Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Oszt' voltál-e már magyar comic con?

Találgatások és elmélkedések az első Budapest Comic Con körül

2020. január 26. - Tisza Viola

Alig pár napja kapott nyilvánosságot, hogy Budapesten megrendezik az első comic cont, máris felkavarta az itthoni geek társadalmat. Ki ilyen – ki olyan megközelítésből boncolgatja a témát saját oldalán vagy éppen közösségi médiás csoportokban. A hitetlenkedők arra próbálnak érveket gyűjteni, hogy rózsaszín álomba ringatják magukat, akik azt hiszik, hogy itthon megéri egy ilyen rendezvényt felállítani. Azonban többségben vannak a reménykedők, mert nagyon régóta várnak már a rajongók egy olyan igazi, nagyszabású több napos bulira, amit vagy csak filmekből vagy a szerencsésebbek külföldi útjaikról ismerhetnek.

sdcc17.jpg

Nos, mit tudunk eddig a magyar comic conról?

Leginkább az időpontját, mert az szerepel a hirdetésekben és az esemény Facebook-oldalán is: 2020. augusztus 15-16. Uccu, véssük fel a naptárba! A helyszín viszont egyelőre bizonytalan, vélhetően a találkozó terveinek megfelelőt keresnek épp a főszervezők. Csanda Gergely és a Meex Agent Kft. neve egyébként ismert: évek óta ők hozzák tető alá a PlayIT nevű elsősorban gamerekre koncentráló nagyszabású rendezvényt is. A comic con azonban nem csak név, hanem egy ismert gyűjtőnév. Amikor egy ilyen típusú fesztiválról beszélünk, elsősorban a San Diego-i Comic Con miatt dobban a szívünk, de ha jobban szeretnénk vigyázni a pénztárcánk vastagságára, akkor Európában nézünk szét. Az amerikai, vagyis a legrégebbi comic con, még az ott élők számára is húzós. Rettentő nehéz rá jegyet venni, mert gyakorlatilag aki aktuálisan számít a filmes, képregényes vagy gamer körökben, az mind ott van. Biztosan sokaknak emlékezetes az a bizonyos Agymenők epizód, amikor a srácok jegyet akarnak venni a neten erre a bizonyos eseményre, és mekkora harc indul, hogy egyáltalán hozzájussanak. Európai testvérei, bár más lincenszjog alapján működnek, de határozottan sikeres, nagy tömegeket megmozgató rendezvények. Az itthoni szervezők azt ígérték, március elejétől lehet majd kapni először belépőket és mellé a dedikálós és fotós jegyeket is el kezdik értékesíteni, ami sokat sejtető, hiszen leginkább ismert színészekkel való közös fotók elkészítéséhez szoktak ilyesmit árulni.

Miért első comic con?

Többen az első szóra csodálkoztak rá: hiszen évek óta van itthon többféle képregényfesztivál és börze, nemcsak Budapesten, hanem vidéki városokban is, amelyek tematikusan csak képregénnyel foglalkoznak. És ez a kulcsa a dolognak: mert a comic con név egyértelműen arra utal, hogy a külföldi rendezvényeknek megfelelően szeretnék kielégíteni az itthoni rajongók igényeit. Ha ez igaz, akkor éppannyira lesz középpontban a képregény, mint a filmek, a sorozatok, valamint a roppant népszerű cosplay-világ és az ehhez szervesen kapcsolódó animék és mangák. Na de ehhez hasonló rendezvény is van: az évszakonként jelentkező, többnyire kétnapos Mondocon (amelyen tavaly nyáron és idén télen az emTV.hu stábja is forgatott).

Miben lehet más egy comic con? A Mondocon látogatóinak átlagéletkora nagyságrendben tizenöt és huszonöt év között között mozog, azonban a geek társadalom ennél sokkal szélesebb korosztályt ölel fel. Vagyis, ha a szervezők ügyesek, egy olyan réteget tudnak megmozdítani, akikre eddig nem fektettek hangsúlyt a rendezvények. Márpedig vásárlóereje van ennek a korosztálynak, talán még nagyobb is, mint a fiataloknak, hiszen közülük kerülnek ki a gyűjtők, akik gyakorlatilag vagyonokat adnak egy értékes, jó állapotú, korai kiadású képregényért a neten, vagy akik képesek repülőre szállni, csak hogy lefotózkodjanak egy kedvenc sztárjukkal valamelyik sorozatból. Ők is léteznek, csak láthatatlanul, hiszen itthon eddig őket nem szólították meg. Persze, csak reméljük, hogy ezzel is számolnak a szervezők. Valójában az sem baj, ha a Mondoconnak egyfajta konkurenciája akad, kicsit felpezsdítené az életet, hiszen azzal csak a rajongók járnak jól, ha valamiféle versenyhelyzet alakul ki, és talán a kiállítók is örülnek, ha nincsenek rászorítva egyik nagy rendezvény monopóliumára sem.

De ez csak találgatás és rózsaszín álom, amíg meg nem tudjuk hogy mi sül ki belőle. Fel van dobva a labda. Egyelőre a neten pattog. Pár nap alatt több ezer rajongója lett egy olyan produkciónak, amelyről kizárólag annyit tudunk, hogy mikor lesz. Ez azt jelenti, hogy a rajongók nagyon ki vannak éhezve egy rendes, nagyszabású, nemzetközi méretű comic conra, amire büszkék lehetnek és semmiképp sem kell azt mondani majd utólag, hogy kicsi is, savanyú is, de mégiscsak a miénk.

emTV.hu // címlapfotó: Sandy Huffaker / Getty Images (San Diego-i Comic Con 2017)

elmeny_es_velemeny.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr1015427818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása