Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

A közösség erejére is számít az Űrszekerek

2018. augusztus 09. - dselmeczi

Az önkéntes szerkesztőséggel működő Star Trek tematikus sci-fi oldalunk néhány hónapja látványosan a közösségépítés felé mozdult. Házon belül is kíváncsiak lettünk, hogy a csapat miként képzeli el a jövőt, és helyét a rajongói szcénában, illetve a piacon egyaránt. Az Űrszekerek második emberét, Farkas Csabát kérdeztük.

farkascsaba1.jpg

A balance a tartalomszolgáltatásról a közösségépítés felé tolódott. Ez az Űrszekerek új iránya?

"Inkább úgy fogalmaznék, hogy a tartalomszolgáltatás és a közösségépítés megfelelő egyensúlyban kell, hogy legyen. A tartalmat a szerzőink egyénisége, stílusa határozza meg.

Mindig is egyetértettünk abban, hogy a tartalomszolgáltatásnak ha törik, ha szakad, rendszeresnek, folyamatosnak kell lennie. Ennek hiányában senki sem remélheti, hogy a Star Trek körüli élet valaha ismét fel fog virágozni Magyarországon. A rendszeres megjelenés tehát feltétel, de a közösségre is szükség van!

Egyfolytában azon gondolkodunk, hogy hogyan szólítsuk meg a táborunkat, a magyar anyanyelvű trekkereket, na meg a passzív követőket. Folyamatosan kísérletezünk.

A média egyébként mindenhol demokratizálódik, és szerintem sokan nem szoktak még hozzá, hogy a közösség részeként igenis formálhatják a dolgokat. Ez lassú folyamat, de legalább annyira fontos, mint maga a tartalom, amit előállítunk. Akár szerkesztők, akár tartalomfogyasztók vagyunk, együtt azon kell dolgoznunk, hogy rajta legyünk azon a világtérképen, ahol a komolyan vehető rajongói közösségek vannak. A piaci szempontok miatt, meg úgy egyáltalán."

Több podcasttel is jelen vagytok, mint a Parallaxis vagy az Impulzus. Működik ez a magyar nyelvű piacon?

"Nyögvenyelősen. Vannak jobb és rosszabb időszakok. Ennyire tematikus műsorok csak a legritkább esetben léteznek, a hallgatók szerintem a podcast műfajtól is ódzkodnak. Nem is olyan régen még én magam sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák. Sok éve, évtizede kereskedelmi rádiók szólnak mindenütt, amik egy jól ismert hangzásvilágot, szerkesztési stílust, meg érzést szoktattak meg az emberekkel. Ami ettől eltér, azt nehéz átütni. De a YouTube-hoz hasonlóan szerintem ez is csak idő kérdése.

Ami a Star Trek, vagy a scifikhez kapcsolódó tudományos infotainment tartalmat illeti: ezzel egyszerűen kötelező foglalkozni élő szóban, ez a minimum. A rendszeres diskurzus nélkül szintén hajítófát sem ér az egész tevékenységünk. A legnagyobb külföldi Trek sajtók közül mindenkinek van podcast műsora, a lehetőségekhez képest jobb vagy rosszabb minőségű. Piaci szempontból ki kell mondanunk, hogy kétséges, sőt számomra egészen homályos eredményeket könyvelhetünk, de mégiscsak ez az egyik fő mozgatórugónk, mert a párbeszéd olyan dinamikát ad ennek az egésznek, ami miatt imádjuk csinálni, és kellőképpen belemélyedünk a témába."

farkascsaba2.jpg

Rendszeresen, tulajdonképpen havonta szerveztek ingyenes közösségtalálkozókat, nem csak Star Trek témában. Ez is az új irány egyik állomása?

"Igen. Találkozni, beszélgetni, együtt hallgatni a meghívott színészeket, kutatókat, hírességeket szintén egy új dimenziót ad az Űrszekereknek. Számomra enélkül már elképzelhetetlen lenne az egész. Olyan élményeket szerzünk, amik fényévekkel gördítik előre az amúgy sem elhanyagolható lelkesedésünket."

Miből tartjátok fenn a projecteket?

"Az emTV.hu olyan médiakapcsolatokkal rendelkezik, amikre mindig tudunk támaszkodni a rendezvények és a podcastek készítése során. Gyakrabban és nagyobb létszámban mozgósíthatjuk a meghívott közszereplőket, hírességeket, mintha csak egy rajongói csoport lennénk. A rendezvények, műsorok aktuális támogatóinak is sokat köszönhetünk.

A standard rajongói csoportoktól viszont egyáltalán nem különbözünk abban, hogy a csapatban mindenki a főállása mellett, a szabadidejében, önkéntesen csinál mindent. Most el is értük azt a határt, amikor már a közösségre is szükségünk van a bejáratott működésünk fenntartásához, és a további fejlődéshez. Ennek érdekében elindítottuk a közösségi flotta nevű kezdeményezésünket, ahol cikkírókat, adományozókat várunk."

emTV.hu // fotók: Antal Zsani / emTV.hu

Csatlakozz az Űrszekerek közösségi flottához, kérjük támogasd csapatunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr1314167303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása