Megbírságolta a Médiatanács a Hír Tv-t

2014. szeptember 03. 22:25 - emTV

Célpontban a célpont

hirtv.jpgKirekesztő tartalom miatt bírságolta meg a Médiatanács a Hír Tv-t. A hatóság szerint a Célpont című műsor egyik márciusi adása a romákkal kapcsolatos sztereotípiák felerősítését célozta, ezért százezer forint bírságot szabott ki a csatornára.

A március 14-én adásba került Borsodi sötét című összeállítás a médiahatóság szerint kedvezőtlen színben ábrázolta a bemutatott településeken élő roma közösség tagjait, ezért megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tilalmazó rendelkezést.

A határozat szerint ugyanis a műsor a térségben előforduló bűnelkövetést egyértelműen a cigány kisebbséghez kapcsolta; nagymértékben romakérdésként mutatta be a bűnözést, de például a munkakerülést is kizárólag a cigány lakossággal hozta összefüggésbe.

A Hír Tv az eljárásban azt nyilatkozta, hogy az összeállítás vitás közéleti kérdést dolgozott fel úgy, hogy magát a társadalmi problémát, annak okait igyekezett körüljárni, lehetséges megoldásokat keresve. A Médiatanács ezzel szemben megállapította, hogy a műsorszám a bemutatott probléma okait (a társadalmi integráció nehézségei, szegénység, iskolázatlanság, képzetlenség, iskolai és lakóhelyi szegregáció, munkaerő-piaci nehézségek) nem említette.

A hatóság fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem önmagában a műsor témája, illetve egyes kiragadott állítások, hanem annak szerkesztésmódja, a műsorszám egészének hangulata, atmoszférája (képi világ, zenei aláfestés, vágási technika, riporteri összekötő szövegek stb.), adott alapot arra, hogy az előítéleteket felerősítse, a roma közösséget – de legalábbis annak túlnyomó részét – a bűncselekményekért felelős, homogén csoportként kezelje a néző, illetve a közvélemény.

A fentiek alapján a Médiatanács megállapította, hogy a műsorszám alkalmas volt arra, hogy a kisebbség tagjaival szembeni előítéletek kialakulását eredményezze, illetve a társadalomban már létező sztereotípiákat tovább erősítse, ezáltal a Hír Tv megsértette az Smtv. 17. § (2) bekezdését.

Az eljárást egyébként több civil szervezet, a CivilMédia, a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) közös beadványa után, három hónappal a műsor sugárzását követően hivatalból indította meg az NMHH Médiatanácsa a Hír Tv-vel szemben. A határozat nemrég került fel az NMHH weboldalára, az indokolás teljes szövege itt olvasható.

A bírság összege azért alacsony, mert a Médiatanács első alkalommal marasztalta el a csatornát – áll az indoklásban.

Roma Sajtóközpont

fb_post.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr546666967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása