Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Strike Back 3. évad 1-4. rész

Kőkemény Kommandósok Kalandjai

2012. szeptember 06. - Flankerr

kritika.jpgBármennyire is színes és örvendetesen széles a minőségi sorozatskála 2012-ben, valódi akció szériát még fehér hollóból készült nagyítóval is nehezen találunk. Véget ért a 24, sajnálatosan elhullott az irgalmatlanul jó Human Target. Üdítő kivétel a már harmadik évadát taposó Strike Back, amely első kiadása Válaszcsapás néven futott az M1-en, és a Viasat6-on jelenleg is megy, John Port küldetései néven. A második és a harmadik pedig az HBO-n, utóbbi kezdésének következik a spoiler-mentes kritikája.strikeback1.jpgAz augusztus 17-én dupla résszel bemutatkozó friss etap nem cicózik, rögtön belecsap a vértócsába: az első akcióig öt percet se kell várnunk, és számos másik követi majd. A szomáliai helyszín, a helikopteres jelenet, és a sok éjszakai kommandózás távolról felidézi (de nem másolja) a Black Hawk Down-t, ami jó dolog. Ahogy a hangulatos főcím is, ahol a zene szerencsére nem változott, de az animációk közé csempésztek be jeleneteket az új évadból, új szereplőkkel.

strikeback2.jpgHa már szereplők: vendégként feltűnik Charles Dance, akit a Game of Thrones-ból (is) ismerhetünk. Nála fontosabb a csinos, de kemény Rhona Mitra, aki állandó szereplőként csatlakozik főhőseinkhez és a Section 20 csapatához, és néha elfelejt melltartót viselni. Rágyúrtak az előző évad erős meztelenség faktorára is: a részenkénti csöcsfaktor eddig nem ment (kétszer) kettő alá. Ez nem lenne gond, ha nem üvöltene a jelenetekről, hogy csak a nézők, és a Cinemax miatt kerültek képernyőre.

strikeback3.jpgA második két részben az algériai hegyek között, völgyek között zakatolnak hőseink. A forgatókönyv minősége a közepes és a gyenge között mozog. Külön korholás jár a második, és főleg a harmadik rész végi borzalmasan béna cliffhangerért. Azért a negyedik rész eseményei kárpótoltak, mert az jó lett. Szerencsére Scott és Damien, a két főszereplő között az összhang, színészi teljesítmény, és a „kémia” első osztályú. Ahogy az akció jelenetek megvalósítása, koordinálása is, ez továbbra is a sorozat legnagyobb erőssége.

strikeback4.jpgSzomorúan konstatálom, hogy a harmadik évad gyengébb rajtot vett, mint az eddigiek. Az értékelés emiatt csak 7/10. Lesz merszem még lejjebb venni a finálé után, ha az írók addig nem dobják laza mozdulattal sarokba az „akciófilmek kliséi első kötet” című könyvüket. Azért még nézős és várós. Az HBO GO és On Demand előfizetők felirattal már nézhetik a harmadik évad részeit, és a normál HBO-ra is várható szinkronnal még az idén.

facebook_v2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr784758145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása