Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

The Orville a San Diego-i Comic Conon

Egy optimista sci-fi sorozat Star Trek rajongóknak?

2017. július 25. - Dave // urszekerek.hu

fox.jpgSeth MacFarlane sci-fi dramedy sorozata, a The Orville ugyanis a Star Trek kilencvenes évekbeli virágkorát idéző optimista hangulatával, és a stábtagok között megtalálható Trek-veteránokkal igyekszik elcsábítani az új űrkalandokra éhes trekkereket. Magyar felirattal mutatjuk az új előzetest!

A Comic Con panelelőadásán résztvevő producerek, Brannon Braga és David A. Goodman szintén a fent említett veteránok közé tartoznak; Brannon Braga sokágú Star Trekhez kötődéséről nemrég itt számoltunk be, az elsősorban a Family Guy producereként ismert David A. Goodman pedig a Star Trek: Enterprise epizódjainak jelentős részénél volt consulting producer.

Penny Johnson Jerald, akit a Star Trek rajongók a Deep Space Nine sorozat Kasidy Yates kapitányaként ismernek, és most az Orville hajóorvosát játssza, elmondta, nagyon jó érzés ismét "visszatérnie az űrbe". Az Orville-nek nagy jövőt jósol a Star Trek rajongók körében is, szerinte imádni fogják, és már alig várja szeptember 10-ét, hogy lássa a lelkesedést és a reakciókat.

A sorozattal ismerkedő nézők hamar észrevették, hogy a The Orville több dologban is hasonlít a huszonnegyedik században játszódó Star Trek sorozatokhoz, elsősorban Az új nemzedékhez. Ezt bizonyította a Comic Conos fellépést nyitó rövid klip is, amiben Gordon Malloy-t (Scott Grimes) láttuk, amint épp az Orville holofedélzetén tart edzést egy hatalmas, elég rémisztőnek tűnő idegennel, aki azonban meglepően lazára és barátságosra van programozva. Később megkérdezték Seth MacFarlane-t, vajon a legénység a "kötelező tananyagon" és edzéseken kívül esetleg "felnőtt elfoglaltságokra" is használja-e majd a holofedélzetet, azt felelte: ezt a lehetőséget nem hagyjuk teljesen figyelmen kívül.

Szintén a Star Trekhez köthető a hajó keresztmetszeti vázrajzának megjelenése (master systems display), melyet MacFarlane Twitteren tett közzé, és ami kísértetiesen emlékeztet a föderációs hajók hasonló nézetű rendszerkijelzőihez.

the_orville_cast_sdcc.jpg

Habár Seth MacFarlane-t elsősorban a vígjátékok világából ismerjük, bevallotta, mindig is szeretett volna sci-fit készíteni. Úgy véli, épphogy a mai, disztopikus, sötét, depresszív hangulatú jövőképet felvázoló sci-fik miatt van szükség egy ösztönző, optimista hangvételű sorozatra, amire igenis megvan már egy ideje az igény, és ami egyfajta pozitív útmutató lehet a jövőre. Azt is leszögezte, hogy a The Orville különbözni fog minden eddigi projektjétől:

"Ez nem a Family Guy, az Amerikai fater, vagy a Ted lesz. Valami nagyon különleges, és remélhetőleg nagyon szép is."

A vörös egyenruhát viselő, legtöbbször névtelen, és csupán egy-egy epizód erejéig szereplő, a küldetésekről általában soha vissza nem térő "redshirt" biztonsági tisztek elsősorban az eredeti Star Trek sorozat jelentéktelen mellékfigurái voltak, akik főleg a későbbi szériák komolyabb mellékszereplőihez viszonyítva váltak nevetségessé, manapság pedig különféle internetes mémek tárgyává. Arra a kérdésre, hogy lesz-e megfelelőjük az Orville fedélzetén, MacFarlane meglepően komoly választ adott:

"A legnagyobb kihívás a sorozatunkban, hogy a vígjáték és a dráma keskeny határán egyensúlyoz. Talán olyan, mint a M*A*S*H volt, amikor is tudtuk, egy-egy karakter ténylegesen veszélyben van, és igenis van tétje a dolgoknak, mégis viccelődünk rajta a közönség felé. És egy egyórás epizódokat kínáló sorozatban, mint a miénk, kell is lennie komoly téteknek – vagyis fogunk elveszíteni szereplőket a sorozat folyamán."

seth_macfarlane_enterprise.jpg

Felidézte azokat az időket is, mikor is cameo beugrószerepeket vállalt az Enterprise sorozatban (két alkalommal, mint Rivers zászlós). Ezt elsősorban David A. Goodman tette lehetővé, aki akkoriban íróként és consulting producerként dolgozott a Discovery előtti utolsó Trek-szérián. MacFarlane-t lenyűgözte a szereplés lehetősége, mert borzasztóan tisztelte a Star Trek készítőit, és már régóta foglalkozott a szereplés gondolatával. Itt találkozott egyébként Brannon Bragával is, akivel később a NatGeo "Kozmosz: Történetek a világegyetemről" című dokumentumsorozatán is együtt dolgozott, most pedig ő is a The Orville stábjának szerves része.

Az Orville stábja nem csupán panel-előadással készült a Comic Conra: egy kültéri területen a látogatók részt vehettek a The Orville Space Training Center gyorstalpaló kiképzésén is. A vállalkozó kedvű űrkadétnak először el kellett döntenie, melyik pozíciót is szeretné elfoglalni a hajó fedélzetén, majd annak megfelelően, egy fülkébe belépve oktatóvideót tekinthetett meg. Az igazán bátrak még a giroszkópba beszállva is bizonyíthatták alkalmasságukat. A helyszínt Seth MacFarlane, és több stábtag is felkereste.

​Az Űrkiképző Központ is a "Join the Orville” promóciós kampány része volt, melynek részeként az ünnepélyes premierre lehetett belépőt nyerni, és nem mellékesen egy utat 2417-be, melyet egészen egyszerű módon, lefagyasztva, négyszáz éves krio-konzerváció révén biztosítanak nekünk, így könnyedén csatlakozhatunk majd az Orville legénységéhez, és kezdhetjük meg első műszakunkat a fedélzeten 2417. szeptember 10-én. Ha nem lennénk a nyertesek között, huszonötezer dollárét, nagyjából hatvanöt és félmillió forintért is kiválthatjuk mindezt...

A Comic Connal egyidőben derült ki az is, hogy Charlize Theron is vendégszerepelni fog majd a sorozatban. A legutóbb a Fast & Furious nyolcadik részében, hamarosan pedig az Atomic Blonde címszerepében látható színésznőről még nem tudni, milyen karaktert fog alakítani.

emTV.hu // TrekMovie // serienjunkies.de

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr112686183
süti beállítások módosítása