Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Elhunyt Sztankay István

A Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze 79 éves volt

2014. szeptember 12. - magyarszinkron.hu

gyasz.jpgElhunyt Sztankay István Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a nemzet színésze. Rengeteg televíziós és rádiókabaré jelenetben dolgoztatta meg a rekeszizmainkat. Tony Curtis és Jean-Paul Belmondo jellemzően az ő hangján szólalt meg a képernyőn.

1961-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd Miskolcra szerződött. 1963 és 1974 között a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, majd 1990-ig a Madách Színház társulatához tartozott. Rövid szabadúszás után 1991-ben leszerződött a József Attila Színházhoz, ahol azóta is játszott.

Rengeteg televíziós és rádiókabaré jelenetben dolgoztatta meg a rekeszizmainkat. Egyénisége, sajátos orgánuma klasszikus és modern darabokban is kiválóan érvényesült. Több tévéfilmben is szerepet kapott, valamint ki ne emlékezne a Bors című sorozatból Bors Máté hadifogolyra, akinek csak 1 célja volt: hazajutni mindenáron!

Kellemes, egyedi hangját rendszeresen élvezhette a nagyközönség, Tony Curtis és Jean-Paul Belmondo ugyanis jellemzően az ő hangján szólalt meg a képernyőn. A Csupasz pisztoly sorozat sem lett volna az igazi nélküle. Hiánya pótolhatatlan, emléke örökké szívünkben él.

emTV.hu // magyarszinkron.hu

fb_post.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr826693445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása