Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A nemi erőszak nem vicces

A Nők a Nőkért Egyesület panaszolta be Balázsékat

2014. szeptember 03. - emTV.hu

classfm_morning_show.jpgA fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszakot a ClassFM rádió reggeli műsora, a bűncselekményt relativizálva, bagatellizálva humorizáló kontextusba helyezte, ezért első lépésként panaszt nyújtunk be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz – írják honlapukon.

Címzett: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (1525 Budapest Pf. 75.)
Tárgy: kérelem hatósági eljárás megindítására

Tisztelt Hatóság!

Alulírott magyar állampolgár (név, lakcím) kérelemmel fordulok a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz hatósági eljárás megindítása iránt, a Class FM rádió „Morning Show” c. műsorának 2014. szeptember 1. hétfői adásában elhangzott tartalom miatt.

A szóban forgó hanganyag jelenleg elérhető a rádióműsor honlapján:

http://morningshow.hu/mi-tortenhetett-golyataborban/

A műsorban elhangzottak sértik a 2010. évi CIV. Törvény 4. § (3) szakaszát („A sajtószabadság gyakorlása (...) nem sértheti a közerkölcsöt”).

A szexuális erőszak súlyos bűncselekmény, amelynek elbagatellizálása a közerkölcsbe ütközik. A szexuális erőszak témájának eleve nincs helye egy humoros profilú műsorban; és önmagában az is a történtek bagatellizálása, hogy a bűncselekményre egy kedélyes, sok nevetéssel tarkított beszélgetést fűztek fel.

A műsorvezetők látszólag elítélték ugyan a szexuális erőszakot, viszont relativizálták a bűncselekményt. Azáltal, hogy arra hivatkoztak, mi folyik általában egy gólyatáborban („ne legyünk álszentek”), összemosták a beleegyezéses szexet és a szexuális erőszakot, illetve arra utaltak, hogy más esetekben szexuális hajlandóságot mutató (vagy éppen alkoholos befolyásoltság alatt álló) áldozat ellen kevésbé súlyos bűncselekmény a nemi erőszak. A nemi erőszak „káreseményként” aposztrofálása, és a „megerőszakolás” szó vicces kontextusba helyezése („megerőszakolt a jobb kezed”) szintén a történtek bagatellizálásához járult hozzá.

A műsorban elhangzottak egyidejűleg sértik a nemi erőszak áldozatának emberi méltóságát (ezáltal ugyanezen törvény 14. § -nak (1) es (2) pontját). („A médiaszolgáltatónak az általa közzétett médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot.”, „Tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása.”)

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) legutóbbi reprezentatív felmérése szerint EU-s átlagban a nők 33 százaléka tapasztalt már élete során fizikai vagy szexuális erőszakot, a magyarországi eredmények tekintetében pedig a 15 év feletti korosztályban a nők 9 százaléka válik szexuális bántalmazás áldozatává. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a hallgatók között is voltak korábbi áldozatok.

Ezt tekintetbe véve a műsorban elhangzottak sértik a magyar nők mint csoport, illetve nemtől és kortól függetlenül a szexuális erőszak áldozatainak emberi méltóságát.

Elfogadhatatlan továbbá, hogy a műsornak a konkrét bűncselekményt tárgyaló részei egyoldalúan az áldozatra fókuszáltak, viszonylag kevés figyelmet szentelve az elkövető felelősségének, teljes mértékben figyelmen kivül hagyva a rendezvény lebonyolítójanak (feltételezett) felelősségét is. Azon felvetés például, hogy a potenciális áldozatoknak „erényövet kellene magukkal vinniük” (vagy a hasonló rendezvényektől tartózkodniuk), úgy állította be a helyzetet, mintha a nemi erőszak elleni „védekezés” az áldozat kötelessége lenne.

A műsorban elhangzottak sértik a fentiekben hivatkozott törvény 19. §-nak 1. pontját is: „Lineáris médiaszolgáltatásban nem tehető közzé olyan médiatartalom, amely súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését.” Egy nagy hallgatottságú műsor népszerű műsorvezetőiről van szó, így a nemi erőszakkal kapcsolatos megközelítésük gyerekeknek, fiataloknak akár mintát is szolgáltathatott.

Különösen aggasztónak tartom mindezeket annak fényében is, hogy a szexuális erőszakkal való humorizálás már nem először fordul elő ugyanezen rádió ugyanezen műsorának történetében (amellyel kapcsolatban 2012. dec. 7.-én beadvány került Önökhöz).

Az esettel összefüggésben sérelmezem azt is, hogy a Class FM internetes oldala (www.classfm.hu) tartalmaz ugyan egy linket a Magyar Média– és Hírközlési Hatósághoz a lap alján, azonban a link a Hatóság kezdőoldalára, nem pedig a konkrét panasztételi eljárásra mutat.

Kérem, hogy fentiekben leírtakra tekintettel fontolják meg hatósági eljárás indítását a Class FM Rádió „Morning Show” c. műsorában elhangzottak kapcsán.

Továbbá mindenkit arra biztatnak, hogy ragadjon tollat vagy billentyűzetet, és küldjön a hatóságnak akár saját fogalmazású, akár az Egyesület levelét mintának használva, vagy akár szó szerint elküldve. Hozzáteszik, hogy a hatóság csak postai leveleket fogad, e-maileket nem.

emTV.hu // Nők a Nőkért Egyesület

fb_post.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr496667077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása