Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Miként hathat a kábeles piacra az új adónem?

Közműadó: 28.000 előfizető megy a levesbe?

2012. december 28. - Flankerr

mksz.jpgDecember közepén járta körbe az internetet a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség sajtóközleménye. Ebben a Szövetség a tagjai körében végzett felmérésre hivatkozva közli, hogy több mint százhetven településen, nagyjából 28 ezer előfizető számára szűnhet meg a kábelszolgáltatás a 2013 január elsejétől fizetendő közműadó miatt.

A sávos adóztatás ellenére olyan nagymértékű az adó, hogy egyes kisebb, ritkábban lakott települések esetén előfizetőként akár nyolc ezer is lehet forint az adó havi összege. Kilenc településen pedig a frissen telepített hálózaton még meg se kezdődött a szolgáltatás, de már adózni kell utána. Számos kisebb szolgáltató ezeket a költségeket nem tudja kigazdálkodni, és az adóteher miatt valószínűleg nagyobb befektetők se fogják őket felvásárolni, és a hálózatot üzemeltetni.

Összesen ötvenkilenc olyan kistelepülést is fenyeget a kábelszolgáltatás megszűnése, ahol állami, vagy európai uniós támogatással jött létre vadonatúj távközlési infrastruktúra a közelmúltban, éppen azzal a céllal, hogy a gazdaságilag nem vonzó térségekben élők is hozzájuthassanak korszerű telekommunikációs szolgáltatásokhoz.

Megkeresésünkre Kéry Ferenc, az MKSZ elnöke az emTV.hu-nak elmondta, az érintett települések és szolgáltatók nevét nem hozzák nyilvánosságra, ami az üzleti érdekeket és a kialakult helyzetet tekintve teljesen érthető. Az EU által kezdeményezett bírósági eljárás alatt lévő távközlési különadót felváltó közműadó az elődjével szemben nem platform semleges, mert csak a vezetékkel rendelkező szektort adóztatja, a vezeték nélkülit nem.

Az adó jelenlegi éves mértéke az az adóztatott kábel új árának (típustól függően) ötven- száznegyven százaléka, ami akkora nonszensz, mintha egy-két év alatt kifizetnénk teljesítményadó formájában egy új autó árát. Hivatalosan sem a Nemzetgazdasági Minisztérium, sem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem reagált a Szövetség által jelzett problémákra, de egyéb visszajelzések alapján jelenleg vizsgálják a helyzetet.

Az RTL Klub Híradója is foglalkozott a kérdéssel. Ők egy konkrét példát mutattak be: a Nógrád megyei Debercsény 85 milliós EU-s támogatást kapott a hálózat kiépítésére. De a szolgáltató nem tudja kigazdálkodni az előfizetőnkénti évi 40 ezer forintos adót. Miért? Budapesti olvasóink számolják ki, a havi összegből milyen net, plusz telefon, plusz tévé szolgáltatást kaphatnak. ÁFÁ-stól, mindenestül.

Íme a szubjektív véleményem. A kormány nem titkolt szándéka világos: adóbevételre van szüksége, és a távközlési szektorban látja ennek egyik forrását. Sokszor láthattuk, hogy a törvényalkotó nem gondolkodik elég alaposan, és főleg nem következetesen (erről a milliárdos szoftverfejlesztéseiket vécén lehúzó ex-játékgép forgalmazók tudnának mesélni). És, ha minden így marad, kiken csattan az ostor? Nagy valószínűséggel a szegényebb, elmaradottabb vidéki falvak lakóin.

A gyakran két- három szolgáltató közül választó fővárosiak, városlakók nehezen képzelik el, milyen mikor csak egy szolgáltató van. Vagy annyi se. És sok helyen a kábelhálózat az egyetlen valódi, olcsó internet elérési forma, ami még így is (jóval) drágább, mint ugyanez a városokban. Persze tévé előfizetési alternatívaként ott vannak a műholdas szolgáltatók (jó drágán), vagy a MinDigTV (korlátozott kínálat, előfizetős csomagok korlátozott elérhetősége), esetleg az IP TV (ha elérhető, sávszélesség gondok).

Demagóg énünket elővéve mondhatnánk: mit nekünk több millió előfizető között 28 ezer? De akik ezt vallják, azokkal nem tudok azonosulni. Az már jogos érv, hogy egyelőre a kezdeti, „tapogatózó” időszakban vagyunk, és számtalan példát láttunk arra, hogy ha van kormányzati szándék, fél pillanat alatt meg lehet változtatni törvényeket. HA van. Pedig ha belegondolnak odafent: a megszűnő szolgáltató, a parlagon heverő, ne adj isten felszámolt kábelhálózat nem fog adózni.

Én reménykedem abban, hogy valahol félúton találkoznak a felek, és a valódi gondolkodás nélkül bevezetett, fűnyíró elvű adó (lásd a népegészségügyi termékadó körüli fogócskát, vagy az ötszörös adóemelés után ötszörös bevételt váró minisztériumot) nem fog a közmondásos szerszám rossz oldalára ültetni több 10 ezer embert. Bármerre is tart az ügy, a lényeges változásokról hírt fogunk adni.

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr534984535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása