Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Helyi rádiók mehetnek csődbe

Az egyesületkéri a jogalkotót, hogy adjon lehetőséget a szakmai egyeztetésre

2015. február 24. - radiosite.hu

heroe.jpgA HEROE (Helyi Rádiók Országos Egyesülete), mint a legnagyobb taglétszámú rádiós szakmai és érdekvédelmi szervezet, az alábbi közleményben hívja fel a figyelmet a tervezett reklámadó negatív hatásaira, amelyek közvetlenül érintenék a vidéki rádiós piacot.

A helyi (vidéki) rádiók éves árbevétele nem éri el a reklámtörvényben jelenleg szereplő minimális összeghatárt, az évi nettó 500 millió forintot. A helyi rádiók költségvetése ennél jóval alacsonyabb, hiszen a bevételük csak minimális részben ered a nemzetközi reklámügynökségektől, a hirdetőik jellemzően a helyi vállalkozók.

A HEROE elnökségének véleménye szerint amennyiben a reklámtörvényt kiterjesztik a nettó 500 millió forint alatti árbevételű rádiókra is, úgy azzal kell számolni, hogy lesznek olyan médiavállalkozások, amelyek nem bírják vállalni a plusz terhet, a gazdálkodásuk ellehetetlenül, és lemondanak a médiaszolgáltatási jogosultságukról.

Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy ezek a vállalkozások szinte 100%-ban magyar tulajdonú, mikro- és kisvállalkozások. Egy olyan médiatípusról beszélünk, amely szinte kizárólag csak a reklámbevételből tartja el magát, ezért a reklámadó közel a teljes árbevételét érintené.

A TNS-Hoffmann/Mediameter legfrissebb kutatásai szerint 7,4 millió 15 évesnél idősebb ember hallgat heti rendszerességgel valamilyen rádiót. A helyi rádiók pedig tartalmuk miatt jellemzően erősek a saját városukban, a kimutatások szerint minden második megyeszékhelyen a helyi rádió elérése megelőzi valamely országos csatornáét. Nem utolsó sorban pedig a helyi rádiózás mindenhol a helyi közélet és politika lényegi terepét jelenti.

Továbbá felhívjuk a figyelmet arra is, hogy ma már a magyar tulajdonú helyi érdekeltségű rádiók egyértelmű versenytársai azok a globális, külföldi tulajdonú online vállalkozások is (pl. Google, Facebook), melyek továbbra is adómentesen tudják majd az országból kijuttatni a profitjukat. Ez gyakorlatilag behozhatatlan versenyhátrányt jelent egyesületünk tagjainak.

Az egyesület továbbá kéri a jogalkotót, hogy nekik is adjon lehetőséget a szakmai egyeztetésre.

emTV.hu // Radiosite.hu

radiosite.jpgfacebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr627211569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása