Élőben közvetített agyműtétet a NatGeo

2015. december 04. 08:55 - emTV

A műsort most szombaton nálunk is bemutatják

natgeotv.jpgA National Geographic Channel, a Mental Floss-szal együttműködésben, új fejezetet nyitott a televíziózás történetében: október 25-én élő adásban közvetített egy mély agyi stimulációs műtétet az ohiói Clevelandi Egyetemi Kórházból. A műsort most szombaton nálunk is bemutatják.

agymutet_eloben.jpg

A mély agyi stimulációs beavatkozást (deep brain surgery – DBS) az USA illetékes hatósága 1997-ben engedélyezte esszenciális tremorban, 2002-ben pedig Parkinson-kórban szenvedő betegek kezelésére. Az évről évre egyre több beteg előtt megnyíló műtétet az Egyesült Államok néhány kiválasztott egészségügyi intézményében – köztük a Clevelandi Egyetemi Kórházban – végzik el, ahol a szükséges speciálisan kiképzett személyzet (sebészek, ápolók, technikusok) és a megfelelő infrastruktúra is rendelkezésre áll.

A Brain Surgery Live (Agyműtét élőben) című műsorban a rendkívüli beavatkozás valamennyi fontos mozzanatát közvetlen közelről figyelhettük – így többek közt tanúi lehettünk, amint a sebészek egy kis lyukat nyitnak a negyvenkilenc éves Greg Grindley koponyáján, hogy hozzáférjenek az agyhoz. Mivel a műtét során a páciens végig ébren, teljes mértékben a tudatánál volt, az idegsebészek folyamatosan kérdezgették és feladatokat adtak neki, hogy ellenőrizzék, elektródáikkal az agy megfelelő részét stimulálják-e. A nézők többek között annak a nagyszerű pillanatnak is szemtanúi lehettek, amikor az orvosok aktiválták a Parkinson-kóros Greg Grindley agyába juttatott elektródát, és a páciens jobb kezének remegése azonnal megszűnt. Nem sokkal a műtét sikeres befejezése előtt Dr. Jonathan Miller, az orvoscsapat vezetője így kommentálta a történteket: "Végtelen örömmel tölt el, hogy segíteni tudtunk Gregnek és családjának. Fantasztikus látni a műtét pozitív hatásait, melyek már most nyilvánvalóak – és még sokkal szembetűnőbbek lesznek tíz év múlva. A beavatkozással megnyitottuk az utat az agy öngyógyítási folyamata előtt. Fantasztikus dolgokra képes az emberi agy."

A páciensről: Greg Grindley egy negyvenkilenc éves visszavonult katona, aki húsz évig dolgozott tengerészaltisztként az Egyesült Államok Haditengerészeténél. 2004-ben, hat hónappal visszavonulása után, Greg szokatlan betegségjeleket kezdett észlelni magán, melyek utóbb egy kifejlődő Parkinson-kór korai tüneteinek bizonyultak. Kézremegése egyre erősödött, és amikor végül mindkét kezére átterjedt, 2009-ben fel kellett adnia villanyszerelő polgári foglalkozását. A tünetekhez később arctorzulás, testmerevség, egyensúlyzavarok, valamint beszéd- és mozgásproblémák is társultak. Greg hosszú ideig hallani se akart a műtétről, a közelmúltban azonban rászánta magát a számára sikerrel kecsegtető mély agyi stimulációs beavatkozásra.

Agyműtét élőben magyarországi premier szombaton este nyolc órakor a National Geographic Channel műsorán!

emTV.hu // FOX International Channels

fb.jpg

zzepg_fav.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr288138652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása