Élmény és vélemény | alapítva 2009-ben

TV2: jó zsaru, vagy rossz zsaru?

Kettő és három rész után veszi le műsoráról új sorozatait a TV2

2012. december 10. - Flankerr

tv2.jpgHa valaki megszerette a TV2-n debütáló Lángoló Chicago-t, vagy az Esküdt Ellenségek: Los Angeles-t, annak rossz hírünk van: a csatorna kettő, illetve három rész után levette műsoráról a két sorozatot, és már a héten is NCIS és NCIS: Los Angeles ismétléseket fognak adni. Az egyszeri rajongó, tévénéző jogosan kérdezheti: most akkor mi van?

Kezdetnek szögezzük le: a jelenség nem ismeretlen, se itthon, se külföldön. Az USA-ban az újoncszezonban (szeptember-október) villámgyorsan le tudnak csapni a csatornák: volt olyan széria (Lone Star), amit két(!) rész után vett le műsoráról a FOX. A legfőbb úr, ahogy itthon is, a nézettség. Néhány éve nyáron az RTL Klub három és négy rész után tüntette el műsoráról a Chuck és a Terminátor: Sarah Connor Krónikái sorozatokat, mert részről részre zuhant a nézettségük.

A Lángoló Chicago-nak még csak az első részének számait ismerjük: 551 ezer néző, ebből 217 ezer a 18-49 év közötti. A tippem az, hogy a második részé ennél (jóval) rosszabb volt. Az L&O: LA 453 ezer nézővel kezdett (ebből 138 ezer a 18-49), a másodikat 422 ezren (ebből 144 a 18-49) nézték. Ezek bizony még TV2 szinten is alacsony számok. Az NCIS utoljára 751 ezer nézőt hozott, (286 ezer a 18-49), de simán tudott 800, 850 ezret (300, 330 ezer a 18-49) is. Az NCIS: L.A. 571 ezer nézőt hozott legutoljára, (223 ezer a 18-49), de tudott 650 ezret (260 ezer a 18-49) is. Mindkét sorozat képes volt arra, hogy olykor megnyerje idősávját, vagy legalább is komoly versenyben volt az RTL-es konkurenciával.

A számok alapján logikus döntést hozott a TV2, na de jót is? Erre nehéz objektívan válaszolni, csupán a véleményemet tudom leírni: én biztos adtam volna még két résznyi esélyt, hogy legalább az ünnepi műsorrend kezdetéig stabil legyen a műsorrend. Hiszen ha a TV2-t hozzuk fel sorozatrajongó körökben, a legfőbb „ellenérv” az, hogy (főleg régebben, és a délután/hétvégi idősávokban) folyamatosan össze-vissza pakolgatták a sorozatokat, és gyorsan le is vették műsorról.

Pedig, ha új szériák premierjéről van szó, a TV2 sokkal jobban áll az RTL-nél: csak idén négyet (Grimm, Haláli Zsaruk, Lángoló Chicago, Ügyféllista) mutattak be, míg az RTL-nél csak az RTL szinten szintén megbukott Dallas „árválkodik”: ők ülnek az aranytojásaikon. Szóval a TV2 évek óta másodikként folyamatosan próbálkozik a nézők meghódításával sorozat szinten, olykor nem is rosszakkal, de folyamatosan ráfaragtak.

Akkor most a csatorna a hibás, vagy a néző, akik esélyt se adtak az újoncoknak? Ez általános szinten eldönthetetlen, de ördögi körhöz vezet: a néző nem nézi, a csatorna nem mutatja be/gyorsan leveszi. Erre a nézők (főleg a fiatalabbak) felháborodnak, és sokan más módokon elégítik ki sorozatéhségüket. Aki meg erre nem képes/nem szeretné/szinkronosan nézné, az átkozódhat, várhat éveket, esetleg átpártol a kábelcsatornákhoz, ahol az eltérő működési modell miatt az évadközi „kasza” jóval ritkább. A megbukott sorozatok pedig évekig porosodnak az archívumban, hogy aztán valamelyik alcsatornán (Fem3, Pro4, SuperTV2, COOL, RTL II) kössenek ki, esetleg éjfél után adják le öt számjegyű nézőnek.

Szóval gyakran nehéz az egyszeri tévénéző és sorozatkedvelő élete. Mindenesetre mi folyamatosan beszámolunk a főbb változásokról, és a nézettségi és premier ajánló rovataink hű követői mindig képben lesznek, mi a helyzet sorozatfronton.

facebook.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emtv.blog.hu/api/trackback/id/tr324957437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása