Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Így kezdődött az élet a Földön

Az élet kezdete pénteken este fél nyolckor a DoQ műsorán

2015. október 21. - emTV.hu

doq.jpgHogyan jöhetett létre az egysejtű organizmusokból olyan bonyolult létforma, mint az ember? Milyen volt az első élőlény? Hogyan kezdődött az élet a Földön? A DoQ-n október 23-án képernyőre kerülő Az élet kezdete című dokumentumfilm különleges időutazásra hívja a nézőket.

Durván négymilliárd évvel ezelőtt a Földön titokzatos jelenség vette kezdetét: az élettelen anyagok életre keltek. Egysejtű élőlények nyüzsögtek az óceánok mélyén és az ősi tavakban, mikroorganizmusok szaporodtak a talajban, melyek idővel olyan lényekké alakultak, mint a dinoszauruszok vagy az ember. De mégis mitől kezdtek el ezek a vegyületek fejlődni? A DoQ-n október 23-án képernyőre kerülő Az élet kezdete című film a tudományos világ legizgalmasabb elméleteit mutatja be, amelyek az emberiséget évszázadok óta foglalkoztató élettörténeti kérdésekre próbálnak választ adni.

Egy elmélet szerint az élet a Földön kívül keletkezett és egy aszteroida-becsapódással érkezett meg bolygónkra. Mivel a Föld adottságai alkalmasak voltak ahhoz, hogy a baktériumok fejlődni tudjanak és idővel olyan bonyolult létformákat hozzanak létre, mint az ember, e szerint az elmélet szerint mind egy őstől származunk, és mind földönkívüliek vagyunk. Ez a teória továbbá azt feltételezi, hogy az élet magjai mindenhol jelen vannak az Univerzumban, ezért olyan bolygókon, ahol megfelelőek a körülmények, ugyanúgy kezdődhetett az élet, mint a Földön. Bár az elmélet leginkább egy sci-fi forgatókönyvéhez hasonlít, számos neves tudós vallja ezt a feltevést.  

Egy másik teória, a földi élet kialakulásának klasszikus elmélete, vagy más néven "az ősleves-elmélet" szerint a Földön a környezeti körülményeknek köszönhetően magától, véletlenszerűen alakult ki az élet. Az őslégkörben keletkezett villámok és a Föld vulkáni tevékenysége – kiegészítve a Nap UV sugaraival – előidézhettek olyan stabil szerkezetű kémiai vegyületeket, amelyek hosszabb távon fennmaradtak, sőt fejlődni is képesek voltak.  Ehhez hasonló körülményeket laboratóriumi kísérletek között a kutatók már sokszor reprodukálták, ám ez idáig nem sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy az elmélet helytálló-e.

Az élet kezdete pénteken este fél nyolckor a DoQ műsorán!

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

zzepg_fav.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr508009135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása