A tervezettnél többért értékesítette a frekvenciákat az NMHH

2014. szeptember 29. 12:00 - emTV

A frekvenciapályázat mind a négy indulója nyert blokkokat

news.jpgAz elvárt 104 milliárd forint minimumdíjnál többért, összesen 130,63 milliárd forintért értékesítette szélessávú mobil-adatforgalomra alkalmas frekvenciakészletét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a nyerteseket hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón hirdették ki.

A frekvenciapályázat mind a négy indulója nyert blokkokat. A három legnagyobb értékű csomagra a várakozásoknak megfelelően a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone kap használati jogosultságot, míg a Digi Távközlési Kft. egy kisebb frekvenciacsomag nyertese lett. A nyertesekkel az NMHH hatósági szerződést köt, a szolgáltatók 2034-ig jogosultak használni a frekvenciákat.

Karas Monika, a hatóság elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a sikeres pályázat megteremti a digitális gazdaság fejlesztésének lehetőségét, felgyorsul a mobil-adathálózat sebessége, az internetpenetráció nőni fog, és a jelenleg még hátrányos helyzetben lévő kistérségek is bekapcsolhatók a digitális vérkeringésbe, így a hatóság biztosítja az információs javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségét.

Both Zoltán hírközlési igazgató elmondta, hogy a hatóság kilenc csomagot hirdetett meg értékesítésre, és összesen tizenhárom ajánlatot kapott a négy ajánlattevőtől.

A kiírásban a legnagyobb értékű csomagok - A, B és C csomag - pályázati díjai: 33,225 milliárd forint, 31,725 milliárd és 27,225 milliárd forint volt. Ezek közül az A csomagot a Magyar Telekom nyerte el, a B csomag a Telenoré lett, a C-t a Vodafone kapta a kiírásban szereplő összeggel megegyező díjért. A Digi Kft. az F csomagot nyerte el 10 milliárd forintért.

A kisebb csomagok a kiírásban szereplőknél nagyobb összegekért keltek el. A Telekom és a Vodafone kisebb csomagokat is kapott, továbbá volt két olyan frekvencia is, amely nem kelt el az értékesítésen.

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója elmondta, hogy az értékelésnél nem az ár volt a legfontosabb szempont, a hatóság elsősorban a felhasználói érdekeket vette figyelembe, azt, hogy a lefedettség minél hamarabb kiépüljön.

A hatóság a 800 és 2600 megahertzes (MHz) új frekvenciasávokat, valamint a 900 MHz-es, az 1800 MHz-es és a 26 gigahertzes (GHz) sávokból még rendelkezésre álló, mobil adatforgalomra eddig meg nem nyitott blokkokat értékesítette a 2014. május 22-én kiírt pályázatán.

A szolgáltatóknak tíz nap áll rendelkezésükre a díjak megfizetésére - hangzott el a sajtótájékoztatón.

emTV.hu // MTI

fb.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr376741301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása