Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

Malmö a 2013-as Eurovízió házigazdája

Eurovíziós Dalfesztivál

2012. július 09. - emTV.hu

ebu.jpgMalmőben rendezik az Eurovíziós Dalfesztivált 2013-ban: a svéd közszolgálati televízió döntése alapján a helyi Arena lesz a verseny helyszíne, nem pedig a szintén pályázó stockholmi Friends csarnok. Svédország azért lehet jövőre az Eurovíziós Dalfesztivál házigazdája, mert az idei májusi bakui versenyt egy svéd előadó, Loreen nyerte Euphoria című számával.

loreen_eurovizio.jpgEva Hamilton, a svéd köztelevízió vezérigazgatója elmondta: azért döntöttek Malmö mellett, mert bár a stockholmi helyszín is alkalmas a dalfesztivál megrendezésére, Malmőben ezt kisebb költséggel tehetik meg. Hozzátette, sokszínűségével és infrastruktúrájával Malmö közelebb áll a kontinenshez és beleillik a dalfesztivál nemzetközi hangulatába. A 2013-as döntő május 18-án szombaton lesz.

A Malmö Arenában 15500 néző fér el. Malmö - Stockholm és Göteborg után - Svédország harmadik legnagyobb városa, 300 ezer lakossal. A televízióban megkérdezett malmőiek örömmel fogadták a hírt; azt mondták, jó lehetőségnek látják, hogy városukat szerte a világban  megismerhetik. A rendezők több mint negyven országból várnak előadókat a jövő évi dalfesztiválra.

Loreen május 26-án győzött az Euphoriával az 57. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében Bakuban: az előadó minden idők második legmagasabb pontszámával nyerte meg a versenyt, miközben Európa-szerte mintegy százhúszmillió televíziónéző követte nyomon a versenyt. A Magyarországot képviselő Compact Disco a huszonnegyedik lett.

A 28 éves, marokkói berber származású Loreen (született Lorina Zineb Noka Talhaoui) 2004-ben egy svédországi televíziós tehetségkutatón tűnt fel. Az Eurovíziós Dalfesztivál történetében idén immár ötödször született svéd győzelem, az elsőt 1974-ben, a később világhírűvé vált ABBA együttes aratta Waterloo című dalával. A versenyt az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) rendezi.

MTI

facebook_v2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr994637489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása