Barabási professzor újra a Spektrumon

2015. február 25. 19:40 - emTV

Villanások címmel különleges sorozatot indít a csatornapénteken

spektrum.jpgA professzor Villanások című könyve és sokéves kutatási eredménye alapján most, a huszadik születésnapját ünneplő Spektrum egy ismeretterjesztő sorozat formájában tárja elénk, hogyan lehetséges megfejteni a jövőt, kiszámítani jövendő cselekedeteinket.

A Villanások a Prima Primissima díjas Barabási Albert László hálózatkutató főszereplésével egy nem mindennapi utazást ígér saját jövőnk feltérképezésébe. A részben Magyarországon, részben az Egyesült Államokban és Londonban, eredetileg angol nyelven forgatott négyrészes sorozat a jelenlegi legmodernebb tudománynak számító komplex hálózatelmélet egyik különleges szeletét mutatja be. A műsor házigazdája a BBC-ről ismert brit riporter, Sankha Guha, BAFTA-díjas újságíró.

Barabási 2010-ben fogalmazta meg először, hogy életünk hosszú ideig tartó nyugodt, majd rövid, intenzív, záporeső-gyakoriságú eseménysorokra, azaz villanásokra tagolható. Az emberek életében, viselkedésében ezek a villanásoknak hívott időszakok meglepő egyetemességet, hasonlóságot mutatnak, pontos minta írható köréjük. Ezen minta alapján a jövő, vagy ha tetszik, jövőbeli cselekedeteink megjósolhatóak lesznek, ha nem is teljes mértékben, de majdnem. A kutató-professzor szerint viselkedésünk a jövőben kilencvenhárom százalékos pontossággal kiszámítható – és ez a kiszámíthatóság, a villanások nem csupán az emberi viselkedésben, de sok más területen is tetten érhetőek – közülük a legérdekesebb alkalmazási területeket mutatja be a Spektrum új, négyrészes ismeretterjesztő sorozata.

A Spektrum vadonatúj műsorának készítői a tudományos-ismeretterjesztő műfaj szakmailag is elismert két vállalkozása, mögöttük tapasztalt televíziósok és dokumentumfilm-rendezők állnak: a Freerun Media Vikárius-Horváth Szilvia rendező-producerrel és a Színfolt Film, amely Lévai Balázs műsorainak alkotó cége. A Villanások főszerkesztője Márkus Katalin. A két gyártó nevéhez fűződik a 2013-ban, szintén a Spektrum megrendelésére készített Behálózva című ötrészes sorozat, ugyancsak Barabási Albert Lászlóval a főszerepben, amely tavaly elnyerte a legjobb tudományos-ismeretterjesztő sorozat Kamera Korrektúra-díját.

Premier február 27-én, péntek, 20:30-kor!

emTV.hu // Spektrum

facebook.jpg

zzepg_fav.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr277219997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása