Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Exkluzív Tobias Menzies interjú

Beszélgetés az Outlander – Az idegen egyik főszereplőjével

2015. május 25. - AXN

Mivel szerdán új részekkel folytatódik az Outlander – Az idegen című sorozat az AXN White műsorán, most megmutatjuk nektek a Trónok harcát is megjárt Tobias Menzies-szel készült interjút is, aki a sorozatban Frank és Jonathan Randallt alakítja.

interju_menzies1.jpg

A sorozatban két  különböző férfit alakítasz. A két férfi ráadásul más és más korban él. Ez elég nehéz feladatnak tűnik.
Tényleg nem volt könnyű egy produkcióban két személyt játszani, de az valójában könnyebbséget jelentett, hogy a két karakter különböző korban él. A forgatás alatt folyamatosan azon törtem a fejem, hogy a két személy miben hasonlít és miben különbözik egymástól. Például hasonló bennük, hogy mindkettejük életét alapvetően meghatározza a háború. Frankét a második világháború, Jackét pedig a Jakobita felkelés. Sorsuk végül mégis másképp alakul, ugyanis Franket megmenti egy nő szerelme, Jacket viszont nem. 

Szerinted miben rejlik az Outlander könyvek világsikere?
A könyv az első oldaltól az utolsóig izgalmas olvasmány. Felülmúlhatatlan a történetszövés és a jellemrajzok is többsíkúak, valósághűek. Az időutazás ötlete rengeteg lehetőséget rejt magában, amelyet Diana Gabaldon írónő maradéktalanul kihasznált. Nagyon fantáziadús regény. Az Outlander kivételesen eredeti mű, merész alkotás, amely a történelmi regény műfajának határait feszegeti. Rendkívül egyedi mű.

interju_menzies2.jpg

Kifejtenéd egy kicsit bővebben, hogy mire is gondolsz?
Az első könyvben például szerintem fantasztikusan izgalmas a szerelmi háromszög története. Az időutazás motívuma különös feszültéséget és csavart ad a drámai helyzetnek. Claire két szerelme különböző korban él, és így a két férfi a szó szoros értelmében két különböző világot testesít meg Claire számára. Az is érdekes, hogy Claire a XVIII. századi Skóciában kalandozva olyan emberekkel találkozik, olyan eseményekben vesz részt, amelyek XX. századi életéhez képest a múltban játszódnak. A múlt azonban – hiszen időutazása révén most már ott él – mégis a jelen, a jelen pedig a jövő. Az időutazás tehát nagyon izgalmas törésvonalakat produkál a történetben, és meglepő lehetőségeket rejt magában. Diana ráadásul remek író, aki minduntalan arra készteti az olvasót, hogy a főszereplő helyébe képzelje magát. A könyvet olvasva vagy a sorozatot nézve mindannyian elgondolkozunk rajta, hogy milyen is lenne, ha minket sodorna a véletlen a múltba vagy a jövőbe. Az időutazás élménye olyan bizsergető ötlet, amely meglódítja az ember fantáziáját – ez részben a regény sikerének titka.

Beavatnál egy kicsit a szerelmi háromszög titkába?
Frank és Jamie nagyon különböző személyiségek, és más módon hatnak Claire-re. Frank tudós, a szavak embere, aki azonban nehezen adja át magát az érzelmeinek. Jamie ezzel szemben a felfokozott szenvedélyt jelenti Claire-nek. Amikor a nőnek lehetősége nyílik visszatérni Frankhez, valóban nagyon nehéz helyzet előtt áll, hisz mind a két férfitől olyasvalamit kap, amely létszükséglet számára, ám amelyet a másik nem tud pótolni.

interju_menzies4.jpg

Szerinted  miért annyira népszerűek manapság a nagyobb lélegzetvételű történeteket feldolgozó tévésorozatok?
Részben azért, mert az emberek szeretnek nehéz, küzdelmes életük elől egy másik, varázslatos világba menekülni. Persze nem csak erről van szó. A nagyobb lélegzetvételű produkciók igen hatásosan képesek ábrázolni azt a világot, amelyről mesélnek. Egy sorozat általában kb. húszórás, míg egy mozifilm csupán kettő. Az időtöbblet miatt a sorozatokban sokkal jobban el lehet időzni a részleteknél, és arra is remek lehetőség nyílik, hogy a karaktereket a lehető legárnyaltabban jelenítsük meg. Emiatt az egész történet sokkal valósághűbb, elevenebb és hatásosabb lesz. Szerintem ezért szeretik a nézők annyira ezeket az epikus sorozatokat.

Milyen volt Skóciában forgatni? Élvezted?
Kimondhatatlanul! A táj a produkció egyik főszereplője. Habár az időjárás nem volt mindig kegyes hozzánk, így is megérte, hogy itt forgattunk, hiszen a vidék gyönyörű, és nagyon meghatározza a történet hangulatát. Nem véletlenül Diana regényében is kiemelten fontos szerepet játszik a táj. Nagyon örülök, hogy itt készült a produkció. Boldog vagyok, hogy ellátogathattam a világ egyik legmesésebb vidékére. Az egész stáb nagyon hálás, hogy itt lehetett.

Melyik a kedvenc helyed Skóciában?
A Rest and Be Thankful közelében található állókövek. Lélegzetelállító látvány visszanézni a völgybe, miután felkapaszkodtál. Káprázatos hely.

interju_menzies5.jpg

Mi volt a legérdekesebb dolog, amit megtudtál Skóciáról?
Nagyon sok, eddig számomra ismeretlen részletet tudtam meg a Jakobita felkelésről. Ezt a korszakot ritkán ábrázolják filmen, pedig nagyon sokrétű és izgalmas téma.

Mi a kedvenc avagy a legkevésbé kedvelt skót ételed?
A haggis a kedvenc skót étkem. Nagyon finom, habár szerintem jobb nem belegondolni, hogy pontosan mi is van benne. Viszont azt is meg kell hagyni, hogy a skótoknak nem igazán erősségük a zöldséges ételek. Szerintem minden ehető zöld dolgot a határon elkoboznak.

Mit kedvelsz leginkább Skóciában?
Az embereket. Glasgow igen barátságos város, a vidék pedig gyönyörű – már amikor épp nem esik az eső, de tulajdonképpen akkor is, ha esik.

Mi fog a legjobban hiányozni a forgatás befejeztével?
Válaszom ismét ugyanaz: az emberek. Nagyon tehetségesek. Az itt töltött idő minden percét maradéktalanul élveztem.

interju_menzies6.jpg

Milyen könyvet olvastál legutóbb?
Karl Ove Knausgaardtól a Haláleset a családban című könyvet. Az egyik legjobb könyv, amelyet valaha olvastam. Briliáns regény.

Milyen dalt hallgattál legutóbb?
Mostanában sokat hallgatok Neil Young számokat. Kimagaslóan tehetséges énekes. Még mindig gyönyörű a hangja.

Milyen tévésorozatot néztél legutóbb?
A Honourable Woman-t, amelyben történetesen – hadd dicsekedjek el vele – én is játszom.

Milyen filmet láttál legutóbb?
A Vérkötelék című filmet Clive Owennel. Ez egy 1970-es években játszódó remek gengszterfilm.

Kit hívtál utoljára telefonon?
Jessie nevű barátomat.

Kivel sms-eztél utoljára?
Bocs, ez titok.

interju_menzies7.jpg

Végezetül pedig; melyiket választanád? Az 1940-es vagy az 1740-es éveket?
Az 1940-es éveket – de kizárólag a fejlettebb fogászati ellátás miatt.

Skótszoknya vagy nadrág?
Nadrág – természetesen. Nem osztozom a skótszoknyáért való rajongásban. Egyáltalán nem értem, hogy mi ebben a viseletben a vonzó.

Skótminta vagy vörös posztós brit katonazubbony?
Vörös posztós katonazubbony – naná!

Göndör vagy egyenes haj?
Attól függ, milyen lány viseli.

Vörös vagy barna hajú lány?
Attól függ, milyen lány viseli.

Harcos vagy szerető?
Attól függ, milyen a lány.

Kitűnő elme vagy lenyűgöző fizikum?
Attól függ, milyen a lány.

Puccos, rendezett vagy laza szakadt?
Attól függ, milyen a lány.

Lóháton vagy autóval?
Imádok lovagolni, vagyis ló.

Tőr vagy pajzs?
Tőr.

Az Outlander – Az idegen című történelmi kalandsorozat a II. világháború végéről egyenesen 1743-ba, Skóciába repít minket, ahol megismerhetjük a véráztatta Skót-felföld mindennapjait. A sorozat Diana Glabadon nagysikerű regénysorozatán alapszik, amely nemcsak vezette a New York Times Best Sellers  listáját, de a kritikusok elismerését is elnyerte.

Az Outlander executive producere, Ronald D. Moore (Star Trek TNG, DS9, Voyager, Roswell, Carnivàle – A vándorcirkusz, Csillagközi romboló, Caprica, Helix) szerint a széria különlegességét és népszerűségét az adja, hogy a szürke hétköznapokból egy mágikus, különleges világba repít el.

A Sam Heughannel (Jamie Fraser) készült interjút itt olvashatjátok el!

Outlander – Az idegen új részekkel minden szerdán 22:10-től az AXN White műsorán!

emTV.hu // külön köszönet az AXN-nek és a LOUNGE Communicationnek!

facebook.jpg

zzepg_fav.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr467481284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása