Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Teljes sebességre kapcsol az állami propagandagépezet

A Duna TV lesz a nemzeti főadó, az M1 a napi aktuális csatorna

2015. január 06. - emTV.hu

mtva.jpgMárcius 15-től a Duna lesz a nemzeti főadó, az M1 pedig a napi aktuális csatorna, azaz a kormány eddigi hazug és hírhamisító szócsöve immár hírtelevízióként működik majd tovább némethbalázs- féle faszjankókkal és a kormánynak csontig benyaló riporterekkel, műsorokkal.

Az eddig vegyes műsortartalmat sugárzó M1 teljes kínálatában megújul, már ha újdonságnak vesszük a minden bizonnyal többszörösére növekvő állami propagandát, hamisított és eltorzított híreket. Az alkotóknak tematikában a BBC, míg a napi adásszerkezetben a CNN televízió műsorszerkezete jelenti a mintát – írták. A megújuló híradók mellett többek között napi tőzsdei, gazdasági, agrár, innovációs, kulturális híradók készülnek; dramaturgiájuk a BBC által már sikeresen alkalmazott formátumokra épül – közölték.

Újdonságként említették, hogy az M1 éjszakai adásának zárásaként egy új, angol nyelvű híradó jelentkezik majd.

Megújul, valamint – kárpát-medencei és európai tartalommal – jelentősen bővül az időjárás-jelentés, valamint részletes és állandóan frissülő országos közlekedési jelentéseket tesznek közzé. Új napi és heti magazinműsorok is adásba kerülnek majd; a bel- és gazdaságpolitika mellett lesz világpolitikai, európai uniós, kárpát-medencei, oktatási-, egészségügyi-, agrár-, kis- és középvállalkozói-, turisztikai, fogyasztóvédelmi, környezet- és klímavédelmi, technológiai és innovációs, egyházi, valamint a fogyatékkal élőknek szóló magazin is. A divat és az autós-motoros világ is önálló magazint kap.

Az M1 műsorszerkezete naponta öt, stúdióból közvetített élő műsorblokk (Ma reggel, Ma délelőtt, Ma délután, Ma este, Ma éjjel) sugárzására épül, amelyet egy-egy műsorvezető vezet, és amelyet a stúdióból vagy más helyszínről politikai, gazdasági, kulturális szakmai beszélgetések mellett híradók, magazinok és egyéb élő kapcsolások egészítenek ki az ország különböző pontjairól és a világ más résziről – áll a közleményben.

Az M1 új műsorszerkezethez új stúdió- és műsorarculattal is készül március közepére, hiszen a nyolcvanmilliárdnyi közpénzből jut erre a szükséges újításra is bőven. Ennek megalkotására az MTVA tavaly októberben felkérte Simon Jago-t. Az MTVA közleménye szerint a brit szakember készítette többek között a BBC World News, illetve az Al Jazeera arculatát, mely kijelentés nem pontosan fedi a valóságot.

Az M1 napi aktuális blokkjainak műsorvezetőiről 2015. február 15-ig születik döntés, az azonban bizonyos, hogy az MTVA vezetése elsősorban az elmúlt években tapasztalatot szerzett, és a nézők által leginkább kedvelt televíziós személyiségek közül választ majd, tehát továbbra is láthatjuk a seggnyaló riportereket, hírolvasókat, hírhamisítókat.

A három vezérigazgató közleménye megemlítette: azzal, hogy a digitális átállás révén mindenki számára fogható Magyarországon – az M1-hez hasonlóan – a Duna TV adása, megteremtődött annak lehetősége, hogy a Duna TV – amelyet korábban, s a hangsúly a korábban szón van, Európa legjobb kulturális televíziójává is választottak – a továbbiakban nemzeti főadóként tegyen eleget a törvény által előírt közszolgálati követelményeknek, társadalmi, nézői elvárásoknak.

Ennek megfelelően a Duna TV a hazai nézők mellett az egész kárpát-medencei magyarságnak lesz képes teljes, közszolgálati, kulturális és szórakoztató tartalmat sugározni, hiszen a magyarországi adófizető állampolgárok pénzén a legfontosabb, hogy minél minőségibb tartalmat sugározhassunk a határainkon túl élő nézőknek is.

Többek között a Dunára költözik a Magyarország szeretlek!, a Fábry, a Szálka, a Ridikül, a Maradj talpon!, a Hacktion, a Fapad, a Gasztroangyal, a Családbarát, az On the spot, illetve Bábel is.

Az M2 csatorna esti sávjában márciustól létrejön a Petőfi TV és a júliusban induló M4 Sport csatorna – írták a hirado.hu-n közzétett közleményben.

A közlemény szerint az M4 Sport csatorna indulásáig a kiemelkedő hazai és nemzetközi sportesemények is ezen a csatornán lesznek láthatók. Így a labdarúgás, a kézilabda, az autós sport és más események szerelmeseinek sem kell lemondaniuk kedvenc műsoraikról.

Megemlítik: a megújuló csatornák felügyeletét továbbra is a médiatörvény rendelkezései szerinti közszolgálati műsorszolgáltatók, azaz az MTV Zrt. és Duna TV Zrt., látják el, a jogszabály által elrendelt átalakulásuk lezárultáig. Ezt követően a csatornák felügyeletét az egységes Duna Médiaszolgáltató Zrt. veszi át.

A tartalmakat továbbra is az MTVA gyártja, melyek előállításához nagyvonalúan elegendő forrásnak tartják a közmédia nyolcvanmilliárdos költségvetését.

Jelezték azt is, hogy az MTVA az idén az M1 tartalmaihoz igazodóan meg kívánja újítani okostelefonos alkalmazásait és webes felületeit is. Ezekről az innovációkról folyamatos tájékoztatást ad.

Megemlítették, hogy a csatornák profiljainak változását követően az M1, az M2, a Duna csatornák továbbra is az úgynevezett alapcsomag részét képezik majd, és a médiatanács döntése értelmében az új M4 Sport csatorna is az alapcsomagba kerül, így a nézők díjmentesen juthatnak hozzá e közszolgálati csatornákhoz.

emTV.hu // MTI

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr237047403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása