Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Új piktogramok a gyerekek okos tévézéséhez

Képességfejlesztő műsorokat ajánl a Tévézz okosan!

2015. október 06. - emTV.hu

nmhh.jpgA gyerekek sokszor csak unaloműzésből tévéznek, és nehezen találják meg számukra a valóban érdekes és hasznos műsorokat. A szülők és a gyerekek válogatásának megkönnyítésére műsorajánlási rendszert indít gyermekpszichológusok bevonásával a Tévézz okosan!

gyerekek_tv_elott.jpg

A hazai kábeltévés szolgáltatók kezdeményezésére, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakmai támogatásával három évvel ezelőtt létrejött társadalmi kampány a fiatalok médiatudatosságát igyekszik erősíteni, és szüleiknek is hasznos tanácsokat nyújt a tudatos tévézéshez. A tevezzokosan.hu weboldal a száznál is több tévécsatorna programjából segít megtalálni azokat a műsorokat, amelyeket valóban érdemes megnézni, amelyek igazán érdekesek és értékesek lehetnek a gyerekek számára.

A társadalmi kampány gazdái most pszichológusok segítségével továbbfejlesztették a weblap műsorajánlóját. Ezentúl kategóriákba sorolva, piktogramokkal is megkülönböztetve kiemelten ajánlanak olyan műsorokat, amelyek a színvonalas szórakoztatás mellett hatásosan segíthetik az iskoláskorú gyerekek értelmi, érzelmi, társas és mozgási készségeinek illetve személyiségüknek a fejlődését. A kiemelt műsorokat gyermekpszichológusok rövid magyarázó szöveggel ellátva ajánlják, hogy a gyerekek és szüleik is egyszerűen beazonosíthassák, milyen területek fejlesztésében segíthetnek igazán.

A felállított kategóriarendszer az iskoláskorú gyerekek személyiségfejlődése szempontjából legfontosabb készségfejlesztési területeket öleli fel:

•    Ismeretszerzés (az iskolában tanult lexikális tudáskincs bővítése)
•    Játékos tanulás (bevonó, élményalapú tanulás)
•    Logika (matematikai, problémamegoldó, analitikus képességek)
•    Önismeret (identitás, önértékelés, egészséges énkép, testkép stb.)
•    Társas kapcsolatok (csoporton belüli szerepek, nemi különbségek, konfliktusok, empátia)
•    Ügyesség (pszichomotoros képességek, rendezett mozgások fejlesztése)

tevezz_okosan_pikto.jpg

Ezeket a kategóriákat a gyerekek számára hozzájuk közelebb álló elnevezésekkel jelenítik meg: Tudor, Felfedező, Észkerék, Ki vagyok én?, Én és a többiek, Ügyesség.

A fejlesztő hatású műsorokra való figyelemfelhívással a társadalmi kampány még jobban segíthet abban, hogy mindenki megtalálja az adott gyerekhez leginkább illő műsorokat, így tovább ösztönözve az átgondolt, tudatos médiafogyasztást. A weboldal készítőinek reményei szerint a kiemelt műsorajánlás még az eddigieknél is eredményesebben segíti a gyerekeket az okos, igazán személyre szabott műsorválasztásban, illetve a szülőket abban, hogy megértsék, a tévéadások hogyan járulhatnak hozzá csemetéik fejlődéséhez és milyen műsorok elé érdemes igazán leülniük velük.

A Tévézz okosan! társadalmi kampány támogatói: Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága, UNICEF Magyar Bizottsága, Otthonaneten.hu, Mindennapi Pszichológia Magazin.

emTV.hu // Magyar Kábelkommunikációs Szövetség

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr637896998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása