Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

2012 újoncai: Transporter - The Series (egy rész alapján)

Csomagtartóban leszállított csalódás

2012. december 31. - Flankerr

kritika.jpg2011 elején érkezett a hír, hogy sorozatot készítenek a Jason Statham és Luc Besson fémjelezte Szállító filmtrilógiából. A főszereplő a Prison Break negyedik évadából ismert Chris Vance, és Osvárt Andrea. A pletykák szerint a széria hamarosan érkezik az RTL Klubra. Következzék egy spoiler-mentes kritika egy rész alapján.

Az utóbbi években egyre jobban elterjedt a koprodukciós sorozatkészítés (lásd Strike Back), ez is ilyen: kanadai/francia gyártás, német showrunnerel, és olyan koprodukciós partnerekkel, mint a német RTL, a francia M6, és az HBO/Cinemax. 2011 novemberében a forgatás során Vance megsérült, ezért hónapokat csúszott a sorozat, de végül 2012 októberében a német RTL világpremierben kezdte adni a részeket.

transporter1.jpgElsőre nem teljesen értettem a főszereplőt körülvevő karaktereket és a szerepüket, aztán rájöttem: amit 1x01-nek címezve elérhető, az nem a pilot rész, viszont az RTL az erős német kötődés miatt ezt adta le elsőnek. Ezért csak egyéb forrásokból (például most tőlem) tudhatjuk meg, hogy a rendőrfelügyelő (akit a három filmhez hasonlóan François Berléand alakít) a szállító, Frank Martin barátja és segítője, ezért mászkál szellemként a tengerparti lakásában.

transporter2.jpgOsvárt Andrea, akinek akcentusmentes az angolja, alakítja Frank ex-CIA-s segítőjét, és irodában ülve egy halom iCucc-ban temetkezve adja meg az aktuális munka részleteit. Persze nem probléma neki fél másodperc alatt egy random berlini hotel biztonsági kameráinak felvételének elérése. És itt meg is érkezünk a sorozat egyik legnagyobb hibájához: a részletek blődségéhez és borzalmas elnagyoltságához. Kezdésnek rögtön itt az egyik „főszereplő”, a gyönyörű fekete Audi A8: csak automata váltóval kapható, de Frank kézzel vált és kuplungol: persze mindkettőt csak szűk közeliben mutatják.

transporter3.jpgAz autó felbőgő motorhangjába szerelmesek lehetnek a hangmérnökök, mert van, hogy akkor is bevágták a képek alá, amikor az az autópályán ment egyenletes sebességgel. Az üldözéses jelenetsor a rész elején össze-vissza lassítva hiteltelen és olykor gagyi: a Cobra 11, de még a sokéves legendás Ronin is állva körberöhögi. A bőséges verekedések akár jók is lehetnének, de a ZS filmekből kölcsönkért golyóálló fa íróasztal, vagy a láthatóan szándékosan fegyver nélkül hat-nyolc géppisztolyos támadót legyakó Frank nevetséges.

transporter4.jpgA rész végén látható, felgyorsított és össze-vissza vágott (szándékosan kihagynak képkockákat) repülőbeli verekedéstől (azt hagyjuk is, oda hogy jut fel, majd le) sírni lett volna kedvem, annyira béna volt. Ezek után a rész tíz szóval leírható történetét meg se említem, el lehet képzelni. Ja, és a Cinemax szerintem szerződésben kötötte ki, hogy a részbeli jónőnek kötelező többször is cicit villantania, amit a lehető legbénábban kell az eseményekbe beleszőni. Kíváncsi leszek, mi fog történni ezekkel a jelenetekkel, ha itthon 12-es karika alatt fog menni.

transporter5.jpgLássuk a kisebbségben lévő pozitívumokat. Mindig is szerettem, ha egy sorozat kimozdul a sablon (amerikai) helyszínekből, így a sok francia tengerparti (Nizza, a történet szerint) és németországi felvétel örömmel tölt el, főleg hogy tényleg gyönyörű a képi világ, és a már említett hiányosságokat nem számítva jó az operatőri munka. Zene ebben a részben nem nagyon volt, így erről nem tudok nyilatkozni.

transporter6.jpgAmi viszont fényesen működik, és tulajdonképpen megmenti a sorozatot a totális gagyiba süllyedésből, az Chris Vance. Külseje, hangja, sármja uralja a képernyőt, és elhiszem neki, hogy egy ex-SAS-es keménycsávóként győzi le a gonoszokat. Az epizódszereplők se lógtak ki lefelé, talán a casting a legjobban sikerült része a szériának.

transporter7.jpgSzomorúan kezdek bele a végső értékelő bekezdésbe. Nagy potenciál van a sorozatban, de egy, évadközi rész alapján benne is maradt. Izzadságszagú, erőltetetten akar cool és laza akar lenni. Túlságosan kímélni akarja a nézők agysejtjeit, jók azok kikapcsolva. Ez így nem több 2/5-nél. De kitartok, mert nagyon kevés igazi akció/kaland sorozat van mostanság, és reménykedem, hogy a többi rész hátha jobb lett. Ha tippelnem kell, akkor az RTL Klubra a vasárnap esti hét órás idősávba érkezhet. Ha lesz konkrétum, premier ajánló rovatunkban hírt adunk róla.

2.jpg

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr184988338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása