A DoQ bemutatja Jézus nevelőapjának életét

2016. október 08. 14:00 - emTV

Szent József titokzatos élete

doq.jpgJézus nevelőapja, Szűz Mária jegyese, a kétkezi munkások védőszentje. Szent József rendkívül nagy szerepet játszott Krisztus életében és a keresztény vallás kialakulásában, a  Biblia mégsem jegyez egyetlen bölcsességet sem tőle. A DoQ dokumentumfilmjéből megismerhetjük életét.

jozsef.jpg

József életéről keveset tudni, egyedül Máté és Lukács evangéliuma említi a hallgatag munkásembert. Jézus Krisztus nevelőapjának emberi nagyságáról azonban könyveket is lehetne írni. A betlehemi születésű József később költözött Názáretbe, valószínűleg az úgynevezett hamulah hívására, ami egyrokonokból álló nagyobb csoport volt. A tulajdonképpen kommunaként működő közösség mindennapi életét ácsként segítette. Itt találkozott húszas évei elején későbbi feleségével, Máriával is.

A házasság ebben az időszakban nem a szerelmesek döntését, hanem a két család közti egyezséget jelentette. A zsidó törvények szerint a jegyesség után egy évig a házastársak nem hálhattak egymással, a tizenkét-tizenhárom éves Mária mégis ebben az időszakban lett terhes. Mit érezhetett vajon József, amikor kiderült, hogy jegyese várandós, biztosan tudva, hogy nem ő a gyermek apja? Feltételezhetően azt, amit minden férfi érezne hasonló helyzetben: csalódottság, zavarodottság lett úrrá rajta. Hithű és törvénytisztelő zsidóként tudta, mi vár Máriára, ugyanis házasságtörés esetén a szabályok egyértelműen kimondták: a vétkező nőt büntetésként halálra kövezik.

József számára kivételesen nehéz lehetett a döntés: úgy határozott, hogy csendben megszakítja jegyességét Máriával. Álmában azonban eljött hozzá egy angyal, aki ezt mondta neki: "József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert a gyermek, amelyet a szíve alatt hordoz, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, akit Jézusnak nevezel el, mert Ő szabadítja meg népét bűneitől" (Mt 1,20-21).

Mi volt József első reakciója az álombéli üzenetre? Mit jelent a József név héberül? A DoQ új dokumentumfilmjének köszönhetően választ kapunk ezekre a kérdésekre is.

József: A hallgatag szent premier ma 21:05-kor a DoQ műsorán!

emTV.hu // Red Lemon Media

fb.jpg

zzepg.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr4711778647
süti beállítások módosítása