytelenek voltak Weaver fejprotézise helyett Streep stúdióban maradt kobakját használni.

Sokan nem gondolnák, de a ma is gyönyörű Meryl Streep négygyermekes anyuka. Férjével, Don Gummerrel közös fiának, Henrynek, harminc évesen adott életet, míg első lánya, Mary Willa négy év múlva született. Harmadik gyermeke, Grace Jane 1986-ban, a negyedik, Louisa Jacobson 1991-ben látott napvilágot, Streep 41 éves korában. A színésznő egyik korábbi születésnapjára férjétől egy kenyérpirítót, gyermekeitől egy hintaszéket kapott. S bár aznap is késő estig dolgozott, a családja nem feledkezett meg a nagy napról, és ünnepi vacsorával lepték meg őt. Vajon idén mivel készülnek számára szerettei?

Meryl Streepet pályafutása alatt eddig tizenkilencszer jelölték Oscar-díjra, ebből hármat meg is nyert. Egyik arany szobrocskáját A Vaslady-ben nyújtott alakításáért kapta. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy a filmért kapott fizetését teljes egészében a Nők Történeti Múzeumának (Women's History Museum) adományozta. Idén pedig máris attól hangos a sajtó, hogy megkaphatja a huszadik jelölését, miután a rossz hangú, ám annál lelkesebb Florence Foster Jenkins megformálásakor nem csak vígjátékot csinált az Amerikában augusztus 12-től látható, azonos című filmből, de valódi mélységet és drámát is vitt bele.

Meryl Streep születésnap a Paramount Channel műsorán!
ma 12:15 Féltékenység // holnap 13:45 Távol Afrikától

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr378831120
süti beállítások módosítása