Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

"Klingonnak maradni" – Első látásra a Star Trek: Discovery

2017. szeptember 25. - Ádám // emTV.hu

Helyi idő szerint vasárnap este dupla résszel mutatkozott be a CBS csatornán a legújabb Star Trek széria, a Discovery, mely a továbbiakban az All Access nevű streaming-szolgáltatásban lesz elérhető az Egyesült Államokban. A világ más részein, így hazánkban viszont a Netflix forgalmazza, ezért egy nappal az amerikai premiert követően nálunk is látható. Megnéztem a bevezető epizódot, melyről most a lehető legszpojlermentesebben igyekszem megfogalmazni érzéseimet és gondolataimat – első látásra.

star_trek_discovery_s01e01_cover.jpg

Star Trek: Discovery az eredeti idővonalon játszódik, tehát abban, ahol Kirköt William Shatner játssza. Tíz évvel vagyunk az eredeti sorozat (TOS) előtt, és száznégy évvel azután, hogy Archer kapitány útra kelt az első ötös sebességfokozatra képes NX-01-es Enterprise-szal.

Az Enterprise óta eltelt több, mint tizenkét év alatt sokat változott a sorozatgyártás, és ez merőben meghatározza azt, amivé a Discovery lett. Egy ízig-vérig huszonegyedik századi széria, valódi high-concept – nem csoda, hogy ez az eddigi legdrágább Star Trek sorozat. Valljuk be, megérdemelte már Gene Roddenberry univerzuma, hogy modern képi megvalósításban láthassuk, nem csak a filmvásznon, hanem a sorozatos műfajban is, de a sok hologram kivetítés nekem kevésbé illett bele a tíz évvel Kirk előtti időkbe.

Már a főcím is elég rendhagyó, nekem mondjuk tetszik, döntse el ki-ki maga, ám a Jeff Russo féle zene a közelébe sem ér a Jerry Goldsmith által komponáltakkal, mely valódi hatást és érzelmeket váltott ki a nézőből. A Discovery zenéje sajnos csak akkor érint meg, amikor megszólal az Alexander Courage- dallam...

Ahogy JJ Abrams szétkúrta a 2009-es Star Treket a sok lens flare-rel, úgy tolták túl Discovery készítői a szokatlan, kissé túlmenősködött perspektívákat. A sok ferde kamerakép volt a legzavaróbb, de a beállítások többségére mégsem lehet panasz.

star_trek_discovery_s01e02_1.jpg

Viszont a Discovery-nek sem sikerült igazán figyelembe vennie, hogy az űr egy 3D-s valami, nem kell mindig egy síkba állítani az űrhajókat. Elenyésző kivétellel a tudományos-fantasztikus filmek sajátja az is, hogy az űr vákuumában is halljuk a zajokat, robbanásokat, lövéseket; ez sosem zavart igazán, most sem, kivéve egy esetet. Amikor Burnham a "Vulkáni helló" című első epizódban megérkezik a klingon Szarkofághajóhoz, halljuk, ahogy az nyikorog...

Nem ad semmit a sorozathoz az sem, hogy a(z előzetesen és minden bizonnyal a bemutató után is sok vitát kiváltó) klingon karakterek klingon nyelven beszélnek, mi csak feliratosan látjuk. Ez minden bizonnyal azt a hatást hivatott erősíteni, hogy a klingon kultúra mélyebb érintésével számolhatunk, az pedig már a bevezető részekben is egyértelmű, fontos és visszatérő eleme ennek a "klingonnak maradni" frázis.

Szerintem belefért a külsejük modernizálása, és ne feledjük, hogy az eredeti sorozat (TOS) és Az új nemzedék (TNG) klingonjai közötti eltérést a készítők csak később, a Deep Space Nine-ban (DS9) magyarázták meg, és még később, az Enterprise-ban láthattuk csak, mi is történt valójában. A Discovery-vel kapcsolatban viszont tudjuk, hogy teljesen illeszkedik majd a kánonba, így hiszem, hogy idővel a klingonok kinézetére is egyértelmű magyarázatot kaphatunk.

Azzal ellentétben, hogy az eredeti sorozat (TOS) idején, aki vörös zubbonyt viselt, arról tudva levő volt, hogy nagy valószínűséggel halálát leli. A Discovery-vel kapcsolatban még korábban Aaron Harberts producer elmondta, hogy a halál nem lesz indokolatlan, és valóban számíthatunk néhány váratlan halálra – az előre borítékolhatók között.

A sorozat nem csak tele van visszaemlékezésekkel, fontos, ám kissé kiszámítható gerincét adják a sorozatnak. Ez amolyan szükséges rossz, hiszen általuk nyerhetünk bepillantást Burnham múltjába, kapunk képet jelleméről és motivációjáról. Igaz nem flashbackben, de kiderül az is, hogy Sarek és a közte lévő kapcsolat jóval szorosabb, mint azt eddig sejteni véltük.

Ahogy azt előre tudni lehetett, a címszereplő hajót még nem láthattuk, és Lorca kapitánnyal sem találkozhattunk még, viszont megkezdődött a háború a klingonok és a Föderáció között. A jövő héten következik a "A kontextus a királyok számára szól" című epizód, holnap pedig egy kifejtősebb cikk a Star Trek: Discovery első két részértől az Űrszekereken!

Nem csalódtam a Star Trek: Discovery-ben, de bőven lesz még mit megszoknunk, leginkább azt, hogy valóban egy új fejezetként tekintsünk rá.

Előzetesek, jelenetek, valamint interjúk a szereplőkkel szintén magyarul feliratozva az emTV.hu Indavideó csatornáján! A sorozattal kapcsolatos további posztjainkért kattintsatok ide!

emTV.hu

További cikkek a Star Trek világából az Űrszekerek Facebook oldalán! Még több Star Trek: Discovery-ért érdemes ellátogatni a sorozattal magyar nyelven foglalkozó oldalunkra – a jó társaságért pedig nézzetek be a rajongói csoportba!

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr2312894322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása