Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Páratlan Attenborough-film a Spektrumon

Bemutató vasárnap 10 órakor

2014. július 09. - emTV.hu

spektrum.jpgA Spektrum egész nyáron a Nagy kékséget kutatja: minden hétvégén délelőtt a legszebb természetfilmeket tűzi műsorra. Július 13-án, azaz most vasárnap a David Attenborough: sivatagok tengerei című filmet mutatja be, az Arab-félsziget körüli lenyűgöző vízi élővilágról, amely a legkiválóbb operatőri munkával, természetfilmes és történelmi alapossággal készült.

A David Attenborough: sivatagok tengerei című egyórás film az Arab-félsziget körüli páratlan élővilág nyomába ered. A lenyűgöző természetfilm a félsziget két oldalán fekvő tengerek ritkán látott élővilágát mutatja be. A Vörös-tenger vibrálóan színes faunája és a Perzsa-öböl látszólag egyhangú, de jobban megvizsgálva különlegesen változatos vadvilága tárul elénk a világhírű természetfilmes, David Attenborough filmjében.

Az Öböl egykor mocsaras síkság volt, de tízezer évvel ezelőtt, ahogy emelkedett a tengerek szintje, víz alá került. Mára a Perzsa-öböl a legmelegebb és legsósabb nyílt tenger, amelyről jobbára a háborúk és a kőolaj jut az eszünkbe. Vajon milyen élővilág bújik meg a mocsaras, alig áttetsző, meleg és sós vízben? Kik tudtak alkalmazkodni? Attenborough az Öböl meglepően gazdag állatvilágát mutatja be, majd átkalauzol a félsziget másik oldalára, ahol a Vörös-tenger húzódik. Kristálytiszta vize, varázslatos korallvilága éles ellentéte a szomszédos Öbölnek. A film a mocsaras és a kristálytiszta testvér-tengerek élővilágát kutatja, amely munkához filmes forgatóstáb korábban soha nem kapott korlátlan engedélyt. Az egyórás filmet a természetfilmes szakemberek egy évig forgatták. Megismerjük a forró és sós Öblöt, ahol sziklák tintahalakká válnak, és a tengerifű közt megannyi levesteknős él. Ezalatt a szomszédos Vörös-tengerben ragadozó tüskésmakrélák cirkálnak, a mérgező húsú nagy barrakudák pedig csapatosan vadásznak. Veszélyes vizek ezek, amelyekbe mesteri operatőri munka enged betekintést a Spektrum nézőinek.

Míg a Vörös tenger egy ékszerdoboz, addig a történelem homokként és sárként rakódott le az Öbölben. Olyan, mint egy lebombázott város. De mégis, szintén csodákat rejt, amelynek most részesei lehetünk.

David Attenborough: sivatagok tengerei, július 13, vasárnap, 10:00, Spektrum

Spektrum // emTV.hu

fb_post.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr736487393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása