Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Sir David Attenborough a Spektrumon

A természet csodái országos tévépremier ma

2015. július 11. - emTV.hu

spektrum.jpgA természet tele van különleges formájú teremtményekkel. David Attenborough olyan szerencsés, aki közelről megismerhette a legelbűvölőbb élőlények egy részét. Köztük is akadnak olyanok, amelyek biológiája a többinél is izgalmasabb.

Vannak élőlények, amelyeket évszázadok óta ismerünk, másokat csak a közelmúltban fedeztünk fel. Ebben a sorozatban arról lesz szó, hogy miért tekinthetők ezek az élőlények természeti kuriózumnak.

Az első epizódban két olyan élőlényt mutat be a természettudós, amelyeknél a szokványos alakult át különlegessé. A kaméleon a világon semmi másra nem hasonlít. Mintha különböző állatokból fércelték volna össze. Sem külsejében, sem viselkedésében nem hasonlít a többi hüllőre. Ráadásul a mai napig derülnek ki új dolgok különleges szemével, legendás nyelvével vagy épp színváltásával kapcsolatban. Nem mindegy például, hogy kígyó vagy madár leselkedik rá, mindkét esetben másképp viselkedik. Színére érzelmi állapota is hatással van. Képes környezetéről 3D-s képet alkotni. Megtudhatjuk azt az újdonságot, hogy pontosan mi borítja a kaméleon nyelve hegyét.

A zsiráfot évszázadok óta csodáljuk, de csak mostanra kezdjük megérteni ennek a tiszteletet parancsoló állatnak a komplex biológiáját. David Attenborough felfedi hosszúra nyúlt nyakának és testének biológiai rejtélyeit.

Sir David Attenborough egy egész életet töltött azzal, hogy megörökítse a természet varázslatos világát. Élőlények sokaságával találkozott már, de még mindig akad közöttük olyan, ami még őt is meglepte. Minden epizódban két-két olyan élőlényt mutat be, akik bár nagyon különböznek egymástól, mégis összekapcsolja őket egy érdekes evolúciós tény. Hogy tudja a világ ellentétes végein létező két kicsi lény sokkolni a tudományos köröket és megtépázni a vezető tudósok hírnevét? Miért viselnek a zebrák és pillangók feltűnő mintázatot vagy káprázatos színeket? Mi a természet célja azzal, hogy ugyanúgy csavarta a narvál agyarát, mint a csigák és a kagylók héját? Ebben a vadonatúj sorozatban új megvilágításba kerülnek ezek az eddig egymástól külön álló tények.

David Attenborough - A természet csodái ma délután háromkor a Spektrum műsorán!

emTV.hu // Spektrum

facebook.jpg

zzepg_fav.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr327617482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása