Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Nyílt levél a bulvársajtónak

Az emberi méltóság védelmében

2024. augusztus 28. - Ádám // emTV.hu

Ismét tanúi lehettünk annak, hogy a bulvársajtó milyen könnyen átlépi azokat a határokat, amelyeket az emberi méltóság és a társadalmi felelősség érzése kellene, hogy meghúzzon. A Blikk több méltatlan cikket is közölt Molnár Gusztáv színművészről, aki alkohollal folytatott küzdelme során ismét nehéz napokat él át. A cikkek egy olyan fotón alapultak, amelyet egy úgynevezett olvasóriporter készített a színművészről, amint feltehetőleg alkoholos állapotban az utcán alszik. Ez az eset rámutat arra a súlyos etikai válságra, amely a bulvársajtót egyre inkább jellemzi.

stop-blikk-illusztracio.png

Az, ahogyan Molnár Gusztáv szenvedését és méltóságának elvesztését egy médiavállalat nyereségvágyból a nyilvánosság elé tárja, nemcsak etikátlan, de mélyen embertelen is.

Harc, nem szórakozás

Molnár Gusztáv, akit a színházi és filmes világban sokan ismernek, tisztelnek és szeretnek, egy komoly betegséggel küzd. Az alkoholizmus, mint minden szenvedélybetegség, egy olyan mentális és fizikai állapot, amelyet nem lehet egyszerűen akaraterővel legyőzni. Az ilyen betegségekből való felépülés hosszú és nehéz folyamat, amely során az érintett személy számtalanszor elbukhat. Az ilyen harcot a nyilvánosság előtt vívni különösen nehéz, hiszen a szégyenérzet, a megbélyegzés és a nyomás mind-mind súlyosbítják a helyzetet.

Egy szenvedélybeteg embernek nem arra van szüksége, hogy a bulvársajtó pellengérre állítsa, hanem arra, hogy támogató környezetben, szakemberek segítségével próbálhason meg újra és újra talpra állni vagy éppen tisztának maradni. Az ilyen méltatlan és felelőtlen cikkek, mint amilyeneket a Blikk közölt, nemcsak a szenvedő ember méltóságát sértik, de hozzájárulnak a szenvedélybetegek általános megbélyegzéséhez is, amely megnehezíti a felépülést.

A bulvársajtó felelőssége

A Blikk nem először mutatja meg, hogy nem riad vissza attól, hogy a nyilvánosság előtt szégyenítse meg azokat, akiknek az élete nehézségekkel teli. De meddig mehet el egy sajtóorgánum a profit érdekében? Milyen társadalmi hatásai vannak annak, ha egy olyan komoly problémát, mint a szenvedélybetegség, ilyen módon trivializálnak és torzítanak el?

Az alkoholbetegség, mint minden szenvedélybetegség, személyes, szenzitív adatnak számít. Még ha maga Molnár Gusztáv korábban nyilatkozott is erről, az aktuális állapota, az éppen zajló krízishelyzet nem nyilvános adat, hanem mélyen magánügy. A Blikk ezzel a cikkel nemcsak etikailag, hanem jogilag is kérdéses területre lépett, hiszen egy beteg emberről közöltek olyan információkat, amelyek akár sérthetik is a személyiségi jogait.

Mi a teendő?

Az ilyen esetekre a válasz nem lehet csupán a felháborodás. Olyan szakmai és társadalmi összefogásra van szükség, amely határozottan fellép a bulvársajtó ilyen gyakorlatával szemben. Jogvédők, szakemberek és az érintett közösségek összefogása szükséges ahhoz, hogy a média ne tehesse meg, hogy egy ember szenvedéséből profitot kovácsoljon. Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az ilyen típusú cikkek milyen károkat okoznak, nemcsak az egyénre, hanem a társadalomra nézve is.

Továbbá fel kell vetni annak a lehetőségét, hogy a jogi keretek szigorításával megvédjük azokat, akik a szenvedélybetegségeikkel küzdenek. A bulvársajtónak felelősséget kell vállalnia a tetteiért, és ha szükséges, jogi úton kell megakadályozni, hogy ilyen cikkek jelenhessenek meg.

Az emberi méltóság védelme mindenek felett

Mindenkinek, aki olvassa ezt, felhívom a figyelmét, hogy gondolkodjon el azon, mit jelent embernek lenni. Mit jelent mások szenvedését látni, és hogyan tudunk mi, mint társadalom, valóban segíteni. Az emberi méltóságot tiszteletben kell tartanunk, és nem engedhetjük meg, hogy a bulvársajtó bárkit is megfosszon ettől. A Blikk esete egy figyelmeztetés mindannyiunk számára, hogy fel kell lépnünk az ilyen etikátlan gyakorlatok ellen, mert ha most nem tesszük, holnap bárki kerülhet hasonló helyzetbe.

emTV.hu // a címlapkép illusztráció

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr8918477445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása