Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A színek lebilincselő története a Spektrumon

Miért nincs a kertben kék rózsa vagy az erdőben zöld nyúl?

2017. január 16. - emTV.hu

spektrum.jpg Miért nincs rózsaszín a szivárványban? Miért nincs zöld emlős? Mi az oka annak, hogy a kék a legritkábban előforduló szín a természetben? És ha a tenger vízét kéknek látjuk, a csapvizet miért színtelennek? A Spektrum ezúttal szó szerint a legcifrább kérdéseket válaszolja meg. Premier ma!

Csupán tizenöt szín elegendő ahhoz, hogy elmeséljük Földünk történetét, az életet és a tudományos felfedezéseket. A Föld az összes többi bolygónál több színnel rendelkezik: a virágok, az óceánok, a szivárvány és az állatvilág gazdag színvilágával kiemelkedik az űr feketeségéből.

A szemünk teszi lehetővé számunkra azt, hogy felfedezzük a színek gazdagságát. A színek tudománya című háromrészes sorozat a természet színpompás csodáit kutatja és kiderül, mitől is annyira egyedülálló a bolygónk.

Dr. Helen Czerski fizikus és oceanográfus csodás tájakra látogat el, hogy magával ragadó stílusban mesélje el bolygónk ezerszínű történetét. Egyszer egy ritka kőzetet, Lapis lazurit zúz porrá, hogy megkapja a legértékesebb kék pigmentet, mely valaha a festővásznakra került. Máskor egy speciális szemüveg segítségével kipróbálja, hogyan látnak a majmok. Kiderül, így tud-e magának élelmet szerezni. De felveszi azt a bizonyos ruhát is, mely színével nemrégiben óriási vitát gerjesztett az interneten. Miért láthatják azt egyesek kék-feketének, mások fehér-aranynak?

A színek tudománya premier ma 20:00-kor a Spektrum műsorán!

emTV.hu // AMC

fb.jpg

zzepg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr8612126753
süti beállítások módosítása