Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Elkezdődött a Csillagkapu: Eredet – vélemény

2018. február 19. - Dave // urszekerek.hu

A websorozat első három része összesen harmincegy percnyi játékidőt, szerény vizuális megjelenést, olcsó kulisszákat, és visszafogott színészi játékot kínál – a cselekmény a húszas, a dramaturgia és a kidolgozottság minősége viszont valahová a nyolcvanas évekbe röpíti a nézőt. Van még ezután remény a franchise sikeres visszatérésére? Megnéztük az első három webizódot – íme a szubjektív, spoilermentes benyomások.

stargate_origins_s01e03_1080p_web-dl_aac2_0_h264-btn_mkv_snapshot_00_02.jpg

A tavaly nyári bejelentést követően egyként dobbant meg minden Csillagkapu-rajongó szíve: egy új sorozat híre, hat éves szünet után, igazán biztatónak hangzott. Az új kalandokra kiéhezett rajongók zöme valószínűleg még a websorozat korlátait is (rövid epizódok, kizárólag digitális terjesztés) hajlandó volt elfogadni. A merész várakozásokat az októberben, decemberben, illetve februárban megjelent teaserek és előzetesek terelték racionális mederbe.

A websorozat első epizódja az eredeti mozifilmből átvett szekvenciával nyitva próbálja lenyűgözni az ekkor még bizakodó nézőt, aki ebből kiindulva úgyszólván mozi minőségű tévésorozatot remél – ez az elvárás, a mai, nagy költségvetésű, és nem egyszer mozisztárokat is felvonultató, minőségi tévésorozatok világában nem is lenne olyan képtelenség. A Csillagkapu: Eredet (Stargate: Origins) azonban nagyon hamar homlokráncolásra készteti a lelkes Stargate fant: a cselekmény szerint tíz évet ugrunk előre az időben, a kivitelezés tekintetében viszont inkább húsz évet vissza.

stargate_origins_s01e02_1080p_web-dl_aac2_0_h264-btn_mkv_snapshot_00_13.jpg

A sorozat egyszerűen nem tud meggyőző kulisszát nyújtani, sem a valódi, sem a CGI-díszletek nem hitelesítik a helyszíneket, az effektek olcsónak, a berendezések – beleértve sajnos magát a kaput is – műanyag hatásúnak tűnnek. A csillagkapu maga egyik sorozatbeli önmagára sem hasonlít, a kidolgozása egy fan produkció költségvetését feltételezi. A pocsolya effektus kivitelezése, akár a megnyílást, akár a fennálló eseményhorizontot nézzük, szintén alacsony büdzsére utal.

stargate_origins_s01e02_1080p_web-dl_aac2_0_h264-btn_mkv_snapshot_01_31.jpg

A képsorok alapján például egyszerűen nem tudjuk elhinni, hogy a kaput tíz évvel ezelőtt találták meg a sivatag homokja alatt, és azóta is tanulmányozzák. A kulisszákat a vérszegény dialógusok és a visszafogott színészi játék sem erősíti meg: a Langford professzort alakító Connor Trinneert leszámítva gyakorlatilag senki nem éli bele magát a igazán a szerepébe. A hangulatot illetően pedig talán még az 1997-es The Torment of Tantalus című Stargate SG1 epizód is hitelesebben és reálisabban idézi meg a csillagkapu első megnyitását (ami ugyebár 1945-ben történt, és nem 1928-ban, ahogy itt látjuk).

stargate_origins_s01e03_1080p_web-dl_aac2_0_h264-btn_mkv_snapshot_00_15.jpg

Hiába az Indiana Jones-filmekben általában jól bevált náci okkult tematika, az – főleg a buta mellékkarakterek miatt – inkább újabb lökést ad a B-filmes kategória felé. Apró vizuális figyelmesség a kapun való átkelés utáni "zúzmara" hatás, illetve a fiatal Catherine Langford első utazásának részletes bemutatása (a féregjárat-effektus hosszabb változatával, és eddigi sorozatokból is ismert látvánnyal), mely azért nagymértékben megkönnyíti a beleélést, és főszereplővel való azonosulást.

stargate_origins_s01e01_1080p_web-dl-btn_mkv_snapshot_02_58.jpg

A kivitelezés természetesen a websorozat időkorlátaitól is szenved, így reménykedünk abban, hogy a tíz részt együtt, játékfilmként megtekintve, valamint a kaland és nosztalgia faktorral megtámogatva, a teljes sorozat mégiscsak elnyeri majd tetszésünket. Addig azonban csak elkötelezett, és az átlagon felül érdeklődő rajongóknak ajánlhatjuk.

A Stargate: Origins epizódjait a Stargate Command nevű szolgáltatásban találod.

emTV.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr8313682020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása