Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Érdekességek a The Walking Dead szinkronjáról

Február 10-én este tízkor

2014. január 30. - emTV.hu

fox.jpgA The Walking Dead napjaink egyik legsikeresebb sorozata, amely világszerte több tízmillió nézőt ültet hétről hétre a tévéképernyők elé. Sikerét számos közönségdíj és szakmai elismerés is bizonyítja! A Robert Kirkman azonos című képregényéből készült adaptáció az elmúlt évek egyik legnagyobb tévés sikere, amely február 10-én 22 órakor a hazai nézők előtt is debütál a FOX csatornán.

A főszereplő, Andrew Lincoln magyar hangja Rajkai Zoltán, a budapesti Katona József Színház társulatának tagja, aki számos filmben kölcsönözte már hangját a színésznek. Bár Rajkai Zoltán nem kifejezetten szereti a horror műfaját, a The Walking Dead sorozatnak mégis néhány epizód után a rajongója lett.

„Nagyon magával ragadó a sorozat, egy egészen filozófikus mű, ami egyszerre szól életről, halálról, barátságról, családról, küzdelemről és elköteleződésről, így tulajdonképpen az élet legfontosabb kérdéseit feszegeti. A zombik által uralt világ csak egy körítés ehhez, ugyanakkor komoly metaforikus jelentősége van annak, hogy a filmben az emberiség nagy része élőhalott. Mélyen elgondolkodtató, hogy a valóságban mennyire élünk, mitől válunk egyáltalán emberré, és hogyan őrizhetjük meg emberségünket? Ez a film nem a céltalan öldöklésről, hanem magáról az emberi létről szól” - mondja Rajkai Zoltán.

A sorozat másik fontos szereplője a börtönviselt Daryl (Norman Reedus), aki a főhőssel ellentétes karakter, ezért rendszeresen összetűzésbe is kerül Rickkel. Daryl kemény, önfejű, nehéz természetű ember, aki jól bánik a fegyverekkel. Személye kulcsfontosságú a csoport túlélése szempontjából.

„Daryl kemény, igazi túlélő típus, ugyanakkor többször megmutatkozik az emberi oldala is, például abban a jelenetben, amikor az eltűnt kislányt keresve egyedül marad, és képzeletben a bátyjával találkozik. Ez egy nagyon erős jelenet, amikor azért kiderül, hogy neki is van szíve. Nagyon tetszik a sorozatban, hogy sokkal többről szól, mint a zombik gyilkolásáról, és hogy minden szereplőnek megvan a saját, egyéni története” – mondja Schmied Zoltán, aki Daryl magyar hangja a sorozatban.

A magyar szöveget Szekeres Viktor készíti. A fordítónak nincsen könnyű dolga, hiszen a sikersorozat eredeti nyelven is kultikussá vált, és rajongók ezrei várják hazánkban a szinkronos változatot. Körükben a legnagyobb port talán a „kóborlók” elnevezés kavarta. Vannak, akik más nevet adtak volna az élőhalottaknak. A sorozatban több elnevezést is használnak rájuk, a zombi szó azonban egyetlen epizódban sem hangzik el.

„A fordítás során alapul vettem az eredeti angol és magyar nyelvű képregény elnevezéseit, ugyanakkor a szinkronizálásnál számos egyéb dologra is figyelni kell. Az egyik legfontosabb, hogy a magyar szavak hasonló szájmozgást idézzenek elő, mint ahogy eredeti nyelven is látható a filmben. Így például a >walkers< kiejtése során láthatóan ó betűt formálnak a szereplők, amire a >kóborlók< kifejezés illett a leginkább, és a képregény is ezt az elnevezést használja a leggyakrabban. Ráadásul mivel mély hangrendű a szó, így hangzásilag van benne némi baljósló” – avat be a részletekbe a dramaturg.

A The Walking Dead magyar hangjai

Rick Andrew Lincoln Rajkai Zoltán
Shane Jon Bernthal Varga Gábor
Lori Sarah Wayne Callies Ruttkay Laura
Andrea Laurie Holden Solecki Janka
Carol Melissa McBride Kubik Anna

FOX // Magyarszinkron.hu // emTV.hu

fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr505790426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása